История на диабета

Началата

Диабетът влияе върху живота от хиляди години. Заболяване, за което се подозира, че е диабет, е било разпознато от египтяните в ръкописи от около 1550 г. пр. Н. Е

Според едно проучване, древните индианци (около 400-500 г. сл. Хр.) са били добре запознати със състоянието и дори са идентифицирали два вида на състоянието. Те са тествани за диабет, който те наричат ​​„медена урина“, като определят дали мравките са привлечени от урината на човек.

Терминът “диабет”

На гръцки „диабет“ означава „преминаване“. Гръцкият лекар Аполоний от Мемфис е признат за назоваването на разстройството за неговия най -симптом: прекомерното преминаване на урина през системата на тялото.

Историческите документи показват това Гръцки, индийски, арабски, египетски и китайски лекарите са знаели за състоянието, но никой не може да установи причината. В по -ранни времена диагнозата диабет вероятно е била смъртна присъда.

Дефицит на инсулин

В първите години на 20 -ти век медицинските специалисти направиха първите стъпки към откриване на причината и начина на лечение на диабета. През 1926 г. Едуард Алберт Шарпи-Шафер обявява, че панкреасът на пациент с диабет не е в състояние да произвежда това, което той нарича „инсулин“, химикал, който тялото използва за разграждане на захарта. Така излишната захар се озова в урината.

Лекарите популяризираха диета на гладно, комбинирана с редовни упражнения за борба с разстройството.

Диабет при кучета

Въпреки опитите за справяне с разстройството чрез диета и упражнения, хората с диабет неизбежно умират преждевременно. През 1921 г. учени, експериментиращи с кучета, са направили пробив в обръщането на последиците от диабета. Двама канадски изследователи, Фредерик Грант Бантинг и Чарлз Хърбърт Бест, успешно извличат инсулин от здрави кучета. След това го инжектирали на кучета, страдащи от диабет, за да подобрят състоянието си.

Откриване на видове диабет

Въпреки че инжектирането на инсулин започна успешно да се бори с диабета, някои случаи не реагираха на тази форма на лечение. Харолд Химсуърт най -накрая прави разлика между двата вида диабет през 1936 г., според писанията, публикувани от сина му Ричард през Диабетна медицина. Той ги определи като „чувствителни към инсулин“ и „нечувствителни към инсулин“. Днес тези класификации обикновено се наричат ​​„диабет тип 1“ и „тип 2“.

Лекарства

През 60 -те години управлението на диабета се подобри значително. Разработването на ленти за урина улеснява откриването на захар и опростява процеса на управление на нивата на кръвната захар, съобщава клиниката Mayo. Въвеждането на спринцовката за еднократна употреба позволи по-бързи и по-лесни възможности за инсулинова терапия.

Глюкомер

Големи преносими глюкомери са създадени през 1969 г. и оттогава са намалени до размера на ръчен калкулатор. Преносимите глюкомери са ключов инструмент за управление на диабета днес. Те ви позволяват да следите нивата на кръвната си захар у дома, на работа и навсякъде другаде. Доста лесни за използване, те дават точни резултати. Научете повече за глюкомерите.

Инсулинови помпи

През 1970 г. са разработени инсулинови помпи, които да имитират нормалното отделяне на инсулин от организма. Днес тези помпи са леки и преносими, което позволява удобно носене ежедневно.

Диабет тип 2 при деца

Още преди 20 години не се наблюдаваше диабет тип 2 при деца. Всъщност той някога е бил наричан „диабет при възрастни“, а диабет тип 1 се нарича „ювенилен диабет“. Въпреки това през последните две десетилетия започнаха да се появяват все повече случаи при деца и тийнейджъри поради лоши хранителни навици, липса на упражнения и наднормено тегло. Като такъв, диабетът при възрастни е преименуван на „диабет тип 2“.

Статистика за диабета

Въпреки напредъка, който постигнахме, откакто диабетът е описан за първи път в древни времена, той все още остава основна причина за смърт и здравословни усложнения по целия свят. Според 2015 диабетът е седмата водеща причина за смърт в САЩ, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Диабет днес

Сега, когато кръвната захар може да се тества у дома, диабетът е по -управляем от всякога. Инсулинът остава основното лечение за диабет тип 1. Тези с диабет тип 2 могат да намалят риска от здравословни усложнения чрез редовни упражнения, здравословна диета и други лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss