Добре ли е да тренирате всеки ден?

мюсюлманка, вдигаща гири във фитнес залата
Джонс/Гети Имиджис

Упражненията са изключително полезни за живота ви и трябва да бъдат включени в седмичната ви рутина. Това е жизненоважно за поддържане във форма, подобряване на цялостното ви благосъстояние и намаляване на шансовете ви за здравословни проблеми, особено с напредване на възрастта.

Въпреки това, като цяло, не е необходимо да тренирате всеки ден, особено ако правите интензивни упражнения или се натискате до своите граници.

Ако искате да правите някакъв вид упражнения с умерена интензивност всеки ден, ще се справите. Във всички случаи трябва да слушате тялото си и да избягвате да надхвърляте възможностите на тялото си.

Прочетете, за да видите колко трябва да тренирате, ползите от това и съвети за работа с треньор.

Колко е идеалното?

При структурирането на тренировъчна програма често се препоръчва седмичен ден за почивка, но понякога може да почувствате желание да тренирате всеки ден.

Стига да не се напрягате твърде силно или да не сте обсебващи за това, да тренирате всеки ден е добре.

Уверете се, че това е нещо, което ви харесва, без да сте твърде строги към себе си, особено по време на заболяване или нараняване.

Вижте мотивацията си зад желанието да тренирате всеки ден. Ако откриете, че излитането 1 ден ви кара да излезете от пистата и ви затруднява да създадете мотивация за завръщане, тогава направете по-лека или по-кратка версия на тренировката си в деня за почивка.

Общоприето правило е да правите 30 минути умерена физическа активност всеки ден, общо минимум 150 минути умерени упражнения всяка седмица. Или можете да снимате за минимум 75 минути интензивни упражнения всяка седмица.

Видове упражнения

Ако искате да го усилите, за да постигнете целите си за фитнес, здраве или загуба на тегло, насочете се към поне 45 минути упражнения на ден. Включете някакъв вид високоинтензивна дейност, като например:

 • бягане
 • плиометрични упражнения
 • катерене по хълмове

Ако правите интензивно кардио или вдигате тежести, можете да си вземете почивен ден между сесиите или да се насочите към различни области на тялото си в редуващи се дни. Или просто променяйте рутината си, така че да не правите интензивни упражнения всеки ден.

По-кратък срещу по-дълъг

По-добре е да правите кратка тренировка всеки ден, отколкото да правите една или две дълги тренировки всяка седмица.

По същия начин е по-идеално да имате кратки изблици на активност през целия ден, когато нямате време за по-дълга тренировка, вместо да я пропуснете напълно.

Упражнения, които да включите в рутината си

За да получите най-много ползи, включително намален шанс за нараняване, имайте всеки от четири вида упражнения във вашата рутина:

 • Упражнения за издръжливост увеличете дишането и сърдечната честота, за да подобрите цялостната форма. Примерите включват джогинг, плуване и танци.
 • Силови упражнения увеличаване на мускулната маса, укрепване на костите и подпомагане на управлението на теглото ви. Примерите включват вдигане на тежести, тренировки с телесно тегло и упражнения за съпротивителни ленти.
 • Упражнения за баланс помагат за подобряване на стабилността и предотвратяване на падания, като същевременно улесняват ежедневните движения. Примерите включват упражнения за баланс, тай чи и йога пози.
 • Упражнения за гъвкавост облекчаване на физическия дискомфорт и подобряване на мобилността, обхвата на движение и стойката. Примерите включват разтягане, йога и пилатес.

Ползи

Ползите от редовните упражнения се простират до всяка част от живота ви и общото благосъстояние. Ето няколко предимства на упражненията, които трябва да отбележите:

Това, което ти вдига настроението

Може да повишите настроението, мотивацията и енергийните си нива. Вероятно ще свършите повече във всички области на живота си, което ще доведе до чувство на удовлетворение и постижение.

Релаксация

Намалените чувства на общ стрес могат да доведат до усещане за релаксация, качествен сън и повишена увереност.

Социално време

Социалният компонент на груповите тренировки означава, че можете да се събирате с приятели или нови познати по здравословен и евтин начин. Помислете за съвместни упражнения сред природата, което има своите предимства.

Когнитивна функция

Тренировката повишава когнитивната функция и ви помага да изчистите ума си. Можете да го използвате, за да развиете внимателност и да позволите нови идеи и начини на мислене.

Управление на състоянието

Редовните упражнения помагат за предотвратяване или управление на редица здравословни състояния, като например:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • диабет тип 2
 • високо кръвно налягане
 • метаболитен синдром
 • някои видове рак
 • артрит
 • пада
 • депресия
 • тревожност

Ако се стремите да отслабнете, редовните упражнения също насърчават загубата на тегло и помагат да се предотврати възстановяването на теглото, което сте загубили.

Да останеш мотивиран

Поставянето на цели и придържането към план за постигането им ви помага да развиете стремеж, дисциплина и решителност, които естествено се пренасят в други области от живота ви.

Да тренирате всеки ден е добре, ако работите за целите за отслабване или изпълнявате предизвикателство, което включва ежедневна тренировка.

Бъдете креативни с начините, по които можете да станете и да се движите. Обърнете внимание или запишете колко време прекарвате в седнало положение на дневна или седмична база. Направете каквото е необходимо, за да намалите това време. Помислете за следното:

 • Работете на стоящо бюро.
 • Слезте от влака няколко спирки по-рано и вървете пеша през останалата част от пътя.
 • Заменете заседналите, пасивни занимания с активни проекти или дейности.

Когато седите продължително време, ставайте поне 5 минути на всеки час. Ходете бързо, бягайте на място или правете упражнения от стоеж, като скачане на крикове, напади или кръгове с ръце.

Предупреждения

Ако тренирате всеки ден или правите интензивни упражнения често, трябва да следвате няколко съображения за безопасност.

Ежедневната тренировка може да доведе до наранявания, умора и изгаряне. Всички тези неща могат да ви накарат да изоставите вашата фитнес програма напълно.

Започнете бавно и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на всяка нова рутинна тренировка. Бъдете наясно с тялото си. Намалете интензивността на тренировките си, ако изпитате:

 • болки и болки
 • интензивна мускулна болка
 • чувства на болест
 • спазми
 • гадене
 • световъртеж

Кога да говоря с професионалист

Говорете с фитнес професионалист, ако имате нужда от допълнително насърчение или подкрепа, за да постигнете вашите фитнес цели. Те могат да хвърлят светлина върху вашите силни страни и да предложат съвети за подобрение.

План, който е създаден специално за вас, е ценен актив, тъй като е вероятно да извлечете максимума от тренировките си, ако правите нещата безопасно и ефективно. Фитнес специалист може да наблюдава формата ви, за да отговори на всякакви проблеми с подравняването или техниката.

Тествайте водите, за да намерите фитнес специалист, който е квалифициран, опитен и в крак с най-новите изследвания и тенденции. Направете пробна сесия, за да се уверите, че те ще бъдат ефективни, за да ви помогнат да постигнете целите си по приятен начин.

Долния ред

Говорете с фитнес или медицински специалист, ако сте начинаещи да тренирате, приемате лекарства или имате някакви здравословни проблеми, включително наранявания.

Помислете в кой лагер попадате. Ако откриете, че твърдо искате да тренирате всеки ден по интензивен начин, позволете си да си почивате от време на време.

Ако изпадате от пистата лесно и почивен ден обикновено се разделя на няколко, обърнете внимание да останете на път и да направите малко упражнения, дори в деня на почивката си.

Така или иначе, следете колко често тренирате и останете ентусиазирани за напредъка си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss