Знайте разликата: Хепатит А срещу хепатит С

Какво е хепатит?

Хепатитът е възпаление на черния дроб. Има много възможни причини, но често се появява поради вирус. Вирусният хепатит е водеща причина за чернодробно заболяване по целия свят. Най -малко пет различни вируса могат да причинят хепатит:

 • вирус на хепатит А (HAV)
 • вирус на хепатит В
 • вирус на хепатит С (HCV)
 • вирус на хепатит D
 • вирус на хепатит Е

Те имат подобни симптоми, но някои форми могат да станат хронични и да доведат до животозастрашаващи усложнения. Други преминават спонтанно без специфично лечение.

Два от по -често срещаните видове са HAV и HCV. Според Национални здравни институти, HAV е най -честата форма на остър вирусен хепатит, като около 1,5 милиона души се заразяват с HAV в световен мащаб всяка година. Около 130 до 150 милиона души по света живеят с хроничен HCV.

Тези два вида хепатит имат някои общи неща, но имат и важни разлики.

Чести симптоми на HAV и HCV

HAV има инкубационен период от 15 до 50 дни. През повечето време симптомите започват около 28 -ия ден. HCV има инкубационен период от 14 до 80 дни, но симптомите стават забележими средно за около 45 дни.

Симптомите на хепатит А и С са еднакви. Те включват:

 • гадене
 • повръщане
 • болка в корема
 • треска
 • умора
 • загуба на апетит
 • изпражнения със сив цвят
 • болки в ставите
 • пожълтяване на кожата и очите или жълтеница

HAV причинява остра инфекция. Симптомите продължават от няколко седмици до няколко месеца, но HAV никога не става хроничен.

HCV може да бъде и остра инфекция. Когато трае повече от шест месеца, лекарите смятат, че това е хронично състояние, което може да причини сериозни усложнения. За период от 20 до 30 години хроничният HCV може да причини белези на черния дроб или цироза. Това затруднява черния дроб да си върши работата. HCV увеличава риска от развитие на рак на черния дроб или чернодробна недостатъчност. Симптомите обикновено са по -лоши за хората, които също имат ХИВ.

Как се предават

Предаване на HAV

HAV се намира във фекалните вещества. Предава се, когато консумирате заразена храна или вода. Може да се разпространи и от сексуален контакт със заразен човек. Вие сте изложени на повишен риск от HAV, когато пътувате до райони с лоши санитарни условия и високи нива на HAV. HAV е по -често срещан в региони на Африка, Азия и Централна и Южна Америка. Степента на инфекция е много по -ниска при:

 • Северна Америка
 • Западна Европа
 • Австралия
 • Япония

Предаване на HCV

HCV може да се разпространи чрез контакт с кръвта на заразен човек, въпреки че причината не може да бъде идентифицирана в много случаи. Интравенозните (IV) употребяващи наркотици, които споделят игли, са изложени на особен риск. Според CDC, между 50 и 90 процента от инфектираните с HIV интравенозни наркомани също имат HCV. Може да се предава и чрез сексуален контакт или от заразена майка на бебето по време на раждане.

Рискът от заразяване с HCV чрез кръвопреливане или дарен орган е нисък в Съединените щати, откакто методите за скрининг са подобрени през 1992 г. HCV не може да се предава чрез храна, вода или кърма и не можете да го получите от случаен контакт със заразен човек.

Диагностика

HAV

Кръвен тест, наречен вирусен панел на хепатит, може да идентифицира антитела срещу хепатит в кръвта Ви. Тестът може да ви каже дали наскоро сте били заразени с HAV, имали ли сте HAV инфекция в миналото или имате имунитет към HAV.

HCV

Антителата срещу HCV обикновено могат да бъдат идентифицирани между четири и 10 седмици след заразяването. Ако резултатите от теста Ви са положителни за HCV, Вашият лекар вероятно ще назначи втори тест. Това е така, защото някои хора могат да изчистят HCV инфекцията без лечение, но тези, които все още имат антитела в кръвта си. Допълнителните тестове могат да показват хронична инфекция и необходимост от лечение.

Ако получите диагноза хроничен HCV, ще се нуждаете от допълнителни изследвания, за да видите дали е настъпило увреждане на черния дроб.

Лечение

Лечение на HAV

Целево лечение за HAV не съществува. Лечението на симптомите с почивка и прием на течности е най -добрият начин да поддържате черния дроб, докато се възстановява от вируса. Също така е важно да спрете да пиете алкохол, докато черният ви дроб е заразен с хепатит. Трябва да прегледате лекарствата, които приемате, и да обсъдите с Вашия лекар дали те са безопасни за приемане, докато имате HAV. Повечето хора се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици до няколко месеца.

Лечение на HCV

HCV трябва да се следи внимателно, дори в острия стадий, но не винаги изисква лечение. Ако HCV стане хроничен, е необходимо рутинно проследяване на черния дроб. Антивирусната терапия може да лекува и HCV. Усложнения на HCV, като цироза на черния дроб, могат да възникнат, ако не получите лечение. Цирозата на черния дроб възниква, когато белег се натрупа върху по -голямата част от черния дроб. Когато това се случи, вашият черен дроб може да не функционира и може да се наложи да обмислите чернодробна трансплантация. Хроничният хепатит С също ви излага на риск от рак на черния дроб. Както ракът на черния дроб, така и цирозата са късни усложнения на хроничен хепатит С и нито един от тях обикновено не се проявява, докато инфекцията не е налице и нелекувана в продължение на около 30 години.

Предотвратяване

Предотвратяване на HAV

Можете да предотвратите HAV, като получите ваксина. Прилага се в две дози с интервал от шест месеца и хората могат да започнат да я получават на 1 -годишна възраст. Трябва също да помислите за получаване на ваксината, ако:

 • планирате да пътувате до район с лоши санитарни условия или висок процент HAV
 • Вие сте здравен работник, изложен на риск от случайно захващане на иглата
 • имате някакъв вид хронично чернодробно заболяване, включително други форми на хепатит

Предлага се и комбинирана ваксина, която предотвратява както HAV, така и HBV. Прилага се в три дози за шест месеца или три инжекции за един месец с бустер след 12 месеца.

Не трябва да се ваксинирате за хепатит, ако някога сте имали алергична реакция към по -ранна ваксина или в момента сте болни.

Можете също така да предприемете тези допълнителни мерки, за да избегнете заразяване с HAV:

 • Измийте добре ръцете си преди хранене и пиене и след използване на тоалетната.
 • Пийте бутилирана вода вместо местна, когато сте в развиваща се страна.
 • Яжте храна от утвърдени ресторанти, вместо от улични търговци.
 • Не яжте сурови плодове или зеленчуци от страни с лоши санитарни стандарти.

Предотвратяване на HCV

Понастоящем няма налична ваксина, която да ви предпази от HCV. Може да бъде трудно да се определи дали имате HCV само въз основа на симптомите, така че предприемането на превантивни мерки е добър начин да се гарантира, че не развивате състоянието. Практикуването на безопасен секс и избягването на споделяне на игли са два начина за предотвратяване на HCV. Ако си правите татуировки или пиърсинг, уверете се, че иглите са чисти и стерилни.

Outlook

HAV

Повечето хора напълно се възстановяват от HAV. Малко хора имат трайни странични ефекти от него и почти никога не са фатални.

HCV

Петнадесет до 25 процента от хората, заразени с HCV, се възстановяват напълно от него. Около 75 до 85 процента развиват хронично състояние. Според CDC:

 • 60 до 70 процента от хората, заразени с HCV, развиват хронично чернодробно заболяване
 • 5 до 20 процента развиват цироза на черния дроб в рамките на 20 до 30 години
 • 1 до 5 процента умират от цироза на черния дроб или рак на черния дроб

Действието по -рано, ако смятате, че имате HCV или HAV, може да помогне за предотвратяване на възможно увреждане на черния дроб. Свържете се с Вашия лекар, ако смятате, че може да сте заразени с HCV или HAV.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss