Дългосрочна загуба на памет: Какво трябва да знаете

Какво представлява загубата на дългосрочна памет?

Дългосрочната памет е начинът, по който мозъкът ви съхранява информация с течение на времето. Включва запомняне на събития, факти и как да изпълнявате задачи, като например как да намерите пътя към дома.

Дългосрочната загуба на памет е, когато имате проблеми с припомнянето на тази информация, когато имате нужда от нея. Дългосрочната памет на много хора започва да отслабва с напредване на възрастта. Това е нормална част от стареенето.

Съществуващото между нормалните промени в паметта, свързани с възрастта, и деменцията е състоянието, известно като леко когнитивно увреждане (MCI). През 2013 г. беше изчислено, че 16 до 20 процента от възрастните над 60 години са имали някаква форма на MCI, което е увреждане, което не е достатъчно сериозно, за да се класифицира като деменция.

Но дългосрочната загуба на памет може да бъде и признак на по-сериозен проблем, като деменция.

Приблизително 10 процента от американците на възраст 65 и повече години имат болестта на Алцхаймер, която представлява повечето случаи на деменция. Дългосрочната загуба на памет също може да е признак на други здравословни състояния и заболявания.

Какви са симптомите на дългосрочна загуба на памет?

Основният симптом на дългосрочна загуба на памет е забравянето на неща, които са се случили по-рано в живота ви, които може да са имали някакво значение или значение за вас, като името на вашата гимназия или къде сте живели.

Други симптоми включват:

 • смесване на думи, като наричане на маса легло
 • забравяне на общи думи
 • изгубване на познати места
 • отнема повече време за изпълнение на познати задачи
 • промени в настроението и поведението, като повишена раздразнителност

Какво причинява дългосрочна загуба на памет?

Има различни причини за загуба на паметта, някои от които могат да бъдат обратими. При повечето от тези причини можете да лекувате загубата на памет, като лекувате основната причина.

Обратимите причини за загуба на дългосрочна памет включват:

 • проблеми с психичното здраве, като депресия
 • стрес
 • странични ефекти на лекарства, отпускани с рецепта, като бензодиазепини (лекарства против тревожност)
 • Дефицит на B-12
 • хидроцефалия (излишна течност около мозъка)

Други причини за дългосрочна загуба на памет може да са резултат от увреждане на мозъка. Обикновено не са напълно обратими, някои симптоми могат да се подобрят в зависимост от това колко тежко е увреждането и кои части на мозъка са засегнати.

Тези причини за дългосрочна загуба на памет включват:

 • злоупотреба с наркотици и алкохол
 • сериозни мозъчни наранявания, като сътресение на мозъка
 • тежки мозъчни инфекции
 • мозъчни тумори
 • удари
 • загуба на кислород
 • епилепсия, особено тежки припадъци

Някои причини за дългосрочна загуба на паметта не са обратими, като деменции, включително болестта на Алцхаймер.

Деменция ли е?

Деменцията може да причини както краткосрочна, така и дългосрочна загуба на памет, особено при възрастни хора.

Деменцията е общ термин за когнитивен упадък, който пречи на ежедневния живот. Той е прогресивен, което означава, че с времето се влошава.

Въпреки че няма лечение за деменция, има лекарства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Различните видове деменция включват:

болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер причинява прогресивно увреждане на паметта, разбирането, езика, разсъжденията, преценката и вниманието.

Отчита се две трети на случаи на деменция при хора на 65 и повече години и е 6-та водеща причина за смърт в Съединените щати.

Краткосрочната загуба на памет е най-честият първи симптом. След това загубата на памет – включително дългосрочна загуба на памет – се увеличава и започват да се появяват други симптоми.

Деменция с телце на Леви

Деменцията с телца на Леви се причинява от анормални отлагания на протеин, наречен алфа-синуклеин в мозъка. Тези отлагания влияят на мозъчната химия, която засяга движението, мисленето и поведението.

Обикновено започва около 50-годишна възраст или повече и е малко по-често при мъжете.

Деменцията с телце на Леви причинява проблеми с паметта в по-късни етапи, но проблемите с движението обикновено са първият симптом.

Фронтотепорална деменция

Деменцията на фронтотемпоралния лоб (FTD) е по-вероятно да бъде диагностицирана при по-млади хора, отколкото други форми на деменция. Промените в личността и настроението обикновено са първите симптоми, последвани от езикови проблеми и загуба на паметта.

Съдова деменция

Съдовата деменция се причинява от инсулт и други съдови мозъчни наранявания. Има същите рискови фактори като сърдечно-съдовите проблеми, като високо кръвно налягане.

Симптомите на съдовата деменция са много подобни на болестта на Алцхаймер. Той също така причинява прогресивна загуба на паметта и други когнитивни функции, включително организация, внимание и решаване на проблеми.

Докато загубата на памет е често срещан симптом на деменция, не всяка дългосрочна загуба на памет означава, че имате деменция. Вашият лекар може да ви помогне да разберете основната причина.

Как се диагностицира загубата на дългосрочна памет?

За да диагностицира загубата на дългосрочна памет, Вашият лекар първо ще вземе медицинска история. Те ще попитат за вашата семейна история, всички лекарства, които приемате, и всякакви други здравословни проблеми.

Те също така ще задават въпроси за загубата на паметта ви, като например:

 • колко време продължава
 • как е засегната паметта ви
 • какви са другите ви симптоми
 • ако симптомите Ви са се влошили с течение на времето

След това Вашият лекар ще направи физически преглед, за да види дали имате симптоми като мускулна слабост, които могат да му помогнат да постави диагноза.

Те вероятно също ще проведат кръвни изследвания, за да проверят за дефицит на витамини и да извършат невроизобразителни тестове, като ЯМР или КТ, за да видят дали има някакви физически проблеми с мозъка ви.

Вашият лекар може да ви зададе въпроси за текущи или минали събития — основни тестове, които изискват да запомните информация или да извършите основни математически изчисления. Може също да бъдете помолени да:

 • повторете определени фрази
 • четете и пишете кратки изречения
 • именувайте общи обекти

Понякога ще бъдете насочени към психолог, който може да проведе цялостно невропсихологично тестване, за да научи степента на загубата на паметта и когнитивното ви увреждане.

В много случаи вашата медицинска история, симптоми и неврокогнитивни тестове ще бъдат достатъчни, за да може лекар да постави диагноза.

В зависимост от диагнозата, вашият лекар може след това да ви изпрати при други специалисти – като гериатър, невролог или психиатър, за да ви помогне с медицинското управление на вашето заболяване.

Може да се направи препращане към психолог или друг лицензиран съветник, за да ви помогне да се справите със загубата на памет.

Лечение на дългосрочна загуба на памет

Лечението на дългосрочната загуба на памет зависи от основната причина.

Например, ако загубата на памет е причинена от лекарство, Вашият лекар ще Ви прехвърли към друго. Ако загубата на памет е причинена от лечимо заболяване, Вашият лекар може да лекува това заболяване.

Някои причини за дългосрочна загуба на памет може да изискват операция. Например, може да имате отстранен мозъчен тумор с операция или да имате структурна аномалия на мозъка, която изисква корекция.

Няма лек за болестта на Алцхаймер, но има лекарства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Инхибиторите на холинестеразата и частичните антагонисти на N-метил D-аспартат (NMDA) са двата класа лекарства, одобрени за лечение на болестта на Алцхаймер. Два типа инхибитори на холинестеразата могат да се използват за лека до умерена болест на Алцхаймер, докато друг тип може да се използва на всеки етап. NMDA антагонистите обикновено се използват в по-късни етапи.

Тези лекарства могат да бъдат полезни за някои хора, но не за всеки и страничните ефекти трябва да се претеглят спрямо ползите.

Има и неща, които можете да правите у дома, за да подпомогнете загубата на памет. Доказано е, че редовните упражнения, здравословната диета, научаването на нови неща и здравословният график за сън помагат за намаляване на загубата на памет.

Кога да видите лекар

Известна краткосрочна и дългосрочна загуба на памет е нормална част от стареенето. Но ако загубата на памет започне да пречи на ежедневния ви живот, трябва да посетите лекар.

Вие също трябва да посетите лекар, ако:

 • наскоро сте имали нараняване на главата
 • имате други симптоми на физическо или психическо заболяване
 • вие също сте дезориентирани или объркани

Ако имате други сериозни симптоми, като делириум или нараняване на главата, дългосрочната загуба на памет може да бъде спешна медицинска помощ. Посетете незабавно лекар.

Долния ред

Дългосрочната загуба на памет може да изглежда страшна, но леката загуба на памет може да бъде нормална част от стареенето за много хора.

Ако загубата на памет пречи на ежедневния живот, посетете Вашия лекар. Много причини за загуба на паметта могат да бъдат лечими.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss