Защо колоректалния рак нараства сред по-младите възрастни?

Темпура/Гети изображения

Колоректалният рак е рак, който се развива в дебелото или ректума, които са части от дебелото черво. Докато колоректален рак често се диагностицира при по-възрастни хора, броят на по-младите възрастни, диагностицирани с този рак, нараства.

В тази статия ще проучим какво казват изследванията за тази тенденция, защо колоректалния рак в ранна възраст се увеличава и предупредителните знаци, за които трябва да внимавате.

Какво показват изследванията относно колоректалния рак при по-млади възрастни?

Колоректалният рак все още обикновено се диагностицира при възрастни хора. Въпреки това, според доклад на Национален институт по рака (NCI)има увеличение на диагнозите колоректален рак при по-млади възрастни от 90-те години на миналия век.

Тази тенденция се илюстрира от доклад на Американско дружество за борба с рака (ACS) в който се отбелязва, че средната възраст при диагностициране на колоректален рак се е изместила от 72 години в началото на 2000-те на 66 години през 2020 г.

Същият доклад също така изчислява, че почти 18 000 души в Съединените щати на възраст под 50 години ще бъдат диагностицирани с колоректален рак през 2020 г. Това съставлява около 12% от всички нови диагнози колоректален рак за тази година.

Всъщност друга Доклад за 2020 г относно тенденциите при колоректален рак установиха, че честотата на колоректален рак при възрастни под 50 години се е увеличила с 2,2% годишно между 2012 г. и 2016 г.

Междувременно процентът на колоректален рак при възрастни над 50 години намалява. Това вероятно се дължи на редовния скрининг за колоректален рак в тази възрастова група.

Голяма Проучване от 2021 г установиха, че в сравнение с хората с колоректален рак в по-напреднала възраст, тези с колоректален рак в млада възраст имат подобрена преживяемост, независимо от стадия на рака. както и да е ACS все още се изчислява, че ще има малко над 3600 смъртни случая, дължащи се на колоректален рак при възрастни под 50 години през 2020 г.

Защо колоректалния рак в ранна възраст нараства?

Все още не е ясно точно защо честотата на колоректалния рак се увеличава в по-младите възрастови групи. Въпреки това лекарите и учените имат някои теории за това.

Докладът на NCI по-горе отбелязва, че има някои генетични заболявания, които увеличават риска от колоректален рак в ранна възраст. Въпреки това, само около 10% до 20% от колоректалните ракови заболявания в ранна възраст са причинени от известни генетични фактори.

Това предполага, че други фактори допринасят за нарастването на колоректалния рак в ранна възраст. Наистина, преглед от 2020 г. отбелязва, че някои рискови фактори за колоректален рак, свързани с околната среда и начина на живот, сега са по-разпространени при по-младите хора.

Някои примери включват затлъстяване, ниска физическа активност и нездравословна диета. Изследването по-долу илюстрира как тези фактори влияят на риска от колоректален рак, особено в по-младите възрастови групи.

Рискови фактори за колоректален рак при по-млади възрастни

 • Затлъстяване: А Проучване от 2019 г установиха, че докато жените с наднормено тегло имат повишен риск от колоректален рак в млада възраст, затлъстяването почти удвоява риска за жените.
 • Хранене на нездравословна диета: А 2022 преглед установиха, че хората, които консумират големи количества дълбоко пържени, рафинирани, богати на мазнини и сладки храни и напитки, имат по-висока честота на колоректален рак с ранно начало. Същото проучване установи, че консумацията на повече плодове и зеленчуци и големи количества микронутриенти помага за намаляване на риска от колоректален рак.
 • Ангажиране с ниски нива на физическа активност: А 2018 проучване отбелязват, че увеличеното време за телевизия, маркер за по-малко активен начин на живот, също е свързано с по-висок риск от колоректален рак в ранна възраст.
 • Промени в чревните бактерии: Промените в микробиома на червата също могат да играят роля. Видовете бактерии, присъстващи в червата ви могат да бъдат засегнати според вашата диета, тегло и нива на активност. Както вече споменахме, всички тези фактори играят роля в риска от колоректален рак.
 • Възпаление в червата: Промените, които благоприятстват някои видове бактерии, също могат да увеличат възпалението в червата. Това увеличаване на възпалението може от своя страна, повишават риска от рак в дебелото черво.

Възпалението на червата също е причина хората с възпалително заболяване на червата (IBD) да имат повишен риск от колоректален рак. Всъщност хората с колоректален рак и IBD са около 15 години по-млад отколкото хората с колоректален рак, които нямат IBD, според ACS.

Кой е изложен на риск от колоректален рак в ранна възраст?

Най-общо казано, много от рисковите фактори за колоректален рак в млада възраст са подобни на тези при възрастни хора.

Тези рискови фактори могат да включват:

 • с фамилна анамнеза за колоректален рак
 • с наследствено генетично заболяване, като синдром на Линч или фамилна аденоматозна полипоза
 • с определени здравословни проблеми, като например:
  • затлъстяване
  • възпалително заболяване на червата, което включва болест на Crohn и улцерозен колит
  • диабет тип 2
 • ангажиране с ниски нива на физическа активност
 • спазване на диета с високо съдържание на червени меса или преработени меса
 • консумация на алкохол в умерени до високи нива
 • пушене на цигари

Как да намалите риска от колоректален рак

Въпреки че не всички видове колоректален рак могат да бъдат предотвратени, предприемането на следните стъпки може да ви помогне да намалите риска от колоректален рак в ранна възраст:

 • Размърдай се: Опитайте се да дадете приоритет на физическата активност, като спортувате поне 30 минути през повечето дни от седмицата.
 • Хранете се здравословно: Яжте балансирана диета, която се фокусира върху пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни източници на протеини.
 • Бъдете спокойни с някои видове месо: Опитайте се да намалите приема на червени меса и преработени меса, като хот-дог, колбаси, бекон и меса за обяд.
 • Управлявайте теглото си: Ако имате наднормено тегло, говорете с Вашия лекар за здравословни начини за отслабване.
 • Ограничете консумацията на алкохол: Пийте алкохол умерено или изобщо не пийте.
 • Откажете пушенето: Ако пушите, говорете с Вашия лекар как да откажете пушенето.
 • Говорете с Вашия лекар: Говорете с Вашия лекар за всички рискови фактори, които може да имате за колоректален рак, и попитайте за вашите възможности за скрининг.

Предупредителни знаци, за които да внимавате

Има няколко предупредителни признака, за които трябва да знаете при колоректален рак, като например:

 • промяна в навиците на червата, например поява на диария, запек или тесни изпражнения, които продължават повече от няколко дни
 • кръв в изпражненията, които могат да изглеждат червени, тъмнокафяви или черни

 • не чувствате облекчение след движение на червата
 • болка в корема
 • умора
 • неволна загуба на тегло

Ако имате някой от тези симптоми, независимо от възрастта си, уговорете час при Вашия лекар. Те могат да ви прегледат за колоректален рак.

Как да бъдете защитник на себе си

Въпреки че случаите на колоректален рак нарастват сред младите възрастни, някои медицински специалисти все още може да го смятат за заболяване на възрастните хора. Поради това е възможно опасенията относно колоректалния рак да не се приемат сериозно.

Всъщност някои изследвания са установили, че много по-млади възрастни трябва да си уговорят няколко срещи или да посетят няколко лекари, преди да получат диагноза колоректален рак. Отнемането на по-дълго време за диагностициране на всеки вид рак може да забави достъпа до жизненоважни, животоспасяващи лечения.

Поради това е важно да се застъпите за себе си, ако сте загрижени за колоректален рак в ранна възраст. Можете да направите това, като следвате стъпките, описани по-долу.

 • Установете връзка с лекар, на когото имате доверие и с когото се чувствате комфортно, и който изслушва вашите притеснения.
 • Научете колкото можете повече за колоректалния рак и неговите рискови фактори.
 • Разберете дали някой от вашето близко или по-голямо семейство е бил диагностициран с колоректален рак.
 • Водете собствени записи за всякакви тревожни симптоми, колко често се появяват и дали нещо ги подобрява или влошава.
 • Напишете списък с въпроси, които да зададете, преди да посетите Вашия лекар.
 • Проведете открит разговор с Вашия лекар относно Вашите специфични рискови фактори за колоректален рак и всякакви препоръки за скрининг.
 • Водете си внимателни бележки по време на вашите срещи, които можете да направите справка по-късно.
 • Задавайте допълнителни въпроси, когато нещата са неясни или нямат смисъл.
 • Говорете или отблъсквайте, ако има нещо, с което не сте съгласни или ви е неудобно.
 • Потърсете второ мнение, ако е необходимо.

През последните няколко десетилетия колоректалния рак нараства сред по-младите възрастни. Междувременно диагнозите колоректален рак при по-възрастни хора намаляват, вероятно поради редовните прегледи за рак в тази възрастова група.

Въпреки че все още не е ясно точно защо нивата на колоректален рак се покачват в по-младите възрастови групи, смята се, че увеличаването на някои рискови фактори – като носене на излишно тегло, ниски нива на физическа активност и нездравословна диета – може да играе роля.

Важно е да посетите Вашия лекар, ако развиете някакви предупредителни признаци за колоректален рак, независимо на колко години сте. Те могат да назначат скринингови тестове, които могат да помогнат за откриване на колоректален рак в ранен стадий.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss