Ин витро оплождане (IVF)

Какво е ин витро оплождане?

Ин витро оплождането (IVF) е вид помощна репродуктивна технология (ART). Тя включва извличане на яйцеклетки от яйчниците на жената и оплождането им със сперма. Това оплодено яйце е известно като ембрион. След това ембрионът може да бъде замразен за съхранение или прехвърлен в матката на жената.

В зависимост от вашата ситуация, IVF може да използва:

 • вашите яйцеклетки и спермата на вашия партньор
 • вашите яйцеклетки и донорска сперма
 • донорски яйцеклетки и сперма на вашия партньор
 • донорски яйцеклетки и донорска сперма
 • дарени ембриони

Вашият лекар може също да имплантира ембриони в сурогатен или гестационен носител. Това е жена, която носи вашето бебе вместо вас.

Степента на успех на IVF варира. Според Американската асоциация по бременност, процентът на живородени жени под 35 години, подложени на IVF, е 41 до 43 процента. Този процент пада на 13 до 18 процента за жените на възраст над 40 години.

Защо се извършва ин витро оплождане?

IVF помага на хора с безплодие, които искат да имат бебе. IVF е скъпо и инвазивно, така че двойките често първо опитват други лечения за плодовитост. Те могат да включват прием на лекарства за плодовитост или вътрематочна инсеминация. По време на тази процедура лекарят прехвърля сперма директно в матката на жената.

Проблемите с безплодието, за които може да е необходимо IVF, включват:

 • намалена плодовитост при жени на възраст над 40 години
 • запушени или увредени фалопиеви тръби
 • намалена функция на яйчниците
 • ендометриоза
 • миома на матката
 • мъжко безплодие, като нисък брой сперматозоиди или аномалии във формата на сперматозоидите
 • необяснимо безплодие

Родителите могат също да изберат IVF, ако рискуват да предадат генетично заболяване на потомството си. Медицинска лаборатория може да тества ембрионите за генетични аномалии. Тогава лекарят имплантира само ембриони без генетични дефекти.

Как да се подготвя за ин витро оплождане?

Преди да започнат IVF, жените първо ще преминат тест за яйчников резерв. Това включва вземане на кръвна проба и изследване за нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Резултатите от този тест ще дадат на Вашия лекар информация за размера и качеството на вашите яйцеклетки.

Вашият лекар също ще прегледа матката ви. Това може да включва извършване на ултразвук, който използва високочестотни звукови вълни, за да създаде образ на вашата матка. Вашият лекар може също така да постави обхват през вагината и в матката. Тези тестове могат да разкрият здравето на вашата матка и да помогнат на лекаря да определи най-добрия начин за имплантиране на ембрионите.

Мъжете ще трябва да направят тест за сперматозоиди. Това включва даване на проба от сперма, която лаборатория ще анализира за броя, размера и формата на спермата. Ако сперматозоидите са слаби или увредени, може да е необходима процедура, наречена интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI). По време на ICSI техник инжектира сперма директно в яйцеклетката. ICSI може да бъде част от процеса на IVF.

Изборът на IVF е много лично решение. Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид.

 • Какво ще правите с всички неизползвани ембриони?
 • Колко ембриона искате да пренесете? Колкото повече ембриони се прехвърлят, толкова по-висок е рискът от многоплодна бременност. Повечето лекари няма да прехвърлят повече от два ембриона.
 • Какво мислите за възможността да имате близнаци, тризнаци или многоплодна бременност от по-висок порядък?
 • Какво ще кажете за правните и емоционалните проблеми, свързани с използването на дарени яйцеклетки, сперма и ембриони или сурогат?
 • Какви са финансовите, физическите и емоционалните стресове, свързани с IVF?

Как се извършва ин витро оплождането?

Има пет стъпки, включени в IVF:

 1. стимулиране
 2. извличане на яйца
 3. осеменяване
 4. култура на ембриони
 5. прехвърляне

Стимулиране

Една жена обикновено произвежда едно яйце по време на всеки менструален цикъл. Въпреки това, IVF изисква множество яйцеклетки. Използването на множество яйца увеличава шансовете за развитие на жизнеспособен ембрион. Ще получите лекарства за плодовитост, за да увеличите броя на яйцата, които тялото ви произвежда. През това време Вашият лекар ще извършва редовни кръвни изследвания и ултразвук, за да следи производството на яйца и да уведоми Вашия лекар кога да ги вземе.

Извличане на яйца

Извличането на яйцеклетки е известно като фоликуларна аспирация. Това е хирургична интервенция, която се извършва с анестезия. Вашият лекар ще използва ултразвукова пръчка, за да насочи игла през вагината ви, в яйчника и във фоликула, съдържащ яйцеклетка. Иглата изсмуква яйца и течност от всеки фоликул.

Оплождане

Мъжкият партньор сега ще трябва да даде проба от сперма. Техник ще смеси сперматозоидите с яйцеклетките в паничка на Петри. Ако това не произвежда ембриони, Вашият лекар може да реши да използва ICSI.

Култура на ембриони

Вашият лекар ще наблюдава оплодените яйца, за да се увери, че те се делят и развиват. По това време ембрионите могат да бъдат подложени на тестове за генетични състояния.

Прехвърляне

Когато ембрионите са достатъчно големи, те могат да бъдат имплантирани. Това обикновено се случва три до пет дни след оплождането. Имплантацията включва поставяне на тънка тръба, наречена катетър, поставена във вагината ви, покрай шийката на матката и в матката. След това Вашият лекар освобождава ембриона в матката Ви.

Бременността настъпва, когато ембрионът се имплантира в стената на матката. Това може да отнеме от 6 до 10 дни. Кръвен тест ще определи дали сте бременна.

Какви са усложненията, свързани с ин витро оплождане?

Както при всяка медицинска процедура, има рискове, свързани с IVF. Усложненията включват:

 • многоплодна бременност, което увеличава риска от ниско тегло при раждане и преждевременно раждане
 • спонтанен аборт (загуба на бременност)
 • извънматочна бременност (когато яйцеклетките се имплантират извън матката)
 • синдром на овариална хиперстимулация (OHSS), рядко състояние, включващо излишък на течности в корема и гръдния кош
 • кървене, инфекция или увреждане на червата или пикочния мехур (рядко)

Каква е дългосрочната перспектива?

Решаването дали да се подложи на ин витро оплождане и как да опитате, ако първият опит е неуспешен, е невероятно сложно решение. Финансовите, физически и емоционални последици от този процес могат да бъдат трудни. Говорете подробно с Вашия лекар, за да определите кои са най-добрите ви възможности и дали ин витро оплождането е правилният път за вас и вашето семейство. Потърсете група за подкрепа или съветник, който да помогне на вас и вашия партньор през този процес.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss