Инфекция с дрожди срещу обрив от пелени при малки деца

Инфекции с дрожди при малки деца

Инфекцията с дрожди вероятно не е първото нещо, за което се сещате, когато чуете думата малко дете. Но същата неприятна инфекция, която е често срещана при възрастни жени, може да засегне и малките.

При малките деца всеки здравословен проблем – особено този, който се отнася до областта на пелените – може да бъде труден. Повечето малки деца не са много добри в общуването, така че може дори да не сте наясно, че има проблем. И това не е нещо, за което родителите вероятно внимават.

Но това се случва повече, отколкото си мислите. Дъщеря ми имаше гъбична инфекция като малко дете. Тогава разбрах, че са доста често срещани.

Какво е гъбична инфекция?

Всеки има дрожди, които се наричат ​​гъбички Кандида, върху тялото им. Обикновено виси в устата, червата и по кожата.

Фактори като антибиотици, стрес или дразнене могат да изхвърлят микробната среда в тялото. Това може да позволи на дрожди да растат в излишък. Тогава се появява гъбична инфекция.

Инфекции с дрожди при малки деца

Малките деца могат да получат гъбична инфекция в кожните гънки. Внимавайте за тези области:

 • подмишница
 • врата
 • устата
 • зона за пелени

Малките деца винаги са в движение. Но отказът да спрете за смяна на пелените или прекъсване на гърнето може да остави влажна пелена. Тук могат да се развият дрожди.

Някои малки деца може дори да се приучават към гърне, така че честите злополуки или промени могат да допринесат за инфекция с дрожди.

Дали е обрив от пелени или гъбична инфекция?

Ако вашето малко дете има обрив от пелени, инфекция с дрожди може да го влоши. Или можете лесно да сбъркате гъбичната инфекция с обрив от пелени. Това се случи с дъщеря ни.

Нашият педиатър ни каза, че някои издайнически признаци, че това е гъбична инфекция, а не обрив от пелени, са:

 1. Не става по-добре с крем за обрив от пелени.
 2. Дразненето е отпред и е симетрично от двете страни, където кожата се допира (гънки на бедрата или кожни гънки).
 3. Инфекцията с дрожди ще бъде много червена с малки червени точки или подутини около краищата.

Пазарувайте крем за обрив от пелени.

Опасно ли е?

Инфекциите с дрожди обикновено не са опасни, но са неудобни. Това важи особено за малките деца.

В редки случаи инфекцията може да попадне в кръвта при деца, чиято имунна система вече е отслабена. Това може да се случи и при деца с медицински състояния, изискващи интравенозни или катетри в кожата им за дълъг период от време.

Лечение на гъбична инфекция при малки деца

Кожните гъбични инфекции при малки деца обикновено се лекуват с противогъбични мехлеми, които нанасяте директно върху засегнатите области.

Други видове гъбични инфекции в тялото, като тези, които могат да се развият в устата или дори да се разпространят в други части на тялото, ще трябва да бъдат лекувани с перорални противогъбични лекарства като флуконазол.

Повечето гъбични инфекции отзвучават в рамките на две седмици след започване на лечението, но повторната поява е често срещана.

Предотвратяване

Превенцията е от ключово значение за гъбичните инфекции. Говорете с лекаря на детето си за употребата на антибиотици само когато е необходимо.

Ако на детето ви се предписват антибиотици твърде често, то може да убие „добрите“ бактерии или някои от необходимите бактерии, които държат дрожди на разстояние.

Други съвети за лечение на текуща инфекция с дрожди и предотвратяване на бъдещи гъбични инфекции включват:

 • Проверка на залъгалки. По-старите залъгалки могат да задържат растежа на дрожди, така че проверете любимата на детето си и я заменете, ако е необходимо.
 • Смяна на зърната на бутилките. Подобно на залъгалките, зърната на шишетата са рисков фактор за развитието на орална инфекция с дрожди.
 • И залъгалките, и зърната за шишета трябва да се мият в много гореща вода или в съдомиялната машина. Това помага да се убият дрождите.
 • Честа смяна на пелените. Поддържането на зоната на пелените на вашето малко дете суха може да помогне за предотвратяване на гъбични инфекции, особено през нощта. Оставете „време за въздух“ непосредствено след смяната на пелените, за да остави кожата им да изсъхне напълно, преди да сложите пелената отново.

Ако вашето малко дете продължава да получава чести инфекции с дрожди, посетете техния лекар. Повтарящите се гъбични инфекции може да имат основна причина и трябва да се лекуват при източника. Инфекциите с дрожди в областта на пелените обикновено спират, след като детето ви е без памперс.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss