Защо някои хора вярват, че шизофренията е заразна?

Митът, че шизофренията е заразна, може да се дължи на дългогодишни суеверни модели на вярвания.

Група приятели се прегръщат, докато подкрепят свой приятел с шизофрения.
Елизабет Фернандес/Гети изображения

Шизофренията е сложно състояние на психичното здраве, засягащо милиони по света, но въпреки това остава широко неразбрано и стигматизирано.

Един странно устойчив и вреден мит около шизофренията е, че тя е заразна, убеждение, което може да подхрани страха и предразсъдъците срещу хората с това състояние.

Бърз отговор: Шизофренията заразна ли е?

Не, шизофренията не е заразна.

Това е сложно състояние на психичното здраве, което се развива поради комбинация от генетични, екологични и невробиологични фактори. Развива се поради вътрешни фактори в мозъка и тялото на индивида и не се предава на други чрез контакт.

Докато някои изследвания предполага, че пренаталните вирусни/бактериални инфекции и възпаления могат да играят роля в развитието на шизофрения, самото състояние не е вирус, бактерия или друг инфекциозен агент, който един човек може да предаде на друг.

Как започнаха “заразните” митове за шизофренията?

Идеята, че шизофренията е заразна, може да се дължи на дългогодишни суеверни модели на вярвания. Изследванията предполагат че тези вярвания може дори да не са съзнателни и може да се коренят в исторически страх от „лудост“.

През средновековието е имало обществена дискусия за необходимостта от ограничаване на близкия контакт с „лудите“. Хората определят това като добро за възприеманото здраве на обществото и благосъстоянието на хората, живеещи с психични заболявания.

С течение на времето дизайнът и изолацията на приютите и психиатричните болници затвърдиха тази дискусия в общественото възприятие. Хората са проектирали тези сгради с изключително внимание към вентилацията, отразявайки широко разпространената идея, че свежият въздух може да пречисти „умствените нечистотии“.

И дори днес много суеверни (макар и често несъзнателни) модели на вярвания относно психичните заболявания не са изчезнали непременно с научните познания.

Като цяло е важно да се противопоставят на вредните митове и погрешни схващания относно психичните заболявания, тъй като те могат да влошат стигмата и да засилят идеята, че хората с психични заболявания са отделни или по някакъв начин „замърсени“.

Научете повече за често срещаните стигми срещу психичното здраве.

Безопасно ли е да живеете с някой, който има шизофрения?

Въпреки че всяка ситуация е различна, като цяло е безопасно да живеете с някой с шизофрения. Хората с шизофрения не са опасни по своята същност и много хора с това състояние са ненасилствени.

Всъщност хората с шизофрения са много по-склонни да преживеят насилие поради състоянието си, отколкото да го извършат.

Научете повече за мита за шизофренията и насилието.

Съжителството с някой с шизофрения обаче може да представлява определени предизвикателства и е важно да се гарантира, че има подходяща подкрепа и ресурси за насърчаване на безопасността и благосъстоянието на всички участници. Това може да включва управление на лекарства, терапия, социална подкрепа и стратегии за управление на симптомите и изграждане на умения за справяне.

Беше ли Ви полезно?

Кой обикновено получава шизофрения?

Шизофренията може да засегне хора от всяка възраст, пол, раса или етническа принадлежност. Развива се поради сложно взаимодействие на генетични фактори и фактори на околната среда. Някои изследвания показват, че шизофренията може дори да не е едно състояние, а по-скоро множество състояния, всяко със собствен набор от симптоми.

Шизофренията обикновено се появява в късно юношество или ранна зряла възраст, но може да се появи на всяка възраст. Националният алианс за психични заболявания казва, че средната възраст на поява е късни тийнейджъри до ранни 30 години.

Научете повече за това кога обикновено се появяват симптомите на шизофрения.

Какво причинява шизофренията?

Генетичните фактори играят значителна роля в развитието на шизофренията. А доклад за случай предполага, че рискът от шизофрения през целия живот е около 1% в общата популация, но този риск се увеличава до около 6,5% при тези с роднини от първа степен със заболяването.

Факторите на околната среда също играят голяма роля в развитието му. Така че, дори ако човек има генетично предразположение към шизофрения, състоянието може да не се развие, ако други фактори на околната среда, като пренатална инфекция или травма в детството, не повлияят на развитието му.

Важно е да се отбележи, че не всеки, който е изложен на риск от шизофрения, ще развие състоянието и някои хора без известни рискови фактори все още могат да развият това състояние.

Продължете обучението си по шизофрения

Ето няколко връзки към Healthline, които да ви помогнат да разберете по-добре шизофренията:

  • Причини: Основни причини за шизофрения, които могат да ви изненадат
  • Ранни симптоми: Разпознаване на ранните признаци на шизофрения
  • Фазите: Разбиране на фазите на шизофренията
  • Халюцинации: Какво трябва да знаете за халюцинациите и шизофренията
  • Шизофрения и алкохол: Употреба на алкохол и шизофрения: какви са рисковете?
  • Шизофрения и канабис: Употребата на марихуана причинява или лекува шизофрения?
  • Развенчаване на митове: Разделяне на фактите от измислиците за шизофренията
Беше ли Ви полезно?

Шизофренията е тежко състояние на психичното здраве, което възниква от сложно взаимодействие на генетични, екологични и невробиологични фактори. Важно е, че това не е инфекциозен агент, който един човек може да предаде на друг.

Докато състоянието може да представлява предизвикателство, хората с шизофрения не са по своята същност опасни или вредни за другите и не трябва да бъдат стигматизирани или страх. Всъщност много хора могат да изпитат опрощение и удовлетворение в живота си.

Важно е да се популяризира точна и основана на доказателства информация за шизофренията и да се оспорват вредните митове и погрешни схващания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss