Екстрактът от гинко билоба може да ускори възстановяването на мозъка след инсулт

Екстрактът от гинко билоба може да ускори възстановяването на мозъка след инсулт
Нови изследвания показват, че екстрактът от гинко билоба може да бъде полезен при лечение за възстановяване след инсулт.

  • Скорошно предварително проучване показва обещаващото развитие във времето за възстановяване от обида.
  • Изследователите открили, че пациентите с исхемичен инсулт – тези, които са преживели инсулт, причинени от кръвни съсиреци – са показали подобрения в когнитивната функция в ранната фаза на възстановяване, когато са приложени интравенозни инжекции с екстракт от гинко билоба през първите две седмици след инсулта.
  • Това откриване подчертава потенциала за отчитане на лекарствата във всичките медицински практики и предизвиква диалог относно интегрирането на такова лечение в протоколите за възстановяване след обида.

Според предварително съобщение, представено на Международната конференция за инсулт през 2024 г., хората, преживели исхемичен инсулт, показали подобрена когнитивна функция в ранните етапи на възстановяване, когато са лекувани с интравенозни инжекции, съдържащи смес от активни компоненти на гинко билоба през първите две седмици след инсулта .

Извлечено от изсушени листа и семена на дървото гинко, което е сред най-старите живи дървесни видове, произхождащи от Източна Азия, гинко билоба е билка, прославена в традиционната китайска медицина и предлагана и като хранителна добавка в Съединените щати.

В Китай интравенозните терапии, използващи активните връзки на гинко билоба, винаги се използват за лечение на инсулт, което има много потенциални антиоксидантни свойства, които могат да предпазят невроните от вредата.

Въпреки това, FDA на Съединените щати не е санкционирала гинко билоба за каквото и да е медицинско приложение и според Националния център за поддържащо и интегративно здраве (част от Националните здравни институти) сега няма достатъчно твърдения за одобрение на употребата му .

Екстрактът от гинко билоба помага на пациентите с инсулт да възстановят когнитивната функция

В това ново проучване, включващо 3163 души, които са преживели леки до умерени инсулти, свързани с блокиране, изследователите изследват как вашата когнитивна функция се възстановява след инсулт.

Тези участници, които са на средна възраст 63 години и 36% от които са жени, са получили лечение в 100 заведения в Китай.

В рамките на първите 48 часа след инсултът около половината са избрани по принцип на случай, за да получите ежедневна интравенозна инжекция от 25 mg смес, получена от гинко билоба, известна като GDLM, в продължение на две седмици. На останалите е инжектирана плацебо инжекция всеки ден за тази употреба.

Изследователите оценяват техните умствени способности, използвайки Монреалската когнитивна оценка (MoCA), директен 30-точков тест, често използван за пациенти с инсулт, в началото, следващите две седмици и след това след три месеца.

Първоначално, преди какво и да е резултатът и непосредствено след инсулта, средната оценка на умствените способности на тези пациенти беше умерено ниска, 17 от 30.

Как гинко билоба подобрява когнитивната функция

След две седмици тези, които са били инжектирани с инжекции с екстракт от гинко билоба, показват по-голямо подобрение в резултатите от умствените си функции, отколкото тези, които са получили плацебо, като резултатът е увеличен средно с 3,93 точки в сравнение с 3. ,62 точки.

До 90-ия ден разликата се разширява още повече, като групата на гинко билоба показва значително увеличение при резултатите от умствените функции, средно подобрение от 5,51 точки, спрямо увеличението с 5,04 точки в плацебо групата.

Изследователите обясняват, че групата, получаваща GDLM, е видяла 20% по-висок процент пациенти, постигнали клинично значимо ниво на когнитивно подобрение, което предполага, че инжекциите с GDLM могат да подобрят когнитивните функции при тези, преживели остър исхемичен инсулт.

Изследователите обаче отбелязват, че периодът на проследяване на проучването е ограничен до 90 дни, което предполага необходимостта от по-разширени изследвания, за да се разбере дългосрочното въздействие на въздействието с GDLM.

Допълнително разяснявайки ползите, изследователите споменаха, че GDLM изглежда предлага неврозащита чрез различни механизми.

Тези механизми включват разширяване на кръвоносните съдове на мозъка, намаляване на способността на мозъчните клетки за извеждане на ниски нива на кислород и засилване на церебралния кръвен поток.

Изследователите също подчертават, че GDLM притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и антиапоптотични (предотвратяващи кръвната смърт) ефекти.

Имате ли риск от алтернативните лекарства?

Научното изявление на Американската кардиологична асоциация от 2022 г. Относно добавянето на допълнителни и алтернативни лекарства при управление на сърдечна недостатъчност подчертава, че макар да има ползи, има и значителни рискове, свързани с тези лечения, подчертава важността на включването на здравни специалисти във вземането на решенията.

Експертите подчертават, че смятате, че предпазливата употреба на добавки при пациенти със сърдечна недостатъчност трябва да се прилага по подобен начин и за лечение на всички сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт.

Съветват пациентите с инсулт да не използват гинко билоба или други хранителни добавки, без да се включват с лекарите си.

Въпреки това, че изследването на гинко билоба може да бъде обещаващо за лечение след инсулт в бъдеще, неговата ефективност и безопасност трябва да бъдат доказани чрез клинични изследвания, за да отговарят на строги стандарти, необходими за одобрение от FDA.

Доктор Хосе Моралес, васкуларен невролог и невроинтервенционален хирург в Тихоокеанския невронаучен институт в Санта Моника, който не е участвал в това изследване, ни каза, че: Гинко билоба има дълга история на свързаните ефекти върху умереното намаляване на когнитивната функция.

„Силата на това изследване се крие в дизайна на изследването (т.е. двойно-сляпо рандомизирано клинично контролно изпитване) и при хора със сентинелно събитие (т.е. остър исхемичен инсулт), за което е известно, че засяга когнитивните способности в дългосрочен план“, каза той.

„Въпреки това, размерът на ефекта не е разкрит в това резюме, така че е необходима повече информация, за да се оцени силата на констатациите. Освен това това проучване не е международно изпитване, така че възможността за обобщаване на констатациите за различни популации е под въпрос“, добавя той.

Рейчъл Милър, диетолог, билкар и основател на Zhi Herbals, която също не е участвала в това изследване, ни каза, че е добре известно, че терпените лактони в гинко са с голяма степен отговорни за способността му да намаляват намаляването и да подобряват умствената дейност . острота и памет.

Милър посочи предишни изследвания, които подкрепят способността на гинкото да предпазва увредените неврони след исхемия.

„Това ново проучване е вълнуващо и е в съответствие с резултатите от предишни изследвания, създадени по отношение на гинко и исхемични възобновявания.“
— Рейчъл Милър

Трябва ли да приемам гинко билоба без рецепта?

Доктор Моралес посочва, че „Гинко билоба има предполагаеми механизми на действие, които предпазват невроните от бета-амилоидна невротоксичност, хипоксемия и оксидативен стрес.“

„Авторите трябва да бъдат похвалени за завършването на това проучване и демонстрирането на клинично значими резултати, които често са неуспешни дори с правдоподобни механизми на действие. Бъдещите изследвания трябва да се провеждат на множество места в международен план с различни популации, за да се проверяват и валидират тези констатации, както и да се определи най-безопасната и ефективна доза. Провеждането на международни изследвания би увеличило доверието и би улеснило одобрението на големи клинични популации при нужда, ако резултатите са произведени в този проблем.
— Доктор Хосе Моралес

Милър отбелязва, че „подобрението в резултата на MoCa е значително и може да предложи надежда на хората, които изпитват трайни резултати от острия исхемичен инсулт.“

„Би било трудно за неспециалист да създаде резултати у дома, тъй като като методът за инжектиране не е достъпен за повечето хора, а добавките с гинко винаги нямат стандартизирано или етикетирано съдържание на лактон. Съдържанието на листата на гинко варира значително в зависимост от това като са събрани“, каза Милър.

Доктор Моралес каза: пациентите и обществото трябва да изчакат допълнителна информация от това изпитване и/или следващи изпитвания, преди да приемат режим с добавки от гинко билоба без рецепта, особено ако имате определени проблеми, свързани с безопасността на гинко и взаимодействието между лекарствата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss