Има ли връзка между надморската височина и депресията?

По-високи нива на депресия, самоубийства и други психични заболявания са наблюдавани при хора, живеещи на по-висока надморска височина. Не е ясно защо това се случва, но експертите имат няколко теории.

Генетиката, мозъчната химия, личността и факторите на околната среда могат да играят роля в развитието на депресия и свързаните с нея психични състояния.

Но има ли значение къде живеете?

През последните 20 години експертите са открили връзки между хората, живеещи на по-висока надморска височина, и нивата на депресия. Но причините зад тази връзка са сложни и обикновено носят повече въпроси, отколкото отговори.

Дали само депресията изглежда е повлияна? Колко време трябва да сте на по-висока надморска височина, за да усетите ефекта? Постоянни ли са ефектите?

Ето по-отблизо какво знаят (и не знаят) експертите за връзката между високата надморска височина и депресията.

Може ли да бъдете на високо ниво да допринесе за депресия?

Няколко проучвания предполагат връзка между високото ниво и повишения риск от депресия:

 • Височината като рисков фактор: По-стари изследвания от 2010 г предполага, че повишаването е значителен рисков фактор за голямо депресивно разстройство (MDD).
 • Преминаване от ниска към висока надморска височина: Според а по-голямо проучване през 2019 гпреместването от ниска надморска височина на голяма надморска височина е свързано с повишени симптоми на депресия и тревожност.
 • Живот на по-висока надморска височина: Анализ от 2022 г. съобщава, че хората на по-висока надморска височина (1500 метра над морското равнище) изпитват биологични, възпалителни и структурни промени в мозъка, които могат да увеличат риска от изпитване на симптоми на депресия.

И накрая, страните с по-висока надморска височина често имат повече случаи на сезонна депресия. Но сезонната депресия е по-силно свързана с региони, които имат много тъмни зими, някои от които са на по-висока надморска височина. В тези области симптомите на депресия обикновено отшумяват, когато дните стават по-дълги.

Все пак има различни фактори, които допринасят за развитието на депресия. Докато изследванията предполагат повишен риск от депресия за хората, живеещи на по-висока надморска височина, това не означава, че определено ще развиете депресия, ако живеете, пътувате или планирате да се преместите в регион с по-висока надморска височина.

Защо високата надморска височина влияе върху психичното здраве?

Има няколко теории защо хората на по-висока надморска височина могат да имат повишен риск от депресия.

Хипобарна хипоксия

Хипоксията възниква, когато нямате достатъчно кислород в тъканите на тялото си. Хипобарната хипоксия се отнася до ниско съдържание на кислород в кръвта поради надморска височина.

С издигането на надморската височина става по-трудно да си набавите кислорода, от който тялото ви се нуждае. Това може да доведе както до физически, така и до психологически симптоми.

Според преглед на изследвания от 2018 г. хипобарната хипоксия може да повлияе на начина, по който тялото ви синтезира и метаболизира серотонин и други невротрансмитери, както и биоенергетиката на мозъка. Смята се, че и двете играят роля в депресията.

Серотонин и други невротрансмитери

Някои изследователи смятат, че хипоксията може да намали производството на серотонин, невротрансмитер, свързан с настроението и психичните състояния.

Серотонинът разчита на кислорода, така че ако нивата на кислород са засегнати, това може да доведе до по-ниски нива на серотонин.

Прегледът на изследването от 2018 г. също така отбелязва, че хипоксията може да засегне други невротрансмитери като допамин и норепинефрин.

Серотонинът, допаминът и норепинефринът са едни от основните невротрансмитери при лечението на психични заболявания.

Мозъчна биоенергетика

Можете да мислите за мозъчната биоенергетика като за енергийния метаболизъм на вашия мозък. Когато това е променено или нарушено, това се нарича митохондриална дисфункция.

Изследване през 2010г отбелязва, че тежката депресия е свързана с митохондриална дисфункция. Някои изображения предполагат, че някои хора, живеещи с депресия, вече имат митохондриална дисфункция – и хипоксията може да я повлияе допълнително.

Изследователите предполагат, че хората с митохондриална дисфункция изпитват влошени симптоми на депресия, когато са изложени на хипоксия.

Изследване от 2018 г. предполага, че хипоксията може да промени енергийния метаболизъм на мозъка по начин, който отразява промените в депресията. Хипобарната хипоксия също има няколко ефекта върху познавателните способности, което може да означава широко разпространено увреждане в биоенергетиката.

Може ли надморската височина да повлияе на други психични състояния или проблеми?

Най-обширните изследвания са направени за връзката между риска от самоубийство и издигането. в минали изследваниянадморската височина се свързва с нивата на самоубийствата дори след контролиране на други неща, които биха могли да допринесат.

Според Министерството на ветераните на САЩ процентът на самоубийствата в САЩ нараства значително на 2000 фута надморска височина и продължава да нараства оттам. Те добавят, че ветераните на възраст над 35 години имат още по-висок риск.

Други условия, които могат да бъдат повлияни от надморската височина, включват:

 • биполярно разстройство
 • шизофрения
 • безпокойство
 • разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)
 • разстройства при употреба на вещества

Някои от неврологичните симптоми, които може да възникне на голяма надморска височина – и може да допринесе за бедствие – включват:

 • главоболие и мигрена
 • физическа и психическа умора
 • безсъние и други проблеми със съня

 • усещане за игла и игла (парестезии)

Как се справяте със симптомите на депресия, свързани с надморската височина?

Необходими са повече доказателства, но някои изследвания показват, че следните добавки могат да помогнат:

 • креатин
 • 5-HTP
 • триптофан

Хормонът на щитовидната жлеза трийодтиронин (Т3) може също да бъде предписан в комбинация с други лекарства за депресия. Изследване от 2017г предполага, че добавянето на Т3 може да бъде безопасно и ефективно за лечение на депресия.

Ако вече приемате антидепресант, може да сте в състояние да работите с вашия лекар, за да увеличите дозата си или да преминете към друг антидепресант.

Не забравяйте винаги да говорите със здравен специалист, преди да добавите нови добавки, тъй като те могат да доведат до нежелани странични ефекти или да взаимодействат с настоящите ви лекарства.

Пътуване до високопланински райони

Пътуването до места на по-висока надморска височина може да бъде полезно за психичното ви здраве – пребиваването сред природата, физическите упражнения и излагането на слънчева светлина могат да повлияят положително на настроението.

И все пак, ако планирате пътуване до особено голяма надморска височина (като поход в алпийска среда) и имате анамнеза за психични заболявания, изследване през 2019 г предлага да се консултирате с вашия медицински специалист, за да видите дали някое от настоящите ви лекарства може да бъде повлияно от надморската височина.

Изследователите смятат, че всеки с понастоящем стабилно разстройство на настроението трябва да може да пътува без допълнителен риск това да засегне психическото му благополучие.

Как да се свържете и да потърсите подкрепа

Независимо от текущото ви повишение, ако смятате, че изпитвате симптоми на депресия или друго психично заболяване, помощта е налична.

Получаването на подкрепа често изглежда различно от човек на човек. Помощта може да изглежда като приемане на лекарства, посещение при професионалисти, подкрепа от общността и групи за подкрепа, духовна помощ, грижа за себе си и др.

Не сте сигурни откъде да започнете? Нашето ръководство за намиране на услуги за психично здраве близо до вас може да помогне.

Долния ред

Изглежда наистина има връзка между издигането и депресията. Изследователите смятат, че наличието на по-малко кислород за телата ни може да ни повлияе по няколко психологически начина.

Сега изследователите трябва да разберат как да превърнат своите теории в лечения за хора, живеещи с депресия на по-висока надморска височина.

Без значение къде живеете, поддръжката е на разположение, ако имате нужда от нея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss