Експерт обяснява защо чернокожите мъже са изложени на по-голям риск от рак на простатата

Попитайте Експерта

Д-р Шаал Пател, сертифициран лекар по хематология, онкология и вътрешни болести, говори с Healthline за това как ракът на простатата засяга чернокожите мъже, включително степента на диагностика, преживяемостта, ролята на генетиката и насоките за скрининг.

Колко често се среща ракът на простатата при чернокожите мъже?

Един на всеки 6 чернокожи мъже ще има рак на простатата през живота си в сравнение с 1 на 8 мъже като цяло.

Ракът на простатата е вторият най-разпространен рак при мъжете с 14,1% от новите случаи на рак годишно. Сред всички мъже ракът на простатата представлява 6,8% от смъртните случаи от рак годишно. Това прави рака на простатата петата най-голяма причина за смъртност от рак при мъжете.

Рак на простатата сметки за 37% от всички диагнози рак сред чернокожите мъже. Той също така отчита 17% на смъртността от рак, която е втората най-висока след рака на белия дроб.

През 2020 г. е имало близо 1,4 милиона нови случая на рак на простатата по света. Според преглед от 2022 г. афроамериканските мъже имат най-висока честота на рак на простатата в света.

В Съединените щати черните мъже имат най-високи нива на заболеваемост и смъртност от рак на простатата, отколкото всяка друга етническа група. По-конкретно, честотата и смъртността от рак на простатата сред чернокожите мъже са повече от два пъти по-високи (60%) от нивата сред белите американци и 3 до 4 пъти по-високи от процентите сред азиатските американци.

Защо черните мъже боледуват по-често от рак на простатата?

Афроамериканските мъже развиват рак на простатата в по-млада възраст и имат по-активни или агресивни форми на рак на простатата в сравнение с техните бели колеги. Средно диагнозата рак на простатата при афроамерикански мъж е настъпила 3 ​​години по-рано, отколкото при бели мъже на подобна възраст в Съединените щати.

Едно от обясненията за това е, че чернокожите мъже могат да развият симптоми на рак на простатата по-рано (например симптоми на уголемена простата) в сравнение с други расови групи.

Друго обяснение сочи, че афро-американските мъже преживяват пубертета по-рано от белите си колеги. Това може да бъде рисков фактор, тъй като ракът на простатата се захранва от тестостерон. Когато мъжете преминават през пубертета, има скок на тестостерона. Ако мъжът е настъпил пубертета по-рано в живота си, той е бил изложен на тестостерон за много по-дълъг период от време, отколкото някой, който е започнал пубертета по-късно.

Какъв е процентът на преживяемост за чернокожи мъже с рак на простатата?

Ракът на простатата е втората най-висока смъртност от всички видове рак сред чернокожите мъже. Това представлява приблизително 17% на смъртните случаи от рак при чернокожите мъже. Въпреки това, несъответствието в нивата на преживяемост по етапи за черни мъже спрямо бели мъже, които имат рак на простататане е толкова голям, колкото при други видове рак.

5-годишната преживяемост при рак на простатата на различни етапи е както следва:

  • Локализирани и регионални: около 99% както за черни, така и за бели мъже.
  • Разширено заболяване: Около 30% при черно-белите мъже.

Играе ли генетиката роля при диагностицирането на рак на простатата?

Да, но не през цялото време. Наследствени генни мутации (тези, с които сте родени) могат да бъдат открити при до 10% от пациентите с рак на простатата. Семейната връзка при диагностицирането на рак на простатата съществува, но не винаги е силна.

Въпреки това, мъж, който има баща или брат с рак на простатата, е повече от два пъти има вероятност да бъде диагностициран с рак на простатата. Рискът е по-висок при мъже с брат, за разлика от баща, който е имал рак на простатата.

По-големият брой роднини, засегнати от заболяването, увеличава риска от развитие на рак на простатата. Това е особено вярно, ако ваш роднина с рак на простатата е бил диагностициран, когато е бил млад.

Защо черните мъже са по-склонни да умрат от рак на простатата?

Смъртността от рак на простатата е 2,3 пъти по-висока при афро-американските мъже в сравнение с белите мъже. Рисковите фактори, които влияят върху по-високата смъртност от рак на простатата при афро-американските мъже в сравнение с другите расови групи, включват:

  • по-нисък социално-икономически статус
    • липса на качествена медицинска помощ (липса на ранни прегледи или забавен достъп до медицинска помощ при поставяне на диагноза)
    • излагане на рискови фактори от околната среда
    • начин на живот (неправилно хранене, тютюнопушене, липса на движение и др.)
  • генетично поведение (агресивност) на рака

Трябва ли чернокожите мъже да се изследват за рак на простатата по-често (или по-рано)?

По принцип скринингът за рак на простатата е противоречив и е решение между пациента и лекаря.

Американската урологична асоциация препоръчва скрининг за рак на простатата при чернокожи мъже около 40-годишна възраст, което е по-рано от други расови групи. Други онкологични организации препоръчват обсъждането на скрининга да започне около 45-годишна възраст. Това е по-рано от 50-годишна възраст, която е препоръчителната възраст за започване на дискусии относно скрининга за рак на простатата при мъже без рискови фактори.

Няма конкретни препоръки за чести прегледи просто защото пациентът е черен.


Д-р Шийл Пател е сертифициран лекар от борда на ABMS по хематология, онкология и вътрешни болести. Д-р Пател е практикуващ лекар в медицинския център Orlando VA във Флорида. Специализира пикочно-полова онкология.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss