Има ли връзка между алергичния ринит и сънната апнея?

Изследванията предполагат връзка между алергичния ринит и няколко проблема със съня, включително сънна апнея. Стратегиите за начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на сънна апнея. Ако се развие, лекар може да предпише устройство, което да ви помогне да спите.

„Алергичен ринит“ е медицинският термин за алергии, които причиняват кихане и хрема или запушен нос. Носните алергии са изключително чести. Контактът с полени, прах, мухъл или косми от домашни любимци може да предизвика назални алергии.

Хората с този тип алергия може да имат повишен риск от сънна апнея. Тази статия изследва настоящите изследвания за това как алергичният ринит засяга съня.

Може ли алергичният ринит да причини сънна апнея?

Изследванията свързват алергичния ринит с дихателно разстройство, наречено обструктивна сънна апнея (OSA).

OSA възниква, когато мускулите в гърлото ви се отпуснат и временно се затворят по време на сън, прекъсвайки въздушния поток за няколко секунди или повече. Тези епизоди се появяват многократно през нощта и могат да причинят симптоми като силно хъркане или задъхване. Епизодите могат също да причинят дневни главоболия и сънливост.

Много хора с OSA също изпитват алергии. Проучване от 2017 г., включващо 240 участници с OSA, установи, че около 27% също са имали алергичен ринит.

По същия начин, a Мета-анализ за 2018 г от 44 проучвания установиха, че 35% от възрастните и 45% от децата с OSA също имат алергичен ринит.

Въпреки това, авторите заключават, че все още не е ясно как двете състояния са свързани, особено дали алергичният ринит е рисков фактор за OSA.

Други изследвания, изследващи връзката между алергичния ринит и OSA, показват смесени резултати. А Систематичен преглед и мета-анализ за 2020 г показват, че докато някои проучвания предполагат връзка между алергичния ринит и OSA, други не го правят.

Въпреки че изглежда ясно, че много хора имат и двете състояния, са необходими повече изследвания, за да се разбере как са свързани.

Алергичен срещу неалергичен ринит и сънна апнея

Ринитът се отнася до възпаление на носа. Алерген предизвиква алергичен ринит. Неалергичният ринит има много потенциални причини, включително:

 • инфекции
 • метеорологично време
 • лекарства
 • стрес
 • хормони

Подобно на алергичния ринит, може също да има връзка между неалергичния ринит и сънната апнея. Проучването от 2017 г., цитирано по-горе, установи подобно разпространение на алергичен и неалергичен ринит сред хората с OSA.

Други проучвания са установили високо разпространение на OSA при хора със състояние, наречено неалергичен ринит със синдром на еозинофилия (NARES).

NARES причинява симптоми, подобни на алергичен ринит, но без ясен алерген.

Беше ли Ви полезно?

Може ли алергичният ринит да причини други проблеми със съня?

Носните алергии могат да затруднят дишането през носа през нощта. Това може да затрудни падането и заспиването.

Следователно не е изненада, че има връзка между алергичния ринит и други проблеми със съня, според 2020 преглед цитиран по-горе. Някои от тези проблеми със съня включват:

 • нощно напикаване
 • скърцане със зъби (бруксизъм)
 • нощно изпотяване
 • лошо качество на съня
 • кратка продължителност на съня
 • хъркане

Как да управлявам сънна апнея, вторична на алергичен ринит?

Въпреки че лечението на алергия може да ви помогне да дишате по-добре през нощта, няма вероятност да разреши сънната апнея.

Ако подозирате, че имате сънна апнея, говорете с лекар, за да намерите подходящото лечение. Не забравяйте да споменете, че имате и алергии.

За хора с умерена до тежка OSA, които също имат алергии, използването на машина за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) през нощта може да помогне за облекчаване на симптомите.

Вашият лекар може да предложи да използвате маска, която покрива както носа, така и устата ви, вместо само носа ви, така че вашата CPAP машина да може да доставя кислород през устата ви, когато сте задръстени.

Мога ли да предотвратя сънна апнея вследствие на алергичен ринит?

Ако вече имате алергичен ринит, може да сте загрижени за развитието на OSA.

Понякога е възможно да се предотврати сънна апнея. Можете да опитате следните стратегии за начин на живот:

 • редовно упражняване
 • спазване на балансирана, богата на хранителни вещества диета
 • ограничаване или избягване на алкохола
 • отказване от пушенето
 • спане на ваша страна вместо по гръб
 • избягване на сънотворни
 • приемане на лекарства за алергия
 • изплакване на носните проходи (промиване на синусите)

Имайте предвид, че не винаги е възможно да се предотврати сънна апнея. Някои рискови фактори – като вашата възраст, пол и генетика – са извън вашия контрол.

Като цяло запушването на носа може да повлияе на дишането ви през нощта и от своя страна на качеството на съня ви. Алергичният ринит е често срещан при хора със сънна апнея, дори ако връзката между двете състояния е неясна.

Важно е да потърсите лечение и за двете състояния. Не забравяйте да обясните на Вашия лекар, ако смятате, че алергиите Ви влияят на дишането Ви през нощта.

Докато лечението на алергиите не е задължително да разреши сънната апнея, то може да ви помогне да дишате по-добре през нощта. Вашият лекар може да прецени дали са необходими допълнителни лечения за сънна апнея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss