Каква е вашата перспектива, ако имате неходжкинов лимфом?

Неходжкинов лимфом е вид рак, който засяга лимфната система на тялото ви. Ако вие или ваш любим човек сте получили диагноза неходжкинов лимфом, може да имате много въпроси относно дългосрочната прогноза.

Изследователите на рака определят степента на преживяемост на всеки вид рак, като анализират случаите, за да видят колко хора, които получават диагноза, са все още живи 5 години по-късно. Текущият процент на преживяемост при неходжкинов лимфом е 72 процента.

Важно е да запомните, че този процент е само ориентировъчен диапазон, базиран на средни стойности. Фактори като възрастта ви, вида на лечението, което получавате, и стадия на рака ви, когато сте били диагностицирани, играят роля в това каква може да бъде вашата лична прогноза.

Нека да разберем как всеки фактор може да повлияе на прогнозата ви, когато имате неходжкинов лимфом.

Твоята възраст

Вашата възраст в момента, в който сте диагностицирани за първи път, има много общо с това как тялото ви ще реагира на лечението на неходжкинов лимфом.

По-младите възрастови групи обикновено имат най-добри резултати, статистически. Ето 5-годишната преживяемост (от момента на поставяне на диагнозата) за няколко различни възрастови групи:

 • на възраст от 15 до 39 години: 82,4 процента
 • на възраст от 40 до 64 години: 78,5 процента
 • на възраст от 65 до 74 години: 72,1 процента
 • на възраст 75 и повече години: 55,2 процента

Вид неходжкинов лимфом

Има няколко вида неходжкинов лимфом и степента на преживяемост ще бъде различна в зависимост от вида, който имате. Ето няколко от основните видове:

 • Дифузният голям В-клетъчен лимфом е най-честият тип неходжкинов лимфом. Въпреки че е агресивен вид рак, 64 процента от хората с дифузен голям В-клетъчен лимфом са все още живи 5 години след диагнозата им.

 • Фоликуларен лимфом също се счита за често срещан и е бавно растяща форма на лимфом. Хората, които получават диагноза фоликуларен лимфом, имат 89 процента процент на преживяемост на 5 години.

 • Лимфомът на маргиналната зона също е бавнорастящ лимфом. Според фондацията за изследване на лимфома, средната възраст на диагнозата е 60 години. Според Изследване от 2013 г5-годишната преживяемост при лимфом на маргиналната зона варира според подтипа:

  • 88,7% за лимфоидна тъкан, свързана с лигавицата
  • 79,7 процента за лимфом на маргиналната зона на далака
  • 76,5% за лимфом на нодалната маргинална зона

Етап по време на диагнозата

Често, колкото по-рано се диагностицира ракът, толкова по-големи са шансовете ви за добър резултат от лечението.

Неходжкинов лимфом, диагностициран в ранен стадий, се нарича още локализиран стадий. Това е, когато ракът все още е ограничен до един лимфен възел или един орган извън лимфната система. На този етап имате 83,5 процента процент на преживяемост на 5 години.

Ако ракът е открит в регионален стадий, това означава, че се е разпространил в поне два лимфни възела или достига от един лимфен възел до близкия орган. 5-годишната преживяемост за регионалния етап спада малко до 75 процента.

Неходжкинов лимфом, който е в отдалечен стадий, означава, че ракът се е разпространил в белите дробове, черния дроб, костния мозък или в няколко области на лимфните възли. Отдалеченият стадий има 5-годишна преживяемост от около 65 процента.

Съществуващи състояния и експозиция на токсини

Някои състояния и експозиции могат да увеличат шансовете ви за развитие на неходжкинов лимфом. Тези рискови фактори включват:

 • излагане на радиация
 • излагане на токсични химикали
 • предишно лечение с химиотерапия
 • ХИВ
 • състояния, които потискат имунната система
 • лупус
 • ревматоиден артрит
 • предишна инфекция с вируса на Epstein-Barr

Ако сте получили диагноза неходжкинов лимфом, съществуващите състояния и вредните вещества, на които сте били изложени, могат да повлияят на вашата индивидуална перспектива за оцеляване. Медицински специалист може да ви помогне внимателно да оцените вашата история и как тези видове фактори могат да повлияят на вашата перспектива.

Ресурси, които да помогнат на вас или на любим човек да се ориентирате в неходжкинов лимфом

Ако вие или ваш любим човек сте били диагностицирани с неходжкинов лимфом, вие не сте сами. Има много ресурси, като напр групи за подкрепа на оцелелитеза хора, получаващи лечение за неходжкинов лимфом и техните семейства и близки.

Можете да започнете, като се свържете със съветник или групова обстановка, където можете да обсъдите емоционалните и физически реалности на живота с това състояние. Някои блогове и уебсайтове дават представа за това какво е да живееш и да се грижиш за някой с лимфом.

Има и телефони за помощ, на които можете да се обадите, когато нещата ви се струват тъмни и трябва да се свържете с някой, който разбира през какво преминавате.

Да знаете какво да очаквате и да черпите сила от опита на другите може да ви помогне да се ориентирате в лечението и възстановяването.

Изгледите за неходжкинов лимфом продължават да се подобряват, благодарение на текущите изследвания и новаторски лечения. Степента на преживяемост се основава на средни стойности, така че те не вземат предвид индивидуалните фактори, като възрастта и вида на рака, който имате.

За да получите картина на вашата конкретна перспектива, ще трябва да говорите с вашия онколог за фактори като вашата здравна история и колко агресивен е вашият тип неходжкинов лимфом.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss