Една малка стъпка за метастатичен рак на гърдата: Свържете се с пациентски навигатор

Пациентските навигатори помагат да се справите и преодолеете бариерите, с които може да се сблъскате, когато получавате грижи за метастазирал рак на гърдата.

Когато имате метастазирал рак на гърдата, пациентският навигатор може да бъде съществена част от вашия екип.

Здравната система може да бъде объркваща и непосилна. Пациентски навигатор може да ви подкрепя по време на лечението ви на рак и да ви насочва към програми, които могат да ви помогнат. Те разбират здравната система и могат да ви свържат с хората и услугите, от които се нуждаете.

В зависимост от вашата клиника може да има няколко вида навигатори за пациенти, които са специализирани в различни неща.

Може да работите с медицински сестри навигатори, които могат да ви помогнат да разберете по-добре леченията и тестовете. Други навигатори на пациентите могат да ви помогнат да преодолеете бариерите, с които може да се сблъскате, когато се опитвате да получите достъп до грижи. Те могат да включват настаняване, транспорт, финансови проблеми и застраховка.

Преди да се срещнете с навигатор, важно е да помислите какво ви трябва. Следвайте тези стъпки, за да ви помогнат да се подготвите да се свържете с пациентски навигатор и да извлечете максимума от тази услуга.

1. Оценете нуждите си от физическо здраве

жена, проверяваща здравни статистики на смарт часовник
1468167982 Емилия Маневска/Гети изображения

Метастатичният рак на гърдата и неговите лечения могат да причинят много трудни странични ефекти. Ако живеете с болка, умора, гадене или други симптоми, медицинска сестра навигатор може да ви помогне. Те могат да ви помогнат да намерите начини да се справите или да ви насочат към други услуги, които могат да помогнат.

2. Отразете емоционалните си нужди

жена, легнала на леглото, изглеждаща съкрушена
Ксения Овчинникова/Гети изображения

Вашите емоционални нужди също са важни. Социален работник, пациентски навигатор, може да ви свърже с групи за подкрепа, консултации или друга подкрепа, за да помогне на вашето психично здраве. Те може да са в състояние да препоръчат подкрепа и за вашите близки.

3. Помислете за вашите бариери пред грижата

Джордан Лай/Гети изображения

Много хора се сблъскват с бариери пред получаването на грижите, от които се нуждаят. Може да имате нужда от помощ с финанси и застраховка или неща като храна, транспорт и настаняване. Пациентски навигатор може да ви помогне да се свържете с услуги, които могат да помогнат.

Те също така са на разположение, за да ви помогнат да разрешите застраховка и документи.

4. Обмислете езиковите или културните фактори

Мохамед Сафуан/Гети изображения

Ако английският не е вашият първи език или имате нужда от допълнителна подкрепа, за да сте сигурни, че получавате подходяща за културата грижа, попитайте. Може да има търпеливи навигатори, които говорят вашия първи език или са по-запознати с вашата култура.

Пациентски навигатор може също да е в състояние да ви свърже с услуги, които отговарят по-добре на вашите езикови и културни нужди.

5. Станете най-добрият си самозастъпник

Ксавие Лоренцо/Гети изображения

Самозастъпничеството е признаването, че сте също толкова важен член на вашия здравен екип. Вашата работа е да задавате въпроси, да се информирате за възможностите си и да информирате екипа за това как се чувствате.

Говоренето за това, от което се нуждаете, може да помогне на вашия здравен екип, включително навигатора на пациента, да ви подкрепят най-добре.

6. Помолете да се свържете с пациентски навигатор

Маскот/Гети изображения

Много клиники имат пациентски навигатори, които са част от екипа. Някои екипи имат множество навигатори за пациенти, които са специализирани в различни аспекти на грижите за рак. В някои клиники веднага ще бъдете свързани с пациентски навигатор, за да оцени вашите нужди.

Ако все още не сте се срещали с пациентски навигатор, попитайте член на вашия здравен екип.

Ако няма навигатори на пациенти, които да са част от вашия екип, може да се наложи да поискате направление. Вашият медицински специалист може да препоръча услуга за навигация на пациенти, с която можете да се свържете.

Можете също така да се свържете с пациентски навигатор чрез фондация Susan G. Komen или програмата на Американското онкологично дружество ACS СЕ ГРИЖИ.

7. Разработете списък с въпроси

Алекс Уокър/Гети изображения

Направете списък с вашите нужди и въпроси. Това може да бъде полезно за насочване на посещенията с навигатора на пациента.

Пациентските навигатори са там, за да ви подкрепят. Говорете и им кажете от какво се нуждаете, за да могат да ви помогнат най-добре.

8. Поддържайте връзка

Вера Вита / Гети изображения

Навигаторът на пациентите е важна част от вашия екип за грижи. По време на вашето лечение на рак вашите нужди ще се променят.

Пациент навигатор е там, за да ви подкрепи. Поддържайте редовен контакт с вашия пациентски навигатор, за да могат да бъдат в крак с вашето здраве и нужди.

Навигатор на пациенти може да играе важна роля в грижите ви, когато имате метастатичен рак на гърдата. Те често работят в здравни заведения, но можете също да получите достъп до пациентски навигатор чрез други агенции.

Пациентски навигатор може да ви подкрепи с различни физически, емоционални и ежедневни нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss