Има ли специалисти по шизофрения?

Въпреки че много специалисти по психично здраве могат да диагностицират и лекуват шизофрения, специалистите по шизофрения са тези, които посвещават по-голямата част от кариерата си и се фокусират върху това състояние през целия живот.

Шизофренията е разстройство на психичното здраве през целия живот. Диагностицира се чрез наличието на халюцинации, заблуди и други характеристики на психозата, които показват, че изпитвате променено възприятие на реалността.

Може да чуете гласове, да видите неща, които не са там, или да развиете необичайни и неверни вярвания. Шизофренията може да се почувства непреодолима и много хора не знаят кога изпитват симптоми.

Диагнозата е първата стъпка към овладяване на симптомите. Вашият екип за лечение ще включва редица специалисти по шизофрения, всеки от които е важна част от вашата програма за лечение.

Какви са видовете специалисти по шизофрения?

Вашето пътуване през лечението на шизофрения обикновено се води от психиатър – лекар, който е специализиран в диагностицирането и лечението на психични разстройства. Вашият психиатър действа като вашия професионалист по първична медицинска помощ, подобно на начина, по който вашият общ първичен лекар ръководи вашето физическо здравеопазване.

Всеки психиатър може да диагностицира и лекува шизофрения, но намирането на такъв, който работи изключително с пациенти с шизофрения (специалист по шизофрения) може да бъде полезно.

Други видове специалисти също могат да се специализират в шизофренията.

Д-р Джоан Мъндин, сертифициран психиатър със седалище в Лос Алтос, Калифорния, обяснява, че лечението на шизофрения включва мултидисциплинарен подход.

„Това може да включва управление на лекарства, терапия и други видове подкрепа, като управление на случаи или групи за партньорска подкрепа“, казва тя.

Мъндин посочва, че специалистите по шизофрения във вашия екип за лечение може да включват:

 • Психиатър: Специалист по психично здраве, който може да диагностицира, предписва лекарства и предлага лечение.
 • Психолог: Специалист по психично здраве, който е специализиран в оценката, диагностицирането и лечението на психични разстройства.
 • Социален работник: Специалист по психично здраве, предоставящ консултации и услуги за подкрепа, който може да ви свърже с ресурси на общността.
 • Психиатрична медицинска сестра: Медицински специалист, който може да предостави лекарства и обучение за уелнес и да наблюдава физическото здраве и жизнените показатели.
 • Ерготерапевт: Медицински специалист, който може да ви помогне да развиете и поддържате умения за ежедневен живот, които могат да бъдат възпрепятствани от шизофренията.
 • Ръководител на случая: Професионалист, често с опит в психичното здраве, който може да ви помогне да координирате услугите си за грижи и може да ви помогне с жилище, финанси и работа.

Не всеки ще има нужда от един и същ списък от професионалисти. Например, може да имате член на семейството, който изпълнява ролята на мениджър на случай за вас.

Какво е психиатър при шизофрения?

„Психиатър по шизофрения“ не е официално заглавие, но някои психиатри може да решат да се съсредоточат върху диагностицирането и лечението само на шизофрения.

Какво е координирана специална грижа?

Когато лекувате шизофрения, вашият екип от специалисти се насърчава да работи заедно, общувайки и споделяйки вземането на решения в процес, известен като координирана специализирана грижа (CSC).

CSC е вашият екип от специалисти по шизофрения плюс вашите групи от връстници, вашето семейство, общи лекари, образователни услуги, програми за общуване с общността и всякакви други мрежи за подкрепа, които ви помагат в ежедневието.

Проучване предполага, че CSC може значително да подобри резултатите за хора, изпитващи ранна психоза, и превъзхожда традиционните методи с един подход.

Едно проучване от 2018 г. установи, че CSC подобрява нивата на заетост, намалява нуждата от хоспитализация и значително подобрява академичните постижения.

Кои доставчици на здравни услуги могат да диагностицират шизофрения?

Според Мъндин в повечето страни психиатрите са медицинските специалисти, които диагностицират шизофренията.

„Въпреки това“, добавя тя, „някои други професионалисти в областта на психичното здраве, като клинични психолози и психиатрични медицински сестри, също могат да бъдат включени в оценката и диагностиката на шизофренията, особено в екипен подход.“

Това не означава, че това са единствените здравни специалисти, които мога диагностицира шизофрения обаче.

В крайна сметка можете да получите диагноза от:

 • психиатър
 • психолог
 • клиничен социален работник
 • психоаналитик на майсторско ниво (консултант, клиницист или терапевт)
 • практикуваща медицинска сестра (обща или психиатрична)
 • първа терапевтична медицинска помощ

Кой може да предпише лекарства за шизофрения?

Не всички специалисти по шизофрения могат да пишат рецепти. Психолозите, например, могат да диагностицират психични състояния и да прилагат психотерапия, но не могат да предписват лекарства.

Ще можете да получите рецепта само като посетите:

 • психиатър
 • практикуваща медицинска сестра (обща или психиатрична)
 • първа терапевтична медицинска помощ
 • психиатричен фармацевт (в зависимост от държавните политики)

Какъв тип терапевт трябва да посетите за шизофрения?

Шизофренията включва преживявания на психоза, които обикновено изискват комбинация от лекарства и психотерапия за справяне.

Тъй като психиатърът може да направи всичко – да диагностицира, предписва лекарства и да провежда психотерапия – може да сте в състояние да получите всички тези услуги от един човек, намалявайки броя на срещите, които може да имате.

Добре е, ако нямаш психиатър. В крайна сметка вашият екип от специалисти по шизофрения трябва да се състои от професионалисти, на които имате доверие. Ако сте намерили психолог или психотерапевт, когото обожавате, не е нужно да правите промяна.

Има различни професионалисти, от които да избирате за диагностициране, предписване и лечение на шизофрения. Вашият екип може да бъде съставен по всеки начин, който работи за вас.

Долен ред

Специалист по шизофрения е всеки професионалист, който има кариерен фокус върху шизофренията. Психиатри, психолози, социални работници, работещи по случай и практикуващи психиатрични сестри могат да бъдат специалисти по шизофрения.

Когато тези професионалисти обединят усилията си в координиран екип за специализирани грижи, те ви предоставят възможност да управлявате шизофренията във всяка област от живота си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss