Защо хората с аутизъм имат проблеми с зрителния контакт и съвети как да се почувствате по-комфортно

Поддържането на зрителен контакт понякога може да бъде трудно за хората с аутизъм. Практиката и терапията могат да помогнат, но те не са единственият начин за изграждане на взаимоотношения.

Разстройство от аутистичния спектър (ASD) е термин, използван за описване на широк спектър от разлики в неврологичното развитие и увреждания. Когато някой е аутист, той може да изпита предизвикателства с комуникацията, социалното взаимодействие и поведението.

Извън вербалната комуникация, зрителният контакт е един от многото начини, по които хората общуват помежду си невербално. И все пак на много аутисти им е трудно да гледат директно или да поддържат зрителен контакт с други хора, когато общуват.

По-долу изследваме връзката между аутизма и зрителния контакт, включително съвети как да се почувствате по-комфортно с зрителния контакт като възрастен с аутизъм.

Защо поддържането на зрителен контакт е трудно за някои аутисти?

Невербалната комуникация се отнася до начина, по който хората общуват чрез езика на тялото и изразите. Една често срещана форма на невербална комуникация е зрителният контакт или гледането в очите на друг човек.

За значителен процент от хората с аутизъм зрителният контакт не е просто труден – той е направо неудобно. Всъщност един от диагностични критерии защото аутизмът е предизвикателство с невербалната комуникация като поддържането на зрителен контакт.

Една от причините, поради които хората с аутизъм могат да изпитват предизвикателства с невербалните комуникационни умения, е поради основни промени в определени области на мозъка.

В една специалност проучване от 2022 гизследователите откриха разлики в мозъчната активност на хората с аутизъм и невротипичните хора по време на периоди на зрителен контакт.

Според резултатите от проучването дорзалната париетална област на мозъка е по-малко активна по време на зрителен контакт при хора с аутизъм, отколкото при невротипични хора. В допълнение, промените в тази област на мозъка са свързани със социалното представяне на участниците с аутизъм.

Могат ли хората с аутизъм да се справят добре с зрителния контакт?

Някои хора с аутизъм изпитват повече трудности, когато става въпрос за различни аспекти на комуникацията. Но много хора с аутизъм могат да участват в невербална комуникация, включително зрителен контакт, с малък проблем или дискомфорт.

В крайна сметка аутизмът е разстройство от спектъра. Това означава, че засяга различните хора по различен начин. Предизвикателствата и силните страни, пред които е изправен един човек с аутизъм, могат да бъдат напълно различни от предизвикателствата, които изпитва друг човек с аутизъм.

Беше ли Ви полезно?

Трябва ли да научите децата с аутизъм да поддържат зрителен контакт?

За невротипичните хора може да е трудно да разберат защо някои аутисти изпитват комуникационни предизвикателства.

Но само защото гледаме на определени поведения като на „типични“, не трябва да принуждаваме хората да участват в тях. Всъщност натискът аутистите да действат по невротипичен начин може да доведе до маскиране на аутистите – стратегия, която някои аутисти използват, за да изглеждат по-невротипични.

Когато човек с аутизъм се маскира по време на комуникация, например, той може да наложи зрителен контакт, да имитира жестове и изражения на лицето, да говори чрез скриптови отговори или да скрие стимуването си – и също да се научи да потиска собствените си емоции и нужди.

Маскирането понякога може да бъде от полза за хората с аутизъм по различни начини, но a Анализ на изследването за 2021 г предполага, че може също да доведе до тревожност и депресия, загуба на идентичност и влошено психично здраве. Маскиращото поведение също може да затрудни някой да получи точна диагноза за аутизъм.

Трикове за поддържане на зрителен контакт като аутист

Както при всяко друго умение, изисква се практика, за да стане по-удобно да общувате невербално. Ако сте аутист, който иска или трябва да се научи как да поддържа зрителен контакт, ето няколко съвета, които можете да опитате:

  • Тренирайте с приятели: Ако се притеснявате да бързате да установите зрителен контакт с непознати, помислете дали да практикувате първо с някой, на когото имате доверие. Като практикувате с приятел или роднина, можете постепенно да се почувствате по-комфортно с него в позната обстановка.
  • Коригирайте погледа си: Друг начин да улесните пътя си към подобряване на зрителния контакт е да практикувате да гледате други части от лицето на човека. Например, хвърлянето на поглед към нечий нос или устни може да улесни запомнянето да погледнете очите му.
  • Не се насилвайте: Може да ви е неудобно да общувате чрез зрителен контакт, когато не сте свикнали, но всеки общува по различен начин. Ако има други форми на комуникация, които са ви по-удобни, не забравяйте, че те също са валидни.
  • Запомнете крайната цел: В крайна сметка повечето невротипични хора тълкуват поддържания зрителен контакт като ангажираност с това, което казват. Практикуването на други техники за активно слушане може да успее да постигне подобен резултат.

Работата с терапевт също може да бъде чудесен начин да намерите здравословен баланс между вашите нужди и нуждите на вашето семейство, колеги или партньори.

Терапията за сензорна интеграция понякога се използва, за да помогне на хората с аутизъм да преработят огромни стимули. Може също така да ви помогне да се приспособите към продължителен зрителен контакт.

Контактът с очите е един от многото начини, по които можем да покажем интерес, да изразим чувствата си и много повече. Въпреки това, много хора с аутизъм може да открият, че поддържането на зрителен контакт е трудно или дори неудобно – което понякога може да направи комуникацията и взаимоотношенията предизвикателни.

Важно е да запомните, че различните форми на комуникация са валидни, дори и да не включват зрителен контакт. И ако се интересувате да научите как да се чувствате по-комфортно с поддържането на зрителен контакт като аутист, малко практика тук и там може да ви помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss