Има ли ранни признаци на рак на бъбреците?

Познаване на риска

Ракът на бъбреците не е толкова често срещан, колкото ракът на гърдата или белия дроб. Според повечето хора шансът да получат рак на бъбреците през живота си е по -малък от 2 %, според Американско общество за борба с рака.

Рискът ви се увеличава, ако пушите, страдате от затлъстяване или сте били изложени на химикали, като азбест и бензен. Понякога ракът на бъбреците може да протича в семейства. Ако сте изложени на висок риск, говорете с Вашия лекар и внимавайте за симптоми.

Трудно се намира

Когато някой има рак на кожата, може да види необичаен растеж по кожата си. Ракът на гърдата понякога се открива, когато жена открие бучка в гърдите си, и по -често се открива при рутинен скрининг на мамография. Тъй като бъбреците са толкова дълбоко в тялото, е по -трудно да се открие рак на бъбреците, само като се търсят или опипват израстъци.

Въпреки че мамограмите и колоноскопиите могат да скринират за рак на гърдата и колоректалния рак, няма наличен скринингов тест за рак на бъбреците при хора, които не са изложени на висок риск от заболяването.

Търсене отвътре

Образните тестове като компютърна томография (CT) или ядрено -магнитен резонанс (MRI) могат да открият рак в бъбреците. И все пак тези тестове са скъпи и често не могат да направят разлика между рак на бъбреците и неракови образувания.

Обикновено лекарите препоръчват само CT или MRI сканиране за хора, които са с много висок риск от рак на бъбреците поради наследствено състояние, като болестта на von Hippel-Landau.

Симптоми на рак на бъбреците

Ракът на бъбреците често не причинява симптоми, докато туморът вече не е нараснал. Най -честият симптом на рак на бъбреците е кръв в урината или хематурия. Ако количеството кръв е твърде малко, за да се види с просто око, Вашият лекар може да го открие при изследване на урината.

Важно е да запомните, че забелязването на кръв в урината не означава, че имате рак на бъбреците. Други състояния, като инфекции или камъни в бъбреците, също могат да причинят този симптом.

Други симптоми

Кръвта в урината е основният симптом на рак на бъбреците, но има и други признаци. Други симптоми включват:

 • болка отстрани или в долната част на гърба
 • усещане на маса по корема, отстрани или долната част на гърба
 • треска
 • нощно изпотяване
 • умора
 • общо болезнено чувство
 • отслабване без опит
 • подуване на глезените

Други заболявания, като грип или нараняване на гърба, могат да причинят много от тези симптоми. Но ако тези симптоми не изчезнат, говорете с Вашия лекар.

Какво може да открие Вашият лекар

По време на изпита Вашият лекар ще търси други симптоми на рак на бъбреците, които не можете да откриете сами. Те могат да натиснат корема ви, за да проверят за бучка. Или тестовете могат да покажат високо кръвно налягане или нисък брой на червените кръвни клетки (анемия).

Вашият лекар ще извърши тестове, за да установи дали имате рак на бъбреците или друго състояние, което може да причини същите симптоми.

Тестове

Много различни тестове могат да помогнат на Вашия лекар да диагностицира рак на бъбреците:

 • Тестовете за урина могат да открият следи от кръв в урината.
 • Кръвните тестове могат да открият химикали, които бъбреците трябва да отстранят от тялото.
 • КТ, ЯМР и ултразвук създават снимки на бъбреците и позволяват на лекарите да търсят израстъци, които могат да бъдат ракови.
 • Биопсията включва отстраняване на парче тъкан от бъбреците, за да се изследва под микроскоп за рак.

Какво да се прави по -нататък

Ако имате рак на бъбреците, Вашият лекар ще установи колко напреднал е и дали се е разпространил в други части на тялото Ви. Това се нарича постановка. Това помага на Вашия лекар да определи правилния курс на лечение за Вас. Те също така ще ви насочат към специалист по рак.

Налични са много различни лечения за рак на бъбреците. Радиацията, химиотерапията и операцията могат да помогнат за спиране на рака и да подобрят дългосрочната ви перспектива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss