Има ли връзка между диабета и депресията? Познайте фактите

Жена седи със затворени очи
Джаруша Браун/Стокси Юнайтед

Има ли връзка между депресията и диабета?

Някои проучвания показват, че има диабет удвоява риска от развитие на депресия. Ако се появят здравословни проблеми, свързани с диабета, рискът от депресия може да се увеличи още повече. Остава неясно защо точно това е така. Някои изследователи предполагат, че това може да се дължи на метаболитния ефект на диабета върху мозъчната функция, както и на ежедневното управление, което може да отнеме.

Възможно е също така хората с депресия да са по -склонни да развият диабет. Поради това се препоръчва хората, които имат анамнеза за депресия, да бъдат изследвани за диабет.

Продължете да четете за повече информация за връзката между диабет и депресия, както и информация за диагностика, лечение и др.

Какво казва изследването

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно връзката между диабета и депресията, ясно е, че има връзка.

Смята се, че промените в химията на мозъка, свързани с диабета, могат да бъдат свързани с развитието на депресия. Например, увреждане в резултат на диабетна невропатия или запушени кръвоносни съдове в мозъка може да допринесе за развитието на депресия при хора с диабет.

Обратно, промените в мозъка, дължащи се на депресия, могат да причинят повишен риск от усложнения. Проучвания са показали, че хората с депресия са изложени на по -висок риск от усложнения на диабета, но е трудно да се определи кои причини. Не е установено дали депресията увеличава риска от усложнения или обратно.

Симптомите на депресия могат да затруднят успешното управление на диабета и да предотвратят усложнения, свързани с диабета.

А Проучване от 2011 г. установи, че хората, които имат диабет тип 2 и изпитват симптоми на депресия, често имат по -високи нива на кръвната захар. Освен това резултатите от отделен Проучване от 2011 г. предполагат, че хората, които имат и двете състояния, са 82 процента по -вероятно е да получите инфаркт.

Различават ли се симптомите на депресия при хората с диабет?

Само опитите да се справите и правилно да се справите с хронично заболяване като диабет може да се почувстват непосилни за някои. Ако се чувствате депресирани и тъгата ви не се облекчава в рамките на няколко седмици, може да изпитвате депресия.

Честите симптоми включват:

 • вече не намирате удоволствие в дейности, които някога сте харесвали
 • изпитвате безсъние или спите твърде много
 • загуба на апетит или преяждане
 • невъзможност за концентрация
 • чувство на летаргия
 • чувство на безпокойство или нервност през цялото време
 • чувствам се изолиран и сам
 • чувство на тъга сутрин
 • чувството, че „никога не правиш нищо правилно“
 • като мисли за самоубийство
 • наранявайки себе си

Лошото управление на диабета също може да предизвика симптоми, подобни на тези на депресията. Например, ако кръвната Ви захар е твърде висока или твърде ниска, може да изпитате повишено чувство на тревожност, безпокойство или ниска енергия. Ниските нива на кръвната захар също могат да предизвикат треперене и изпотяване, което са симптоми, подобни на тревожността.

Ако имате симптоми на депресия, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да определите дали депресията причинява вашите симптоми и да поставите диагноза, ако е необходимо. Те също могат да работят с вас, за да разработят план за лечение, който най -добре отговаря на вашите нужди.

Научете повече: 10 мита за диета при диабет »

Какво причинява депресия при хора с диабет?

Възможно е изискванията за лечение на хронично заболяване като диабет тип 2 да доведат до депресия. Това в крайна сметка може да доведе до затруднения в управлението на болестта.

Изглежда вероятно и двете заболявания да са причинени и засегнати от едни и същи рискови фактори. Те включват:

 • фамилна анамнеза за двете състояния
 • затлъстяване
 • хипертония
 • бездействие
 • заболяване на коронарната артерия

Възможно е обаче депресията ви да затрудни управлението на диабета както физически, така и психически и емоционално. Депресията може да засегне всички нива на самообслужване. Диета, упражнения и друг избор на начин на живот могат да бъдат повлияни отрицателно, ако изпитвате депресия. Това от своя страна може да доведе до лош контрол на кръвната захар.

Диагностика на депресия при хора с диабет

Ако изпитвате симптоми на депресия, трябва да насрочите среща с Вашия лекар. Те могат да определят дали вашите симптоми са резултат от лошо управление на диабета, депресия или са свързани с друго здравословно безпокойство.

За да постави диагноза, Вашият лекар първо ще оцени Вашия медицински профил. Ако имате фамилна анамнеза за депресия, не забравяйте да уведомите Вашия лекар по това време.

След това Вашият лекар ще проведе психологическа оценка, за да научи повече за Вашите симптоми, мисли, поведение и други свързани фактори.

Те могат също така да извършат физически преглед. В някои случаи Вашият лекар може да направи кръвен тест, за да изключи други основни медицински проблеми, като проблеми с щитовидната жлеза.

Как да се лекува депресия

Депресията обикновено се лекува чрез комбинация от лекарства и терапия. Някои промени в начина на живот също могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да подобрят цялостното здраве.

Лекарства

Има много видове антидепресанти. Най -често се предписват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI) и инхибитори на обратното захващане на серотонин норепинефрин (SNRI). Тези лекарства могат да помогнат за облекчаване на всички симптоми на депресия или тревожност, които могат да присъстват.

Ако симптомите Ви не се подобрят или влошат, Вашият лекар може да Ви препоръча различно антидепресантно лекарство или комбиниран план. Не забравяйте да обсъдите потенциалните странични ефекти на всяко лекарство, което Вашият лекар препоръчва. Някои лекарства могат да имат по -тежки странични ефекти.

Психотерапия

Известна още като разговорна терапия, психотерапията може да бъде ефективна за управление или намаляване на симптомите на депресия. Налични са няколко форми на психотерапия, включително когнитивна поведенческа терапия и междуличностна терапия. Вашият лекар може да работи с вас, за да определи коя опция отговаря най -добре на вашите нужди.

Като цяло целта на психотерапията е да:

 • разпознават потенциалните тригери
 • идентифициране и заместване на нездравословно поведение
 • развийте положителни отношения със себе си и с другите
 • насърчават здравословните умения за решаване на проблеми

Ако депресията Ви е тежка, Вашият лекар може да Ви препоръча да участвате в програма за амбулаторно лечение, докато симптомите Ви се подобрят.

Промени в начина на живот

Редовните упражнения могат да помогнат за облекчаване на симптомите ви, като засилят химикалите „чувствайте се добре“ в мозъка си. Те включват серотонин и ендорфини. Освен това, тази активност задейства растежа на нови мозъчни клетки по същия начин като антидепресантите.

Физическата активност може също да помогне при управлението на диабета, като намалява теглото и нивата на кръвната захар и увеличава енергията и издръжливостта ви.

Други промени в начина на живот включват:

 • балансирана диета
 • поддържане на редовен график за сън
 • работи за намаляване или по -добро управление на стресовите фактори
 • търси подкрепа от семейството и приятелите си

Справяне с диабет и депресия

Outlook

Признаването на риска от депресия е първата стъпка към получаване на лечение. Първо обсъдете ситуацията и симптомите с Вашия лекар. Те могат да работят с вас, за да поставят диагноза, ако е необходимо, и да разработят подходящ за вас план за лечение. Лечението обикновено включва психотерапия и някаква форма на антидепресант.

Продължете да четете: Промени в начина на живот за депресия »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss