Има ли такова нещо като „мигренозен мозък“?

Някои малки проучвания предполагат, че хората с мигрена може да имат някои забележими мозъчни разлики в сравнение с хората, които нямат това неврологично заболяване.

Жена с мигрена под вода.
Ибай Асеведо/Стокси Юнайтед

Мигрената често се използва като стенограма за силно главоболие, но терминът „мигрена“ всъщност се отнася до неврологично заболяване, което засяга около 39 милиона души в Съединените щати.

Изследванията и изображенията предполагат, че определени структури и функции на „мигренозния мозък“ може леко да се различават от тези на „типичния“ мозък. По-категорични изследвания могат в крайна сметка да дадат представа за природата на мигренозното главоболие, както и за други често срещани мигренозни симптоми като мигренозна аура и чувствителност към светлина.

Въпреки че е твърде рано да се правят заключения от съществуващите изследвания, възможно е мигрената да е свързана с леки наранявания на мозъчната тъкан. Тази възможност само подчертава значението на разработването на нови възможности за лечение и превенция на мигрена.

Разлики в мозъка при хора с мигрена

Проучвания, използващи усъвършенствани техники за невроизобразяване, като функционално магнитно резонансно изображение (fMRI), помагат на изследователите да разберат повече за това как се развива мигрената и как състоянието засяга мозъчната структура и функция с течение на времето.

Някои малки изследвания са забелязали различни разлики в мозъците на хора с епизодични и хронични мигренозни главоболия.

Хроничната мигрена се определя като главоболие поне 15 дни на месец, докато епизодичната мигрена включва мигренозни главоболия 14 или по-малко дни на месец.

Но изследвания предполага, че тази разделителна линия може да не се справи адекватно със сложната природа на мигрената, която може да съществува в спектър между епизодични и хронични епизоди.

Няколко изследователски проучвания, които използват усъвършенствани техники за невроизобразяване, са открили разлики между мозъците на хора с мигрена в сравнение с хора без мигрена. Но всички проучвания бяха много малки и резултатите варираха.

Pons

Мостът е част от мозъчния ствол, областта, която свързва основата на мозъка с гръбначния мозък. Мостът е отговорен за няколко несъзнателни мозъчни функции, включително сън и дишане.

В проучване от 2019 г., включващо 64 души, изследователите установиха, че участниците с мигрена имат тенденция да имат по-слаба функционална свързаност между задния мост и левия горен париетален лоб, лявата темпорална извивка и лявата средна фронтална извивка. Причината за тази разлика е неясна, но изследователите предполагат, че дефицитът в обработката на болката може да играе роля при мигрена.

Периваскуларни пространства

Периваскуларните пространства са пълни с течност проходи в мозъка, които играят роля в регулирането на течностите и дренажа. Има много въпроси без отговор относно уместността на тези пространства при неврологични, възпалителни и съдови състояния. Но смятат изследователите че нормалната функция на периваскуларните пространства е важна за здравето на мозъка.

Много малко проучване за мигрена от 2022 г. отбелязва няколко случая, при които ЯМР изображения разкриват леко разширение на периваскуларните пространства в област на мозъка, наречена centar semiovale. Много други условия и фактори, като възрастта, играят роля във формата, размера и броя на периваскуларните пространства, така че няма почти достатъчно доказателства, които да предполагат връзка с мигрена. Но връзките могат да бъдат изследвани в по-мащабни проучвания в някакъв момент в бъдещето.

Хипоталамус

Хипоталамусът е част от мозъка, която управлява хормоните и други телесни системи, включително сън, глад, сексуално влечение, кръвно налягане и температура.

Проучване от 2020 г. предполага, че мрежата хипоталамус-мозъчен ствол също може да играе важна роля в мозъка на мигрената. Проучването установи повишено активиране на хипоталамуса по време на фазата на главоболие при епизодична мигрена, което предполага, че мигренозното главоболие може да произхожда от хипоталамуса.

Други части на хипоталамуса изглежда играят роля в хронифицирането на мигрена, което е преходът от епизодична мигрена към хронична мигрена.

Болкова мрежа

Болковата мрежа на мозъка, известна също като матрицата на болката, включва няколко мозъчни области, включително таламуса, предния цингуларен кортекс, базалните ганглии и префронталните кортекси.

А Проучване от 2021 г предполагат, че хората с мигрена може да имат по-малко свързаност и по-голяма сегрегация между регионите на мрежата за болка в сравнение с хората, които нямат мигрена.

Кортикална дебелина

Мозъчната кора е външният слой на главния мозък, най-голямата област на мозъка. Областта на соматосензорната кора на мозъка, разположена в париеталния лоб, е отговорна за обработката на болка и много други усещания.

Някои малки изследвания са открили повишена дебелина при хора, които имат мигрена, в сравнение с тези, които нямат. Това развитие може също да обясни защо хората с мигрена изпитват и други симптоми, като болка в челюстта или врата.

ЯМР изображения на мозък при мигрена срещу среден мозък

Структурни срещу функционални мозъчни промени с мигрена

Някои новопоявили се доказателства предполагат, че мигрената може да бъде свързана със структурни или функционални промени в мозъка.

Структурните промени могат да включват тези, свързани с анатомията на мозъка и връзката между мозъчните клетки в много области на мозъка. Функционалните промени са тези, свързани с мисловните умения, обработката на информация, паметта и двигателния контрол.

А Проучване от 2021 г предполагат, че две ключови структурни промени, свързани с мигрена, са аномалии на бялото вещество (като намален приток на кръв към нервните влакна, които изграждат бялото вещество) и промени в обема на бялото и сивото вещество.

Докато използването на fMRI за разкриване на структурни и функционални мозъчни промени по време на епизоди на мигрена е помогнало изследователи научите много повече за процеса на състоянието, има някои предизвикателства при използването на този усъвършенстван инструмент за невроизобразяване.

Например, определени промени в областта на болката и зрителната обработка могат да настъпят по време на мигренозно главоболие, но не и когато някой с мигрена е асимптоматичен.

Има и някои ограничения в способността на fMRI да открива подробни промени в невроните, участващи в определени умствени функции.

Епизодите на мигрена причиняват ли увреждане на мозъка?

Скорошни изследвания, включително проучване от 2021 г. в American Journal of Pathology, предполагат, че мигренозното главоболие е значителен рисков фактор за лезии на бялото вещество на мозъка. Бялото вещество се отнася до огромната мрежа от нервни влакна, свързващи неврони в различни области на мозъка. Тези лезии или тъканни наранявания потенциално могат да доведат до физически или когнитивни проблеми.

Функционалните мрежи на мозъка – онези части от мозъка, които работят заедно при регулирането или изпълнението на функции, вариращи от сензорна обработка до формиране на памет – могат да предоставят улики за вероятността епизодичната мигрена да прогресира в хронична мигрена или обратното.

А Проучване от 2020 г предполагат, че използването на невроизобразяване за създаване на модели на функционална свързаност на целия мозък може да бъде полезно при прогнозиране на честотата на мигренозните главоболия.

Какво се случва в мозъка по време на мигренозна аура?

Мигренозно главоболие с аура означава, че в допълнение към силната болка, човек може да види светкавици, да изпита изтръпване на крайниците или да има други симптоми.

Не е напълно разбрано как или защо аурата понякога придружава мигренозното главоболие, но едно теория предполага, че дисфункцията сред невроните в мозъчната кора може да причини редица анормални сензорни реакции.

Мозъкът на някой, който има мигрена, може да се различава по някои важни начини от мозъка на индивид без неврологично заболяване, но са необходими повече изследвания.

Тези разлики могат да включват намаляване на бялото вещество или по-дебели области на кората, както и функционални разлики, които водят до проблеми с паметта и концентрацията при хора с мигрена, които може да не засегнат хора без мигрена.

Все още има много изследователи, които учат за мигрената, но надеждата е, че колкото повече може да се научи за това как се развива и прогресира състоянието, толкова по-вероятно е да се появят по-добри лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss