Инвазия с въшки по тялото

Какво представлява заразяването с телесни въшки?

Инвазия с телесни въшки се случва, когато определен вид въшки нахлуват в тялото и дрехите. Въшките са паразитни насекоми, които се хранят с човешка кръв и могат да заразят главата, тялото и срамната област.

Има три вида въшки, които заразяват хората:

  • телесна въшка (Pediculus humanus corporis)
  • главова въшка (Pediculus humanus capitis)

  • срамна въшка (Птирус пубис)

Въшките, които се намират по тялото, са различни от въшките, намиращи се по главата или в областта на пубиса. Телесните въшки се срещат само при хора по тялото.

Инвазията обикновено се разпространява чрез близък контакт с други хора и обикновено се среща в райони с лоша хигиена и струпване. Други животни или домашни любимци, като кучета и котки, не играят роля в разпространението на човешки въшки. Хората са единственият гостоприемник на телесната въшка и въшките ще умрат в рамките на пет до седем дни, ако паднат от човек.

Добрата хигиена и редовното пране на дрехи и спално бельо обикновено са достатъчни за лечение и предотвратяване на заразяване с въшки по тялото.

Какво причинява заразяване с въшки по тялото?

Телесната въшка е по-голяма от другите видове въшки. Те снасят яйцата си и оставят отпадъци по кожата и дрехите. Въшките могат да пълзят, но не могат да летят, да скачат или да скачат.

Инвазията се случва по целия свят и се разпространява чрез близък контакт от човек на човек или чрез общо споделени спално бельо, кърпи и дрехи. По принцип заразяването с телесни въшки е ограничено до хора, които живеят в нехигиенични или претъпкани условия на живот и които нямат достъп до чисти дрехи.

Разпознаване на признаците на заразяване с въшки по тялото

Честите симптоми на заразяване с телесни въшки включват:

  • интензивен сърбеж (пруритус)
  • обрив, причинен от алергична реакция към ухапвания от въшки
  • червени подутини по кожата
  • удебелена или потъмняла кожа, обикновено близо до кръста или слабините, ако въшките са били там от дълго време

Как се диагностицира заразяването с въшки?

Инвазия от телесни въшки обикновено се диагностицира чрез гледане на кожата и дрехите и наблюдение на яйца и пълзящи въшки. Насекомите са с размерите на сусамово семе. Те са достатъчно големи, за да се видят с просто око, но може да се използва увеличителна леща, за да ги намерите. Яйцата (наречени гниди) обикновено се намират в шевовете на дрехите.

Освобождаване на тялото и дома си от телесни въшки

Инвазията с въшки обикновено се лекува чрез подобрена лична хигиена и редовна смяна на чисти, изпрани дрехи.

Всички дрехи, спално бельо и кърпи, използвани от заразеното лице, трябва да се изперет с гореща вода (най-малко 130 градуса) и след това да се изсушат в машина с горещ въздух.

Лекарства, които убиват въшки, наречени педикулициди, могат да се използват за лечение на заразяване с въшки. Това обаче обикновено не е необходимо, ако дрехите се перат и се спазва личната хигиена. Продуктите за унищожаване на въшки могат да бъдат токсични за хората, така че не забравяйте да следвате внимателно инструкциите.

Пазарувайте за педикулициди.

Какви са усложненията при заразяване с въшки по тялото?

Телесните въшки обикновено не причиняват други проблеми. Въпреки това могат да възникнат следните усложнения:

Вторична инфекция

Сърбежът може да доведе до надраскване, което може да причини порязвания и рани. Тези отворени рани са изложени на риск от заразяване с бактерии.

Промени в кожата

В случаи на продължителна инвазия кожата може да стане тъмна и дебела, особено по средната част.

Разпространение на болестта

Рядко телесните въшки могат да пренасят и други необичайни бактериални заболявания. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, телесните въшки са причинили епидемии от тиф и рецидивираща треска, пренасяна от въшки. Това обикновено се случва на места, където войната, бедността или климатът са направили добрата хигиена изключително трудна.

Съвети за предотвратяване на заразяване с въшки по тялото

Телесните въшки обикновено заразяват хора, които не могат да се къпят или сменят редовно. Добрата лична хигиена и преобличането в чисти дрехи поне веднъж седмично трябва да са достатъчни, за да се предотврати заразяването с въшки.

Трябва също така да се уверите, че не споделяте дрехи, спално бельо или кърпи с някой, който е заразен. Ако откриете телесни въшки, машинното пране и сушене на цялото заразено облекло и спално бельо в гореща вода трябва да предотврати връщането на телесните въшки. Членовете на семейството или тези, които споделят жилищни зони с вас, също може да искат да бъдат лекувани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss