Етап 3 Рак на простатата: Какво да очаквате

Ракът на простатата в стадий 3 е напреднала, но все още лечима форма на заболяването. Подобно на други видове рак, ракът на простатата се класифицира на етапи въз основа на това колко далеч е прогресирало заболяването.

Етап 1 рак на простатата означава, че ракът все още е ограничен до простатната жлеза, докато стадий 4 – най-напредналата форма на заболяването – означава, че ракът се е разпространил в други части на тялото. Около 80 до 85 процента от всички ракови заболявания на простатата се диагностицират в етапи 1, 2 или 3.

На етап 3 раковите клетки са проникнали в тънката капсула, която заобикаля простатната жлеза. Злокачествените клетки може да са се разпространили в тъкани извън простатата или ракът все още може да засегне само простатата.

При правилно лечение, около 95 процента от хората с рак на простатата в стадий 3 ще оцелеят най-малко 5 години.

Симптоми

В началото може да забележите малко, ако има такива, симптоми на рак на простатата. Повечето пациенти с локализиран рак на простатата няма да имат симптоми. До етап 3 някои от първите признаци на проблеми могат да бъдат определени проблеми с урината, включително:

 • слаб поток
 • по-често уриниране
 • инконтиненция
 • никтурия или трябва да ставате и да пикаете посред нощ
 • кръв в урината или спермата ви
 • усещането, че трябва да пикаеш, но не предаваш нищо

По време на етап 3 може също да изпитате болка или дискомфорт в областта на таза. Еректилната дисфункция може да се появи на етап 3.

Диагноза

Ако лекарят, провеждащ дигитален ректален преглед, усети някакви подутини или твърди области по простатата, може да бъдете посъветвани да направите биопсия. По същия начин, ако тестът за PSA покаже повишени нива на PSA, Вашият лекар може да предложи биопсия. ЯМР може също да се използва, за да се определи дали има рак на простатата.

Ракът на простатата изисква биопсия за потвърждаване на диагнозата. Иглена биопсия, при която тънка игла се вкарва бързо в простатата, за да се получи малко парче тъкан, обикновено се назначава, ако има други индикации за рак на простатата.

Ако се открият ракови клетки, може да им бъде дадена оценка по Gleason и Вашият лекар може да определи стадия на Вашия рак.

Оттук нататък решението за това как да продължите трябва да се вземе след задълбочен преглед на рисковете и ползите от всички възможности за лечение.

Как работи постановката

Описването на рак на етапи помага на лекарите и техните пациенти да идентифицират сериозността на заболяването и как най-добре да го лекуват.

Постановка система

Най-често използваната система е разработена от Американския съвместен комитет по рака. Тя е известна като TNM система и се основава на това колко се е разпространил ракът.

TNM система

 • т за да се опише степента на първичния тумор
 • н да се установи дали ракът се е разпространил в лимфата възли
 • М да се каже дали ракът има метастазирал (или разпространение) в друга тъкан в тялото

нива на PSA

Лекарите също разчитат на вашите нива на PSA, за да помогнат за стадия на рак на простатата. PSA означава простатен специфичен антиген, протеин, произведен от простатата.

Високите нива на PSA често, макар и не винаги, са показателни за рак на простатата. Нивата на PSA се измерват в нанограми PSA на милилитър кръв (ng/mL).

PSA резултати

По-ниските стойности на PSA обикновено се считат за безопасни. Повечето лаборатории използват PSA от 4,0 ng/mL като гранична стойност за „нормално“, но всяка стойност трябва да се разглежда в подходящия клиничен контекст.

Резултат на Глисън

Стадирането на рак на простатата може също да включва оценка по Gleason, която е начин за оценка на агресивността на рака. Резултатът на Gleason всъщност се състои от две точки, получени чрез изследване на малка проба от простатна тъкан.

Резултатът на Gleason обикновено се разбира като серия от модели. Първото число е най-често срещаният модел и трябва да бъде повече от 50 процента от тъканта. Второто число е вторият най-често срещан модел и трябва да бъде по-малко от 50 процента, но повече от 5 процента от тъканта.

Как изглежда резултатът

Всяка оценка е число между 1 и 5. Може да имате резултат от Gleason 7 или 3+4. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-агресивно е вероятно ракът да се държи.

Етапите

Въпреки че има вариации във всеки етап, по-долу е основно описание на четирите етапа на рак на простатата.

Етап 1

 • Това е най-слабо напредналият рак, при който не е излязъл от простатната жлеза.
 • 5-годишната преживяемост е почти 100 процента.
 • Нивото на PSA обикновено е под 10 ng/mL, а оценката на Gleason обикновено е 6 или по-ниска.

Етап 2

 • Ракът все още се съдържа в простатата.
 • Лекарят обаче може да усети необичайни промени в простатата по време на дигитален ректален преглед.
 • На етап 2 PSA резултатът обикновено е по-малък от 20 ng/mL, а резултатът по Gleason може да бъде 6, 7 или 8 (степенна група 2, 3, 4).
 • 5-годишната преживяемост също е почти 100 процента.

Етап 3

Ракът расте извън простатната жлеза, но може да не е достигнал ректума, пикочния мехур или други органи. Ракът на етап 3 също е разделен на подгрупи с букви:

 • Етап 3а. Туморът е изтласкан през външната капсула от едната страна на жлезата. Нивото на PSA често е 20 ng/mL или по-високо, а резултатът на Gleason обикновено е 8 или по-малко.
 • Етап 3b. Туморът е изтласкан през капсулата с инвазия на семенните мехурчета, ректума или сфинктера на уретрата. Няма засягане на лимфните възли. PSA може да бъде всяко ниво, а резултатът на Gleason вероятно ще бъде 8 или по-малко.
 • Етап 3в. Туморът може да бъде задържан или да расте извън простатата. Няма засягане на лимфните възли. PSA може да бъде на всяко ниво и резултатът на Gleason е 8 или по-малко.
 • Ако ракът не се е разпространил далеч, 5-годишната преживяемост на етап 3 все още е почти 100 процента.

Етап 4

 • Ракът в стадий 4 е разделен на подгрупи с букви в зависимост от това дали е нахлул в близките лимфни възли (етап 4а) или дали е достигнал далечни лимфни възли или други органи, тъкани или дори кости (етап 4b).
 • Това е най-напредналата форма на рак на простатата.
 • Възможни са всякакви нива на PSA и Gleason.
 • 5-годишната преживяемост е около 30 процента.

Какво означават 5-годишната преживяемост

Важно е да разберете какво означават процентите на оцеляване. В този случай числото се отнася до процента на хората, които все още живеят пет години след първоначалната диагноза. Това означава, че тези хора са живели поне пет години след диагнозата. Много нива на оцеляване не надхвърлят този срок.

Лечение

Лечението на рак на простатата варира от активно наблюдение, което е подход за наблюдение и изчакване към бавно растящия рак, до инвазивни процедури. Процедурите включват операция за отстраняване на простатата и брахитерапия, която представлява инжектиране на радиоактивни „семена“ в простатата за унищожаване на раковите клетки.

Възможностите за лечение на рак на простатата в стадий 3 включват:

 • външна лъчева радиация и хормонална терапия
 • външна лъчева радиация и брахитерапия, заедно с хормонална терапия
 • радикална простатектомия, която е хирургично отстраняване на цялата простата и някои околни тъкани, включително семенните везикули
 • дисекция на тазовите лимфни възли, която включва отстраняване на тъканта на лимфните възли

Тези подходи са известни като „локални” лечения, защото лекуват рака в или близо до простатната жлеза.

Бележка за надеждата

Ракът на простатата обикновено е бавно растящ рак, така че дори да бъде диагностициран на етап 3, има много ефективни лечения. И всяка година се правят нови разработки в лечението на рак на простатата.

Кога да говоря с лекар

Ракът на простатата е най-често срещаният вид рак сред мъжете в Съединените щати и следователно трябва да бъде тема, за която мъжете научават и се обръщат към лекарите си, след като достигнат зряла възраст.

Тъй като ракът на простатата расте бавно, редовните прегледи на простатата често могат да открият заболяването в ранните му стадии. В Американско дружество за борба с рака препоръчва следната времева рамка за първоначални прегледи на простатата:

 • 40-годишна възраст за мъже с повече от един роднина от първа степен (брат или баща), които са имали рак на простатата в ранна възраст
 • 45-годишна възраст за мъже с висок риск от развитие на рак на простатата, включително афро-американци и всеки с роднина от първа степен, който е диагностициран с рак на възраст под 65 години
 • възраст от 55 до 69 за мъже, които са със среден риск от рак на простатата

Въпросът за скринингите за рак на простатата е донякъде противоречив, така че говорете с лекар по първична медицинска помощ или уролог за плюсовете и минусите на провеждането на скрининг на вашата възраст.

Долния ред

Ракът на простатата в стадий 3, макар и напреднала форма на заболяването, често може да бъде успешно лекуван. Това може да включва операция или други процедури, които могат да засегнат уринарната и сексуалната функция на индивида.

Въпреки това, спирането на рака на простатата от потенциално разпространение в тялото може да си струва разходите за агресивно лечение на рак. Вашата възраст, здраве и как ракът на простатата и лечението му могат да повлияят на качеството ви на живот трябва да бъдат част от задълбочен разговор с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss