Здравословна бременност

Бременна жена, упражняваща: Поддържане на здравословна бременност

Когато разберете, че сте бременна, вероятно изникват незабавни въпроси: Какво мога да ям? Мога ли все още да спортувам? Моите дни за суши в миналото ли са? Да се ​​грижиш за себе си никога не е било по-важно, но не е трудно да се научиш.

Ето как да поддържате здравословна бременност чрез хранене, витамини, добри навици и др.

Хранене

Храненето на питателна диета по време на бременност е свързано с доброто развитие на мозъка и здравословното тегло при раждане и може да намали риска от много вродени дефекти.

Балансираната диета също ще намали рисковете от анемия, както и от други неприятни симптоми на бременността като умора и сутрешно гадене.

Добре балансираната диета за бременност включва:

 • протеин
 • витамин Ц
 • калций
 • плодове и зеленчуци
 • цели зърна
 • богати на желязо храни
 • адекватна мазнина
 • фолиева киселина
 • други хранителни вещества като холин

Корекция на храната: Какво да ядете, когато сте бременна

Качване на тегло

Един прост начин да задоволите хранителните си нужди по време на бременност е да ядете разнообразни храни от всяка от групите храни всеки ден.

Напълняването по време на бременност е напълно естествено и очаквано. Ако теглото ви е било в нормални граници преди да забременеете, Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчва наддаване на тегло от около 25 до 35 паунда.

Важно е да обсъждате и наблюдавате теглото и хранителните си нужди с Вашия лекар през цялата бременност.

Препоръките за наддаване на тегло ще варират за хора с поднормено тегло преди зачеване, за хора със затлъстяване и за тези с многоплодна бременност, като близнаци.

Какво да не се яде

За да предпазите вас и бебето от бактериална или паразитна инфекция, като листериоза, уверете се, че цялото мляко, сирене и сок са пастьоризирани.

Не яжте месо от гишето за деликатеси или хот-дог, освен ако не са добре затоплени. Също така избягвайте охладените пушени морски дарове и недостатъчно обработено месо и морски дарове.

Ако вие или някой от вашето семейство е имал анамнеза за алергии, говорете с Вашия лекар за други храни, които да избягвате.

Пренатални витамини

Повечето хранителни вещества, необходими по време на бременност, трябва да идват от храната, но пренаталните витаминни добавки играят важна роля за запълване на всякакви празнини. Трудно е да планирате последователно питателни ястия всеки ден.

Фолиевата киселина (фолиева киселина) е витамин В, който е много важен за бременните жени. Установено е, че добавките с фолиева киселина, приемани няколко седмици преди бременността и през първите 12 седмици от бременността намали риска да имате дете с дефект на невралната тръба като спина бифида.

Холин е друго жизненоважно хранително вещество, което може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб. Повечето пренатални витамини не съдържат много или никакъв холин, така че говорете с Вашия лекар за добавяне на холинова добавка.

Упражнение

Умерените упражнения не само се считат за безопасни за бременни хора, но се насърчават и се смята, че са от полза както за вас, така и за вашето растящо бебе.

ACOG препоръчва да се стремите към поне 150 минути умерено интензивна аеробна активност всяка седмица. Въпреки това, важно е да говорите с Вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е режим на упражнения, особено ако имате някакви рискови фактори.

Ако не сте били физически активни преди да забременеете, говорете с Вашия лекар какви безопасни упражнения можете да правите по време на бременността.

За по-голямата част от нормалните бременности упражненията могат:

 • повишаване на енергийните нива
 • подобряване на съня
 • укрепване на мускулите и издръжливостта
 • намаляване на болките в гърба
 • облекчаване на запека
 • увеличаване на циркулацията
 • намаляване на стреса

Аеробните упражнения, като ходене, лек джогинг и плуване, стимулират сърцето и белите дробове, както и мускулната и ставната дейност, които спомагат за преработването и оползотворяването на кислорода.

Има много упражнения, предназначени специално за бременни жени, които помагат за изграждане на сила, подобряване на стойката и подравняването и насърчаване на по-доброто кръвообращение и дишане. Освен това можете да срещнете други родители за подкрепа!

Клякането и упражненията на Кегел трябва да се добавят към рутината на упражненията. Упражненията на Кегел се фокусират върху перинеалните мускули. Това упражнение се прави по същия начин, по който спирате и стартирате потока на урината.

Перинеалните мускули се стягат за броене до три и след това бавно се отпускат. Периодът от време, през който мускулите се свиват, може да се увеличи с времето, тъй като контролът на мускулите става по-лесен.

Отпускането на перинеалните мускули може да помогне по време на раждането на бебето. Смята се, че упражненията на Кегел помагат за поддържане на добър мускулен тонус и контрол в перинеалната област, което може да помогне при раждането и възстановяването след раждането.

Промяна на навиците

Правенето на добър избор на начин на живот ще повлияе пряко на здравето на вашето бебе. Важно е да спрете пушенето, злоупотребата с наркотици и алкохола. Те са свързани със сериозни усложнения и рискове както за вас, така и за вашето бебе.

Пиенето на алкохол по време на бременност е свързано с широк спектър от проблеми в развиващото се бебе. Всеки алкохол, който се консумира, навлиза в кръвния поток на плода от кръвния поток на майката.

Пиенето по време на бременност може да доведе до фетален алкохолен синдром (FAS). Американската академия по педиатрия предупреждава, че FAS може да причини дефицит в растежа на вашето бебе, като например поднормено тегло и/или нисък ръст, и да има аномалии в централната нервна система.

Консумацията на алкохол по време на бременност също може да доведе до усложнения, като:

 • спонтанен аборт
 • преждевременно раждане и раждане
 • мъртво раждане

Пушенето на тютюн преди началото на бременността е риск за сериозна вреда на развиващо се бебе. Има и много доказателства това пушене по време на бременността е опасна.

Тютюнопушенето засяга притока на кръв и доставянето на кислород до бебето, а следователно и растежа им.

Пушенето на цигари е риск за бебета с ниско тегло при раждане, което от своя страна е риск от смърт на бебета и заболяване след раждането.

Пушенето също е свързано с голямо разнообразие от усложнения при бременност, включително:

 • вагинално кървене
 • извънматочна бременност
 • преждевременно отлепване на плацентата
 • преждевременно раждане и раждане

Ако имате нужда от помощ при проблеми със злоупотребата с вещества, говорете с Вашия лекар възможно най-скоро.

Разболяване по време на бременност

Освен всички очаквани симптоми, които съпътстват бременността, бременните жени също са податливи на определени инфекции, като обикновена настинка или грип.

Бременната жена е по-вероятно да се разболее много, ако хване грип (грипен вирус). Въпреки че грипът може да ви накара да се чувствате много зле, най-вероятно няма да засегне развиващото се бебе.

Някои от по-честите заболявания или симптоми включват:

 • настинка
 • сезонен грип
 • хрема
 • разстроен стомах

Важно е да говорите с Вашия лекар за лечения, които са безопасни за употреба при всякакви заболявания по време на бременност. Много често срещани лекарства и добавки, като аспирин или ибупрофен, може да не се препоръчват през определени периоди от бременност.

Превенцията е най-добрият начин да не се разболеете. Здравословната диета и упражнения, както и много почивка и добро миене на ръцете трябва да помогнат за осигуряването на добро здраве.

Ваксината срещу сезонен грип е най-добрата линия на защита през грипния сезон. Препоръчва се за всички бременни.

Бременните хора може да са изложени на по-голям риск от развитие на усложнения от вируса на сезонния грип, свинския грип (H1N1) и COVID-19 (според скорошни проучвания).

Някои жени, които имат анамнеза за астма, особено ако е неконтролирана, може да открият, че симптомите им се влошават по време на бременност. Това отчасти се дължи на нарастващите количества хормони в системата.

Говорете с Вашия лекар за вашата здравна история. Те могат да ви кажат дали има или не рискове за здравето на вашето бебе.

Пренатални грижи

Посещаването на всички пренатални прегледи ще помогне на Вашия лекар внимателно да наблюдава Вас и Вашето растящо бебе през цялата бременност.

Това също така ще ви даде планирано време да попитате Вашия лекар за всички притеснения, които имате относно бременността си. Настройте график с вашите доставчици на здравни услуги, за да управлявате всичките си симптоми и въпроси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss