Има ли връзка между кафето и вашето зрение?

Някои изследвания предполагат връзка между количеството кафе, което пиете, и риска от развитие на глаукома, ако имате фамилна обремененост. Но няма доказателства, които да сочат, че кафето причинява глаукома или слепота.

Getty Images/Стефания Пелфини, La Waziya Photography

Бързо търсене в интернет дали кафето причинява слепота извежда много статии с тревожни и подвеждащи заглавия.

Много от тези статии се позовават на статистика от a 2012 проучване от изследователи в Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School и други изследователски центрове в района на Бостън.

В това проучване изследователите установиха, че възрастните, които пият 3 или повече чаши кафе с кофеин на ден, имат 66% по-висок риск от развитие на глаукома, отколкото тези, които не пият кафе.

Много новинарски издания изтълкуваха погрешно това, че кафето причинява глаукома или слепота. Но резултатите от проучването не откриха причинно-следствена връзка и са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно връзката. Някои други проучвания показват, че кафето може да има ползи за вашата леща и ретина.

Останете с нас, докато разглеждаме какво са открили най-новите изследвания за това как пиенето на кафе влияе върху зрението ви.

Може ли твърде много кафе да увреди зрението ви?

Връзката между консумацията на кафе и вашето зрение е сложна и е вероятно кафето да влияе на хората по различни начини. Изследване от 2012г предполага, че пиенето на много големи количества кафе може да увеличи риска от глаукома, особено ако имате семейна обремененост.

Глаукомата е група състояния, характеризиращи се с увреждане на зрителния нерв. Това е второ водещо причина за слепота в световен мащаб, като повечето случаи се срещат в развиващите се страни. Най-често срещаният тип глаукома, първичната откритоъгълна глаукома, води до хронично високо налягане в окото ви.

Какво казва изследването

В същото 2012 проучване, пиенето на 3 или повече чаши кафе с кофеин на ден е свързано с по-висок риск от развитие на глаукома. Връзката е най-силна сред жените с фамилна анамнеза за глаукома.

Хората, които консумират 500 милиграма (mg) или повече кофеин на ден, са склонни към по-висок риск от глаукома, отколкото хората, които консумират по-малко от 125 mg кофеин на ден. Но разликата не беше статистически значима.

В Проучване от 2021 г, някои от същите изследователи оцениха риска от глаукома при над 120 000 редовно пиещи кафе и чай. Те не откриха връзка между пиенето на кафе и глаукомата като цяло. Те обаче откриха повишен риск при хора, които консумират повече от 321 mg кофеин на ден и чиито гени ги правят по-склонни да имат по-високо очно налягане.

В по-малък Проучване от 2020 г използвайки данни от Южна Корея, изследователите откриха връзка между пиенето на кафе и риска от глаукома при мъжете, но не и при жените.

Как кофеинът влияе на очите ви?

някои изследвания предполага, че кафето с кофеин може да повиши налягането в очите ви. Може също да повиши нивата на аминокиселина, наречена хомоцистеин, която е свързана с повишен риск на глаукома.

Има и увеличаване доказателства че кофеинът свива кръвоносните съдове в окото и намалява притока на кръв. Този намален кръвен поток може да увеличи риска от увреждане на зрителния нерв от глаукома.

Кой е изложен на риск от глаукома?

Рисковите фактори за глаукома включват:

 • да сте на възраст над 40 години
 • имащи семейна история
 • с африканско, азиатско или испаноезично наследство
 • с високо очно налягане
 • предишно нараняване на очите
 • с някои медицински състояния като
  • диабет
  • мигрена
  • високо кръвно налягане
  • проблеми, които засягат кръвообращението
 • изтъняване на зрителния нерв
 • с тънка роговица в центъра
 • дългосрочна употреба на стероиди
 • да сте далекогледи или късогледи

Може ли кафето да предотврати слепотата?

Някои данни показват, че пиенето на кафе е свързано с намален риск от катаракта. Катаракта са мътни области, които се образуват над лещата ви. Те са водеща кауза на слепотата по света.

Въпреки че изследователите все още изучават връзката, кофеинът може да попречи оксидативен стрес във вашия обектив.

А Проучване на гризачи през 2019 г откриха доказателства, че кофеинът и химикалът, наречен пирокатехол, генериран при печенето на кафеени зърна, може да са ключови компоненти на кафето, отговорни за защитата на лещите.

Нововъзникващи изследвания предполага, че кофеинът може също така да предпазва от възпаление на ретината и може да бъде бъдещ кандидат за лечение на заболяване на ретината.

В Проучване от февруари 2023 г, изследователите установиха, че по-високият прием на кофеин е свързан с малко по-нисък риск от сухота в очите. Те не намериха връзка, когато коригираха данните си за съществуващи здравословни проблеми.

Как мога да осигуря добро здраве на очите?

Да се поддържайте здравето на очите си с възрастта вземете под внимание следните съвети:

 • Подлагайте се на редовни очни прегледи според графика, препоръчан от Американската оптометрична асоциация.
 • Яжте балансирана диета и спортувайте редовно, за да предотвратите диабет.
 • Яжте много тъмни листни зеленчуци и мазна риба.
 • Разберете дали имате фамилна анамнеза за очно заболяване.
 • Защитете очите си, когато спортувате и дейности с висок риск от нараняване на очите.
 • Носете слънчеви очила, когато сте на слънце.
 • Избягвайте да пушите или се опитайте да се откажете, ако в момента пушите.
 • Правете редовни почивки от екрана на компютъра, за да намалите напрежението на очите.

Изследванията са смесени за това дали пиенето на кафе увеличава риска от глаукома, водеща причина за слепота. Най-силните доказателства сочат, че пиенето на много големи количества кофеин може да увеличи риска от глаукома при някои хора с фамилна обремененост.

Някои доказателства сочат, че кафето може да помогне за предпазване на очите ви от катаракта или увреждане на ретината. Необходими са повече изследвания, за да се разбере връзката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss