Екзема по време на бременност: Какво да знаете

Жените с екзема могат да получат обостряния по време на бременност или може да открият, че симптомите им изчезват напълно.

Също така, докато някои жени имат екзема преди да забременеят, други се диагностицират по време на бременност.

Екземата е широко понятие за няколко кожни заболявания, които причиняват зачервяване на кожата, сърбеж и възпаление. Хора от всички възрасти могат да получат екзема, от бебета до възрастни възрастни.

Въпреки че симптомите могат да бъдат болезнени и неудобни, екземата не е опасна за бебето и не е заразна.

Бременността повлиява екземата по различен начин от човек на човек. Докато около 25% от жените ще видят подобрение в симптомите си, повече от 50% ще забележат, че техните симптоми се влошават.

Дори ако екземата се подобри по време на бременност, някои жени установяват, че екземата им пламва отново след раждането.

Екземата е много често по време на бременност, но все пак е важно човек да споменава симптомите на лекаря. Понякога сърбежът и дискомфортът по кожата могат да бъдат подобни на други, по-сериозни заболявания.

Симптоми на екзема

Екземата може да причини сърбеж, чувствителна кожа и изтичащи или хрупкави петна.
Екземата може да причини сърбеж, чувствителна кожа и изтичащи или корички.

Симптомите на екзема могат да включват:

 • сърбяща кожа
 • тъмни цветни петна по кожата
 • груби или люспести петна по кожата, които могат да изтичат или да се образуват корички
 • кожа, която е суха, чувствителна, зачервена или възпалена

Някои жени имат всички тези симптоми, докато други могат да имат само няколко симптома. Също така, симптомите могат да варират по тежест.

Някои жени имат тежки симптоми, които им пречат да извършват някои ежедневни дейности, докато други установяват, че техните симптоми са много леки и не досаждат.

Лечение на екзема по време на бременност

Лечението на екзема по време на бременност може да бъде предизвикателство, тъй като много от лекарствата могат да навредят на развиващия се плод.

Има обаче няколко безопасни опции, включително:

 • Леки до умерени локални стероиди: Леките до умерени стероидни кремове могат да бъдат безопасни за употреба по време на бременност. Когато се прилагат върху засегнатата кожа, стероидните кремове могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и други симптоми.
 • Ултравиолет Б: Някои изследвания показват, че UVB светлината е помогнала за намаляване на симптомите на екзема, особено когато стероидите не са били ефективни. Подобно на локалните стероиди, UVB светлината е безопасна за бременни жени.

Когато тези методи на лечение не са ефективни, има и други възможности, включително:

 • силни локални стероиди
 • орални стероиди
 • циклоспорин и други лекарства, които потискат имунната система

Преди да започнете да използвате някое от тези лекарства, трябва да проведете подробна дискусия с лекар относно рисковете и ползите от употребата на тези лекарства по време на бременност.

Някои лекарства трябва да се избягват напълно от бременни жени, включително метотрексат, псоралени плюс UVA (PUVA) и Toctino (алитретиноин).

Ако една жена вече има екзема и забременее, тя трябва да говори с лекар за лекарствата, които приема, възможно най-скоро.

Домашни средства

Редовното овлажняване с използване на продукти без аромат може да облекчи симптомите на екзема.
Редовното овлажняване на кожата с помощта на продукти без аромат може да облекчи симптомите на екзема.
Домашните лекарства могат да бъдат много ефективни при справяне с някои от дискомфортите, свързани с екзема.

Ето някои домашни средства, които можете да опитате:

 • Овлажняване на кожата: Редовното използване на овлажнители и омекотители е от решаващо значение при лечение на екзема. Изберете нежен, без аромат и хипоалергичен лосион.
 • Вземане на топли душове: Горещите душове могат да изсушат кожата. Преминете към използване на хладка вода вместо това и овлажнете веднага след излизане от душа или ваната.
 • Носенето на свободно облекло: Избягвайте да носите нещо, което е прекалено стегнато или прилепнало по форма. Тесните дрехи могат да задържат топлина и да дразнят кожата. Също така трябва да изберете естествени влакна, като памук.
 • Избягвайте суровите сапуни или почистващи препарати: Тези продукти могат да влошат екземата. Преминете към органични и нежни продукти, които са хипоалергенни. В допълнение към сапун и измиване на тялото, човек с екзема може да използва и по-нежни детергенти, продукти за грим и парфюми.
 • Пиенето на достатъчно вода: Освен че е здравословно за тялото и растящото бебе, пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за доброто здраве на кожата. Този навик поддържа кожата мека и може да намали симптомите на екзема.

Природни лекарства

Някои жени избират да използват естествени средства за контрол на симптомите си, включително:

 • Кокосово масло: Кокосовото масло е естествен овлажняващ омекотител и е известно, че намалява възпалението. Кокосовото масло може да се използва като лосион и да се прилага директно върху раздразнената или сърбяща кожа.
 • Диетични промени: Някои храни могат да увеличат възпалението в тялото, включително кожата. Ако жената иска да използва диетични промени, за да предотврати обостряне на екзема, тя може да започне с елиминиране на млечни продукти и глутен. Също така, яденето предимно на цели, непреработени храни е добър съвет за всеки, особено за бременни жени.
 • Пробиотици: В цялото тяло има здрави щамове бактерии, включително кожата и червата. Приемът на пробиотици може да помогне за предотвратяване на екзема при някои бременни жени, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази връзка.

По време на бременност

Някои лекарства за екзема може да не са подходящи за тези, които се опитват да забременеят или вече са бременни.
Някои лекарства за екзема може да не са подходящи за тези, които се опитват да забременеят или вече са бременни.
Екземата не влияе върху плодовитостта, но някои от лекарствата за лечение на този проблем могат да бъдат опасни по време на бременност.

Лекарите дори могат да препоръчат да спрете да използвате някои лекарства за лечение на екзема, ако жената се опитва да забременее.

Тези лекарства включват:

 • Метотрексат: И мъжете, и жените трябва да спрат приема на метотрексат за поне 3 месеца, преди да се опитат да забременеят.
 • Psoralens плюс UVA (PUVA): Това лекарство може да причини проблеми по време на бременност, така че жената трябва да говори с лекаря си и да спре да приема лекарството предварително.
 • Токтино (алитретиноин): Жената трябва да спре това лекарство поне 1 месец преди да забременее.

Кърмене

При някои жени пристъпите на екзема продължават и след раждането. Други жени развиват екзема върху или около гърдите и зърната, особено ако жената кърми.

Овлажнители и леки до умерени стероиди обикновено се използват за лечение на симптомите. Важно е лекарството да се измие преди следващото хранене на бебето.

Обобщение

Макар и неудобно, екземата по време на бременност не е опасна нито за майка, нито за нейното бебе.

Има много възможности за лечение, но за бременните жени или тези, които се опитват да забременеят, е важно да говорят с лекар кои варианти са безопасни.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss