Има ли холестерол в сладолед?

Изследвали ли сте холестерола наскоро? Изборът на начин на живот, като диета и упражнения, оказва пряко влияние върху вашите числа. Дори консумацията на малка купа сладолед след вечеря може да повиши нивата ви. Ето какво трябва да знаете за този десерт и вашето здраве.

Холестерол и Вашето тяло

Холестеролът е восъчно вещество, създадено от черния дроб. Той е прикрепен към повечето клетки в тялото ви. Холестеролът изпълнява много основни функции, като образуване на клетъчни мембрани, регулиране на хормоните и производство на витамин D.

Липопротеинът с ниска плътност (LDL) е известен като „лошия“ холестерол. Съотношението му на мазнини към протеин е високо. Лекарите може да се притесняват от високите нива на LDL холестерол, защото твърде много може да причини сърдечно заболяване, което в момента е водеща причина за смъртта в Америка за мъже и жени.

За разлика от общоприетото схващане, не всеки холестерол е лош и тялото се нуждае от него. Холестеролът на липопротеините с висока плътност (HDL) или „добрият“ холестерол има по-високо съотношение протеин към мазнини. Той помага да се предотврати натрупването, което може да доведе до инсулт, като транспортира излишния холестерол до черния дроб за разграждане и отстраняване.

HDL холестеролът може да се подобри чрез

 • отказване от тютюнопушенето
 • консумация на полезни за сърцето мазнини като авокадо, зехтин, ядки и мазни риби
 • упражнение

LDL холестеролът ще се повиши, когато консумирате храни, които съдържат наситени или трансмазнини, включително:

 • месо
 • масло
 • сирене
 • понички
 • сладкиши
 • преработени храни

Вашите нива на холестерол в кръвта не се влияят значително от холестерола, намиращ се в храната, а по-скоро са повлияни от видовете мазнини, които ядете, независимо дали са ненаситени, наситени или транс.

Рискови фактори

В Американска сърдечна асоциация (AHA) препоръчва на всички възрастни над 20 години да проверяват холестерола си годишно. По-вероятно е да развиете висок холестерол, ако:

 • дим
 • имат високо кръвно налягане
 • са над 45 (мъже) или 55 (жени)
 • имат фамилна анамнеза за висок холестерол
 • водят заседнал начин на живот

За висок холестерол се препоръчва да консумирате по-малко от 7 процента от общите калории от наситени мазнини. За повечето хора това се пада между 12 и 18 грама наситени мазнини на ден.

Как изглежда 100 процента от дневната ви стойност на холестерол? »

Сладолед и холестерол

Сладоледът, макар и със сигурност да е вкусен, е пълномаслен млечен продукт, който може да повиши нивата на холестерола ви, особено ако се яде редовно. Според USDA, средната порция ванилов сладолед (1/2 чаша) съдържа 4 1/2 грама наситени мазнини, което е повече от една четвърт от максималния препоръчителен прием за повечето възрастни. По-богатите сортове могат да съдържат дори повече.

Ако сте загрижени за своя холестерол, вероятно смятате, че допълнителните лакомства, включително сладолед, са забранени. Но не трябва да чувствате, че трябва напълно да се лишавате.

Всъщност проучване от 2013 г. установи, че 73% от американците вярват, че сладоледът и други замразени лакомства могат да бъдат част от здравословния начин на живот. Всичко е свързано с умереност, така че запазете пълномасления сладолед за специални поводи и правете интелигентни замествания през ден от годината.

Алтернативи за сладолед

Следващия път, когато се озовете в раздела за фризер за новости, направете крачка назад. Вероятно ще забележите, че освен сладолед има много други десерти, много от които са с по-ниско съдържание на мазнини. Имайте предвид съдържанието на захар в десертите с ниско съдържание на мазнини, тъй като хранителните компании често увеличават съдържанието на захар, за да компенсират липсата на мазнини. Високият прием на захар е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

Помислете за замяна на една от тези по-леки алтернативи за сладолед с по-висока масленост.

Замразено кисело мляко

Считан за братовчед на сладоледа, обезмасленото замразено кисело мляко съдържа само 2 грама наситени мазнини на порция. Освен че го намират в магазина за хранителни стоки, магазините за замразено кисело мляко нараснаха популярност в Съединените щати. Само не забравяйте да погледнете етикетите: Не всяко замразено кисело мляко е обезмаслено, а обикновените сортове могат да съдържат до 4 грама наситени мазнини на 1/2 чаша, което е почти колкото сладолед.

шербет

Шербетът е друг десерт на млечна основа, който е подобен на сладолед. Подобно на обезмаслено замразено кисело мляко, много вкусове на шербет съдържат само 1 грам наситени мазнини на 1/2 чаша порция. Шербетът обикновено се прави с плодови вкусове, като този шербет с мътеница от къпина. Но отново прочетете етикетите, тъй като някои марки съдържат повече мазнини.

Сорбет

За десерт на изцяло ледена основа опитайте сорбе. По същество това е просто захар и плодове, приготвени заедно и след това замразени в машина за сладолед. В сместа няма млечни продукти, така че е безопасно за нивата на холестерола. Той има подобна текстура и вкус на италианския лед и има тенденция да се предлага в различни плодови вкусове. Тази рецепта за сорбет от замразени ягоди дайкири е чудесна за лятно барбекю в задния двор, докато сорбет с канела и праскова със сигурност ще задоволи желанието ви за сладко по всяко време на годината.

Ескимо

Не си мислете, че пържолите са само за деца: разнообразието от вкусове се разшири отвъд червения, бял и син поп с форма на нестинарство! Избирайте цели плодове за морожени пред версиите за сладолед и потърсете сорбе или замразено кисело мляко. Ако няма млечни продукти, вероятно има по-малко мазнини (освен ако не се използва кокосово мляко), но проверете отново етикета, за да сте сигурни.

Безмлечни замразени десерти

Пропускате десерти на базата на млечни продукти, но пропускате тази кремообразна текстура? Вижте сладоледите, направени от алтернативни млека като соево, бадемово, кокосово и кашу. Разбира се, разгледайте внимателно етикетите за хранителните стойности, за да сте сигурни, че няма да получите повече от очакваното!

Смутита

Както подсказва името, млечните шейкове се приготвят от сладолед на млечна основа. За по-здравословна десертна напитка се обърнете към плодови и зеленчукови смутита. Въпреки че можете да си купите предварително опаковани миксове и комплекти за смути, може да бъде също толкова лесно и по-забавно да си направите сами у дома. Ако искате по-кремообразна текстура, продължете и добавете алтернативен млечен сладолед или кисело мляко, като в тази рецепта за смути с малини. Замразените банани или прясното авокадо също придават кремообразност на смесените напитки, без млечни продукти.

Замразени плодове

Може да изглежда очевидно, но обикновените замразени плодове са един от най-здравословните варианти, тъй като естествено е нискомаслен избор без добавена захар. Опитайте да изплакнете гроздето и да го замразите за следобедна закуска с размер на хапка или замразете резенчета банан за десерт след вечеря.

Дори и да имате висок холестерол, не си мислете, че не можете да се насладите на замразен десерт от време на време. Всичко е за баланс и умереност. Просто се уверете, че избягвате всички трансмазнини и хидрогенирани масла и сведете до минимум наситените мазнини. Ако жадувате за нещо сладко, помислете дали да не отидете на по-дълга разходка този следобед или да намалите по време на друго хранене.

Както винаги, говорете с Вашия лекар и диетолог относно промените в начина на живот и лекарствата, за да контролирате риска от холестерол и сърдечни заболявания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss