Имате ли нужда от коренов канал? 7 сигнални симптома

Коренов канал е името на денталната процедура, която изчиства кариеса в пулпата и корена на зъба.

Зъбите ви имат емайлов слой отвън, втори слой дентин и меко вътрешно ядро, което се простира в корена на челюстната ви кост. Ядрото съдържа зъбната пулпа, която се състои от нерви, кръвоносни съдове и съединителна тъкан.

Когато гниенето попадне в меката сърцевина, пулпата може да се възпали или зарази, или дори да некротизира (мъртва). Необходим е коренов канал за почистване на гниене.

И така, как да разберете дали имате нужда от коренов канал? Има ли издайнически знаци? Продължете да четете, за да научите повече за симптомите, които могат да показват, че имате нужда от коренов канал.

Какво е коренов канал?

Процедурата за коренов канал е като малък Roto-Rooter, който почиства кариеса и запазва заразения зъб.

По време на процедура с коренови канали, вашият зъболекар ще:

 • извличане на бактерии и кариес от пулпата, корена и нерва на зъба
 • дезинфекцирайте зоната с антибиотици
 • запълнете празните корени
 • запечатайте зоната, за да предотвратите ново гниене

Кореновият канал може да бъде направен от вашия общ зъболекар или специалист, известен като ендодонт.

Лечението на кореновия канал оставя естествения ви зъб на място и предотвратява по-нататъшно разпадане. Но това прави зъба по-крехък. Ето защо зъб, който е имал коренов канал, често е покрит с корона.

Бързи факти за кореновите канали

Симптоми на кореновите канали

Единственият начин да разберете със сигурност дали имате нужда от коренов канал е като посетите вашия зъболекар. Но има няколко предупредителни знака, за които трябва да внимавате.

Ако забележите някой от тези симптоми, важно е да посетите вашия зъболекар възможно най-скоро. Колкото по-рано може да се лекува зъбът ви, толкова по-добър ще бъде резултатът.

1. Постоянна болка

Постоянната зъбна болка е един от признаците, че може да се нуждаете от коренов канал. Болката в зъба може да ви безпокои през цялото време или може да отшумява от време на време, но винаги се връща.

Може да почувствате болката дълбоко в костта на зъба. Или може да почувствате насочена болка в лицето, челюстта или в другите си зъби.

Болката в зъбите може да има и други причини, освен кореновия канал. Някои други възможности включват:

 • заболяване на венците
 • кухина
 • препоръчана болка от инфекция на синусите или друг проблем
 • повреден пълнеж
 • засегнат зъб, който може да бъде инфектиран

Без значение каква е причината, добре е да посетите зъболекаря си, ако имате болки в зъбите, особено ако болката е постоянна. Ранното диагностициране и лечение на зъбна болка обикновено води до по-добър резултат.

2. Чувствителност към топлина и студ

Боли ли ви зъбът, когато ядете топла храна или когато пиете чаша кафе? Или може би зъбът ви се чувства чувствителен, когато ядете сладолед или пиете ледено студена чаша вода.

Чувствителността може да се почувства като тъпа болка или остра болка. Може да се нуждаете от коренов канал, ако тази болка се задържи за продължителен период от време, дори когато спрете да ядете или пиете.

Ако зъбът ви боли, когато ядете или пиете нещо горещо или студено, това може да е индикация, че кръвоносните съдове и нервите в зъба са инфектирани или повредени.

3. Обезцветяване на зъбите

Инфекция в пулпата на зъба може да доведе до обезцветяване на зъба.

Травмата на зъба или разрушаването на вътрешната тъкан може да увреди корените и да придаде на зъба сиво-черен вид.

Според Кенет Ротшилд, DDS, FAGD, PLLC, който има 40 години опит като общ зъболекар, това обезцветяване е по-лесно да се види в преден (преден) зъб.

„Пульпата на зъбите може да умре, когато има недостатъчно кръвоснабдяване, като по този начин сигнализира за възможна нужда от коренов канал“, обясни Ротшилд.

Въпреки че обезцветяването на зъбите може да има и други причини, винаги е добра идея да посетите зъболекаря си, ако забележите, че зъбът променя цвета си.

4. Подути венци

Подутите венци близо до болезнения зъб може да са признак за проблем, който изисква коренов канал. Подуването може да дойде и да си отиде. Може да е нежно, когато го докоснете, или може да не е болезнено при докосване.

„Подуването се причинява от киселинни отпадъчни продукти от мъртви тъкани на пулпа, което може да доведе до подуване (оток) извън областта на върха на корена“, обясни Ротшилд.

Може също да имате малка пъпка на венците си. Това се нарича цирей на венците, парулис или абсцес.

Пъпката може да изтича гной от инфекцията в зъба. Това може да ви даде неприятен вкус в устата и да накара дъха ви да мирише лошо.

5. Болка при хранене или докосване на зъба

Ако зъбът ви е чувствителен, когато го докосвате или когато ядете, това може да показва тежък кариес или увреждане на нервите, което може да се наложи да се лекува с коренов канал. Това е особено важно, ако чувствителността продължава с течение на времето и не изчезва, когато спрете да ядете.

„Връзката около върха на корена на заразен зъб може да стане свръхчувствителна от умирането на пулпата. Отпадъчните продукти от умиращата пулпа могат да раздразнят лигамента, причинявайки болка от натиск на ухапване”, каза Ротшилд.

6. Счупен или напукан зъб

Ако сте счупили или напукали зъба си при злополука, при контактен спорт или при дъвчене на нещо твърдо, бактериите могат да се наложат и да доведат до възпаление и инфекция.

Дори ако нараните зъб, но той не се счупи или напука, нараняването все още може да увреди нервите на зъба. Нервът може да се възпали и да причини болка и чувствителност, което може да изисква лечение на кореновия канал.

7. Подвижност на зъбите

Когато зъбът ви е заразен, той може да се почувства по-хлабав.

„Това може да бъде причинено от други фактори, освен пулпна некроза (смърт на нерв), но може да е знак, че е необходим коренов канал“, каза Ротшилд. „Киселинните отпадъчни продукти от смъртта на нервите могат да омекнат костта около корена на умиращ зъб, причинявайки мобилност.

Ако повече от един зъб се чувства разхлабен, подвижността вероятно има причина, различна от проблем, който може да се нуждае от коренов канал.

Боли ли коренов канал?

Процедурата с коренов канал звучи страшно, но с днешната технология обикновено не е много по-различна от дълбоко запълване. Няма или почти никаква болка, защото вашият зъболекар ще използва местна анестезия, за да обезболява зъбите и венците ви, така че да се чувствате комфортно по време на процедурата.

Ако имате нужда от коренов канал и имате подуване на лицето или треска, вашият зъболекар може да ви даде антибиотици предварително, за да убие инфекцията. Това също може да помогне за намаляване на болката.

Самата процедура на кореновия канал е подобна на получаването на голяма пломба, но ще отнеме повече време. Устата ви ще бъде вцепенена, докато зъболекарят почиства кариеса, дезинфекцира корените и след това ги запълва.

Вашият зъболекар ще използва кофердам около кореновия зъб. Това ще помогне да се предотврати разпространението на заразен материал в останалата част от устата ви.

Устата ви може да се чувства болезнена или чувствителна след кореновия канал. Вашият зъболекар може да Ви предложи да приемате лекарства за болка без рецепта, като ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil).

Преглед от 2011 г. на 72 проучвания на пациенти с коренови канали разглежда болката преди лечението, лечението и след лечението.

Анализът установи, че болката преди лечението е била силна, но е намаляла умерено в рамките на един ден след лечението и след това е спаднала значително до минимални нива в рамките на една седмица.

Как да предотвратим коренов канал

За да предотвратите коренов канал, е важно да следвате същите навици за хигиена на зъбите, които помагат за предотвратяване на кариес и други проблеми със зъбите. За да поддържате зъбите си здрави, опитайте се да придобиете навика да следвате тези стъпки:

 • Мийте зъбите си поне два пъти на ден.
 • Почиствайте с конец между зъбите си поне веднъж на ден.
 • Използвайте паста за зъби с флуор или изплакване с флуор.
 • Посетете вашия зъболекар за прегледи на всеки 6 месеца.
 • Почиствайте зъбите си професионално от вашия зъболекар поне веднъж годишно.
 • Опитайте се да ограничите количеството захарна храна и рафинирани въглехидрати, които приемате. Тези храни имат склонност да се придържат към зъбите ви. Ако ядете сладки храни, опитайте се да изплакнете устата си или да си миете зъбите малко след това.

Може ли все още да изпитвате болка в зъб, който има коренов канал?

Да, възможно е да имате болка в зъб, който е имал предишен коренов канал.

Някои причини за тази болка може да се дължат на:

 • вашият коренов канал не заздравява правилно
 • вашият коренов канал не е напълно дезинфекциран поради сложна анатомия на корена
 • новият кариес може да зарази материала за запълване на кореновия канал, причинявайки нова инфекция
 • нараняване на зъба, което позволява на нов кариес да навлезе в зъба

Според AAE, повторното лечение – което означава друг коренов канал – е най-добрият вариант за лечение на болката и всякакви други симптоми.

Други въпроси относно коренов канал

Винаги ли имате нужда от коронка, ако имате коренов канал? Ще бъде ли направен коренов канал от вашия зъболекар или ендодонт? Зададохме тези въпроси на Ротшилд.

Долния ред

Инфекция в пулпата и корена на зъба може да причини дискомфорт и болка. Ако имате постоянна болка в зъбите или други симптоми, посетете вашия зъболекар възможно най-скоро, за да получите диагноза и лечение.

Въпреки че терминът „коренов канал” изглежда предизвиква страх у много хора, зъбната процедура не включва особена болка. Почти всички хора се чувстват по-добре скоро след лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss