История на ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) се отнася до група белодробни заболявания, които блокират въздушния поток. Това прави процеса на дишане все по -труден. Хроничният бронхит, емфиземът и астматичният бронхит попадат под чадъра на ХОББ. Всяко от тези състояния намалява качеството на живот и причинява лошо здраве и смърт в световен мащаб.

Лекарите проследяват симптомите на ХОББ от около 200 години. Научете историята на състоянието и докъде е стигнало лечението.

Разпространение на ХОББ днес

Оценки от Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предполагат, че ХОББ е третата най -честа причина за смърт в Съединените щати. The Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че ХОББ ще бъде третата водеща причина за смърт в световен мащаб до 2030 г. Към 2014 г. около 15,7 милиона в Съединените щати съобщават, че имат ХОББ, според CDC.

Ранна история на ХОББ

ХОББ вероятно не е ново състояние. В миналото лекарите може да са използвали различни термини, за да опишат това, което сега познаваме като ХОББ. През 1679 г. швейцарският лекар Теофил Бонет споменава за „обемни бели дробове“. През 1769 г. италианският анатом Джовани Моргани съобщава за 19 случая на „мръсни“ бели дробове.

През 1814 г. британският лекар Чарлз Бадъм идентифицира хроничния бронхит като увреждащо здравословно състояние и част от ХОББ. Той е първият човек, използвал термина „катар“, за да опише продължаващата кашлица и прекомерната слуз, която произвежда ХОББ.

Причини за ХОББ

През 1821 г. изобретателят на стетоскопа, лекар Рене Лаеннек, разпознава емфизем като друг компонент на ХОББ.

Пушенето в началото на 1800 -те години не беше обичайно, така че Laënnec идентифицира фактори на околната среда, като замърсяване на въздуха и генетични фактори като основни причини за развитието на ХОББ. Днес пушенето е една от водещите причини за ХОББ. Научете повече за последиците от тютюнопушенето.

Изобретението на спирометъра

През 1846 г. Джон Хътчинсън изобретил спирометъра. Това устройство измерва жизнения капацитет на белите дробове. Робърт Тифено, френски пионер в респираторната медицина, надгражда това изобретение около 100 години по -късно, създавайки по -цялостен диагностичен инструмент за ХОББ. Спирометърът все още е важен инструмент за диагностициране на ХОББ днес.

Определяне на ХОББ

През 1959 г. сбирка от медицински специалисти, наречена Симбозиум за гости Ciba, помогна да се определят компонентите, които съставляват дефиницията и диагнозата на ХОББ, каквато я познаваме днес.

В миналото ХОББ се е наричала с имена като „хронична обструкция на въздушния поток“ и „хронична обструктивна белодробна болест“. Смята се, че д -р Уилям Бриско е първият човек, използвал термина „хронично обструктивно белодробно разстройство“ на 9 -та конференция по емфизем през юни 1965 г.

Пушене и ХОББ

През 1976 г. Чарлз Флетчър, лекар, посветил живота си на изследването на ХОББ, свързва тютюнопушенето с болестта в книгата си „Естествената история на хроничния бронхит и емфизем“. Заедно с колегите си, Флетчър откри, че спирането на тютюнопушенето може да помогне за забавяне на напредъка на ХОББ и че продължаването на пушенето ще ускори прогресията на болестта.

Неговата работа предоставя научната основа за обучение за отказване от тютюнопушене при хора с ХОББ днес.

Лечение на ХОББ

Доскоро не бяха налични две от най -често срещаните лечения за ХОББ. В миналото кислородната терапия и лечението със стероиди се считаха за опасни за хората с ХОББ. Упражненията също бяха обезкуражени, защото се смяташе, че натоварва сърцето.

Инхалаторите и механичните вентилатори са въведени в началото на 60 -те години. Концепцията за белодробна рехабилитация и домашни грижи за хора с ХОББ е въведена на 9 -тата конференция за емфизем на Аспен. Прочетете, за да научите за други лечения за ХОББ.

Кислородна терапия

Кислородната терапия е изпробвана за първи път в средата на 60-те години на миналия век от група изследователи от Медицинския център на Университета на Колорадо в Денвър и допълнително развита в началото на 80-те години. Днес дългосрочната кислородна терапия е единственото лечение, за което е известно, че променя хода на ХОББ.

ХОББ по -скоро

През 90 -те години се наблюдава скок в употребата на лекарства за справяне със симптомите на ХОББ и възстановяване на белодробната функция. Голям тласък в образованието по ХОББ означава, че спирането на тютюнопушенето и осведомеността за чист въздух се превръщат в основен фокус на лечението за самообслужване.

Днес е известно, че здравословният начин на живот може да помогне на хората с ХОББ да управляват и подобряват симптомите си. Здравните специалисти подчертават значението на диетата и физическите упражнения като част от програма за рехабилитация при ХОББ.

Предотвратяване на ХОББ

През годините лекарите са направили много, за да ни помогнат да разберем причините, диагнозата и прогресията на ХОББ. Колкото по-рано се диагностицира ХОББ, толкова по-добра е дългосрочната прогноза.

Въпреки че няма лечение за ХОББ, симптомите могат да бъдат управлявани и хората със състоянието могат да подобрят цялостното си качество на живот. Посетете тази страница за повече информация относно ХОББ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss