Има ли връзка между маймунската шарка (Mpox) и ХИВ?

ХИВ може да отслаби имунната ви система, правейки ви по-податливи на други заболявания, включително mpox. Въпреки това нито едно състояние не причинява другото. Mpox и HIV са два различни вируса, причинени от два различни вирусни щама.

ХИВ е вирус, който атакува имунната ви система с течение на времето. Ако не се лекува, ХИВ може да увеличи риска от опортюнистични инфекции, като mpox.

Mpox е вирусно заболяване, подобно на едрата шарка. Може да причини подути лимфни възли, обрив, подобен на лезия, и треска.

Въпреки че нито един от вирусите не причинява другия, има известна връзка между двата.

Кратка бележка относно терминологията: Mpox някога е бил известен като „маймунска шарка“. The Световна здравна организация (СЗО) преименува вируса в края на 2022 г., за да го разграничи от неговия расистки, стигматизиращ произход.

Какво казва изследването за mpox и ХИВ?

Докато всеки може да се зарази с mpox, хората, живеещи с нелекуван ХИВ, може да са по-податливи на mpox.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) анализира данни, събрани между 17 май 2022 г. и 22 юли 2022 г. от осем здравни отдела в различни юрисдикции на САЩ.

CDC установи, че 755 от 1969 души, диагностицирани с mpox през това време, са имали предишна диагноза ХИВ.

Изследователите отбелязват също, че седмичният процент на хората, живеещи с ХИВ, които са развили едновременно инфекция с mpox, се е увеличил с течение на времето – от 31% на 44% до юли.

Въпреки това хората, живеещи с ХИВ, не са монолит.

„Клинично, някой с добре контролиран ХИВ и стабилен брой на CD4 е такъв не с по-висок риск от тежка болест на mpox, отколкото някой, който е ХИВ-отрицателен,” каза Ану Хазра, доктор по медицина, специалист по инфекциозни заболявания в Howard Brown Health в Чикаго, Илинойс.

Хората, живеещи с напреднал ХИВ – по-специално тези с брой на CD4 под 350 – са изложени на най-голям риск от mpox и смърт, свързана с mpox, каза той.

CD4 клетките, понякога известни като Т клетки, са вид бели кръвни клетки, които изграждат имунната ви система. CD4 клетките помагат да защитите тялото си от болести. ХИВ може да увреди тези клетки и да причини спад на нивата на CD4.

Когато нивата на CD4 са ниски, тялото ви е по-малко подготвено да се бори с потенциални инфекции, като mpox.

Какво точно причинява mpox и кой е изложен на риск?

Вирусът mpox (MPXV) причинява mpox.

„Най-често предаването става по кожата на кожата [contact] с някой, който има mpox“, каза Брадли Пъркинс, MD, главен медицински директор в биотехнологичната компания Karius.

По-конкретно това означава близък физически контакт с обрив, струпеи или секрети, свързани с mpox.

Въпреки че сексуалната активност е един от начините за контакт кожа до кожа, важно е да се разбере, че mpox не е инфекция, предавана по полов път (ППИ) или заболяване (ППБ).

Продължителен контакт кожа до кожа на всякакъв вид може да предава вируса от един човек на друг. Може да се предава и чрез други форми на близък контакт, като стоене или говорене лице в лице.

Дишането, говоренето, смехът, кихането и кашлянето произвеждат дихателни капчици, които могат да предадат вируса.

Хората, които са имунокомпрометирани, което включва много хора, живеещи с ХИВ, са по-податливи на mpox, обясни д-р Джеймс Уокър, медицински съветник от Welzo.

Наложително е тези групи да бъдат ваксинирани и да намалят риска от излагане чрез ограничаване на контакта с хора, които имат активна инфекция с mpox, каза той.

Какво можете да направите, за да намалите риска от развитие на mpox?

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да намалите риска от развитие на mpox, е да получите ваксината срещу mpox, каза Хазра.

„Ваксината срещу mpox е двудозова ваксина, така че е важно да получите и двете дози“, обясни той. Втората доза се прилага 4 седмици след първата.

Освен това Пъркинс каза, че е добра практика да:

  • мийте ръцете си старателно и често
  • избягвайте да докосвате повърхности, материали или предмети, които са били използвани от някой с активна инфекция с mpox
  • избягвайте директен контакт с животни, които имат активна инфекция с mpox, особено гризачи

Хората, живеещи с ХИВ, могат допълнително да намалят риска си, като гарантират, че техният ХИВ се управлява добре. Това обикновено включва антиретровирусна терапия (АРТ).

„Когато помагаме на хората с ХИВ да подобрят цялостното си здраве и възстановяване на броя на CD4, можем също така да подобрим прогнозата им, ако се заразят с вируса“, ​​обясни Хазра.

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

Важно е да се консултирате с клиницист, ако подозирате, че сте били изложени на mpox или развиете симптоми, свързани с mpox. Това включва подути лимфни възли, обрив и треска.

Mpox може да бъде невероятно болезнено, отбеляза Уокър, така че колкото по-рано започнете болкоуспокояващо или антивирусно лекарство, толкова по-добре.

По време на назначаването ви клиницистът ще вземе тампон от всички обриви, лезии или рани, които биха могли да бъдат mpox, и ще изпрати пробата за тестване, каза Хазра. Това е единственият начин за точно изследване за вируса mpox.

Не се препоръчват кръвни изследвания, тъй като вирусът остава в тялото само за кратък период от време. Няма тестове за урина или генитален тампон за mpox.

Как се лекува mpox?

„По-голямата част от случаите на mpox се решават сами в рамките на 3–6 седмици“, каза Хазра.

Въпреки това много хора избират да използват лекарства, за да помогнат за справяне с болката и дискомфорта, свързани с mpox лезиите, каза той.

„Има и антивирусни лекарства, които могат да се използват за лечение на умерени до тежки прояви на болестта“, добави Хазра.

На хора с напреднал ХИВ, които получават диагноза mpox, може да бъде предписана допълнителна антивирусна терапия, за да се намали рискът от по-нататъшно заболяване и смърт, свързани с mpox, обясни той.

Целта е да се предотврати свързаното с ХИВ имунно разрушаване, така че тялото да е по-добре подготвено да изчисти вируса mpox.

Долния ред

Хората с компрометирана имунна система са по-податливи на инфекции като mpox. Това включва хора, живеещи с недиагностициран, нелекуван или напреднал ХИВ.

Тестването за ХИВ е единственият начин да разберете текущия си статус. Ако резултатите от теста ви са положителни, вашият клиницист ще работи с вас, за да разработите план за лечение. Предприемането на стъпки за управление на вашето състояние може да помогне за укрепване на имунната ви система.

Можете да намалите риска от mpox, като се ваксинирате. Консултирайте се със здравен специалист, за да научите повече.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss