Защо бебето ми клати глава?

Преглед

През първата си година от живота вашето бебе ще достигне различни етапи, свързани с рефлексите и двигателните умения.

Когато бебето започне да клати глава, може да се притеснявате, че нещо не е наред. Може дори да се чудите дали бебето ви е твърде малко, за да клати глава.

Някои случаи на треперене на главата са свързани с неврологични нарушения или нарушения в развитието. Въпреки това, повечето случаи са нормални.

Научете защо вашето бебе клати глава и видовете сценарии, за които трябва да се притеснявате.

Разбиране на двигателните умения на бебето

Като родител е нормално да изпитвате защитни инстинкти. В крайна сметка вашето новородено е деликатно и не може да се защити.

Все пак това не означава, че вашето бебе не може да се движи самостоятелно. Според March of Dimes, до края на първия месец от живота бебетата имат способността да движат главите си от едната към другата страна. Това най-често се случва, когато лежат настрани.

След първия месец клатенето на главата при бебетата най-често е придружено от игривост, както и от други форми на взаимодействие. Бебетата, които се развиват „нормално“, ще могат да поклатят глави „да“ или „не“ до първата си година.

През първите няколко седмици от живота, движенията на вашето бебе може да са по-„резки“, тъй като развива мускулен контрол.

Поклащане на глава при кърмене

Един от първите случаи, когато бебетата поклащат глави, е когато сучат от майките си. Това може да се случи първо от опита на вашето бебе да се опита да засуче. Когато бебето ви се научи да суче, треперенето може да е резултат от вълнение.

Докато бебето ви може да набира мускули на врата и е в състояние да се разклаща отстрани, когато суче, все пак трябва да поддържате главата му поне през първите три месеца.

Може също да откриете, че времето за хранене е по-успешно, като успокоите рефлексите на вашето новородено, за да може то да се захване по-лесно.

Поклащане на глава по време на игра

След първия месец бебетата може да започнат да клатят глави, докато играят. В някои случаи те могат дори да движат главите си, когато почиват на корем или гръб. Може да забележите, че клатенето на главата се засилва, когато бебето ви се развълнува.

Докато бебето ви расте, то ще започне да забелязва поведението на другите и ще се опитва да взаимодейства с тях. Ако имате други деца у дома, вашето бебе може да започне да имитира поведението им чрез жестове на главата и ръцете.

Тестване на движение

Бебетата са изключително смели и ще започнат да проверяват колко много могат да се движат. На около 4- или 5-месечната граница някои бебета ще започнат да клатят глави. Това може да премине към люлеене на цялото тяло.

Докато люлеещите се движения могат да изглеждат страшни, това се счита за нормално поведение при повечето бебета. Всъщност това често е предшественик на вашето бебе да разбере как да седи самостоятелно. Поведението на люлеене и треперене обикновено продължава не повече от 15 минути в тази възрастова група.

Друга причина за безпокойство при много родители е блъскането на главата.

Според Американската академия по педиатрия тази практика е по-честа при момчетата. Започва и на около 6-месечна възраст. Докато чукането не е силно и бебето ви изглежда щастливо, повечето педиатри не се притесняват от това поведение.

Удрянето на главата обикновено спира след 2-годишната граница.

Кога да се тревожите

Треперенето на главата и други свързани поведения често се считат за нормална част от развитието на бебето. Въпреки това, има случаи, в които поведението може да надхвърли простото разклащане. Обадете се на вашия педиатър, ако бебето ви:

  • не взаимодейства с вас или техните братя и сестри
  • не движи очите си нормално
  • развива възли или плешиви петна от удряне на главата
  • треперенето се увеличава в моменти на тревожност
  • изглежда, че искат да се наранят
  • не успява да достигне други етапи в развитието, очертани от Вашия лекар
  • не реагира на вашия глас, както и на други звуци
  • продължава това поведение след 2-годишна възраст

Вземането за вкъщи

Докато треперенето на главата обикновено не е причина за безпокойство, има някои случаи, в които трябва да помислите да говорите с вашия педиатър.

Честотата често е издайнически признак за това дали треперенето е нормално или не. Ако установите, че бебето ви поклаща малко глава по време на хранене или игра, това вероятно не е спешна медицинска помощ.

От друга страна, ако клатенето на главата е често и продължава дълго време, трябва незабавно да посетите лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss