Домашни лекарства за уртикария

Коривната треска (уртикария) се появява като червени, сърбящи подутини по кожата след излагане на определени храни, топлина или лекарства. Те са алергична реакция на кожата ви, която може да изглежда като малки овали или петна с диаметър няколко инча.

Коривната треска може да бъде причинена от физически стимули като студ, прегряване или излагане на слънце.

Те могат да избледнеят в рамките на 24 часа след появата. Ако копривната треска изисква лечение, те могат да бъдат лекувани с противовъзпалителни лекарства или лекарства, които потискат имунната ви система.

Освен това има домашни средства, които могат да бъдат ефективни при лечение на копривна треска.

ОТС антихистамини

Антихистамините без рецепта (OTC) обикновено се използват за лечение на копривна треска. Те действат, за да блокират хистаминовия отговор на тялото ви. Общите опции включват:

  • фексофенадин (Алегра)
  • лоратадин (кларитин)
  • цетиризин (Zyrtec)
  • дифенхидрамин (Benadryl)

Ако симптомите продължават или се влошават, помислете за разговор с Вашия лекар за лекарства, отпускани с рецепта, за да осигурите облекчение.

Баня с овесени ядки

Противовъзпалителните свойства на овесените ядки могат да успокоят копривната треска, стига да не сте алергични към нито един компонент на овесена каша.

Добавете до една и половина чаши колоидна овесена каша към ваната, като се уверите, че водата не е твърде гореща. Твърде много топлина може да предизвика копривна треска и да направи лечението неефективно.

Потопете се във ваната с овесени ядки за не повече от 15 минути и избягвайте да надраскате кожата си с кърпата, когато изсъхнете.

Алое вера

С противовъзпалителни свойства, алое вера обикновено се използва за лечение на слънчево изгаряне, но може да бъде ефективно и при успокояване на копривна треска.

Проверете отново, за да се уверите, че не сте алергични към алое вера, преди да го приложите върху кожата си. Втривайте алое вера върху засегнатата област няколко пъти на ден.

Студен компрес

Тъй като копривната треска може да бъде причинена или влошена от топлина, прилагането на студен компрес върху копривната треска за до 10 минути може да облекчи дразненето.

Увийте леда в кърпа или мека кърпа и нанесете върху кожата си. За пакет с лед, който отговаря на тялото ви, помислете за опаковане на торба със замразени зеленчуци, за да го приложите върху кожата си.

Каламинов лосион

Каламиновият лосион обикновено се използва за облекчаване на сърбеж при кожни реакции като отровен бръшлян или отровен дъб. Може също да лекува копривна треска. Ако не сте алергични към каламин, използвайте тампон или кърпа, за да нанесете каламинов лосион върху кожата си.

Как да предотвратим копривна треска

Няколко промени в начина на живот могат да ви помогнат да предотвратите появата на копривна треска или влошаване на симптомите.

Обърнете внимание на видовете сапун, които използвате и как го прилагате – твърде силното триене на кожата ви може да причини дразнене и да доведе до копривна треска. Също така помислете за използването на сапун с етикет за чувствителна кожа.

Също така е полезно да проследявате хранителните си навици, за да научите кои храни могат да причинят алергична реакция. По-вероятно е да получите копривна треска, ако имате алергия към:

  • риба
  • фъстъци
  • яйца
  • мляко

Кога да потърсите медицинска помощ

Коривната треска може да бъде сериозна алергична реакция, която изисква медицинска помощ. Ако почувствате подуване в гърлото, имате затруднено дишане или симптомите се влошават, незабавно потърсете медицинска помощ.

Вашият лекар може да Ви направи инжекция с епинефрин, който е вид адреналин.

Кошерите обикновено са лечими или могат да изчезнат сами, така че първоначалното лечение с домашни средства може да бъде ефективен вариант.

Уверете се, че не сте алергични към никакви елементи в лечението и ако симптомите се влошат, продължават или ескалират бързо, потърсете медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss