Диабет тип 2 и правата ви на работното място

Преглед

Да живееш с диабет тип 2 е достатъчно трудно. Но какво ще стане, ако състоянието ви се отразява на работата ви или на начина, по който хората се отнасят към вас там? Научете за вашите трудови права като човек с диабет.

Диабетът се счита за увреждане съгласно Закона за американците с увреждания (ADA). Този закон се прилага за всеки работодател в Съединените щати, който има 15 или повече служители. Прилага се и за:

 • трудови организации
 • съвместни комитети за управление на труда
 • агенции по труда
 • всички държавни и местни работодатели

Ако сте наети или кандидатствате за работа в една от тези организации, ADA ви защитава от дискриминация. Работодателят не може да откаже да ви наеме въз основа единствено на вашия диабет. Всъщност вие дори нямате законово задължение да кажете на бъдещия работодател за състоянието си. След като бъдете наети, ADA също така изисква от вашия работодател да осигури разумни условия. Те включват промени във вашето работно място или рутина, които могат да ви помогнат да управлявате състоянието си.

Можете също така да бъдете защитени от Закона за рехабилитация, ако сте на федерална работа. В зависимост от това къде живеете, допълнителните държавни закони могат да обхващат по-малките работодатели или да предлагат по-широка защита.

Диабетът не трябва да ви държи без работа

В повечето случаи работодателят не може да използва вашия диабет като причина:

 • да не те наема
 • да не те рекламирам
 • да те уволня

Единственото изключение е, ако състоянието ви представлява пряка заплаха за вашето здраве или безопасност или за тези на другите. Например, често ли изпитвате хипогликемични епизоди, които биха могли да попречат на задълженията ви? Тези епизоди могат да ви направят неработоспособни, докато работите с тежки машини. Това може да изложи живота ви на риск. В този случай работодателят има право да не ви наеме за роля, която изисква от вас да управлявате тази машина.

След като получите предложение за работа, вие сте обект на същите медицински изисквания като хората без диабет. Например някои работодатели изискват новите служители да преминат медицински преглед. Или може да изискват от вас да предоставите медицинската си история. Може да възникнат въпроси дали можете да вършите работа безопасно. Вашето предложение за работа може да бъде оттеглено само ако лекар с опит в диабета ви е прегледал и установи, че състоянието ви представлява пряка заплаха за здравето или безопасността. Дори и тогава вашият работодател трябва да осигури разумни условия на работното място, за да управлява тази заплаха, ако е възможно, преди да оттегли офертата.

Не е нужно да разкривате заболяването си

Освен ако не кандидатствате за работа, която изисква медицински преглед или анамнеза за всички служители, не е необходимо да казвате на работодателя си за вашия диабет. Но можете да получите защита съгласно антидискриминационните закони само ако те знаят за вашето състояние. Ако искате настаняване на работното място, ще трябва да разкриете своя диабет.

Вашият работодател трябва да направи разумни приспособления

В зависимост от вашето състояние и работа, може да се наложи да направите някои промени в работната ви среда или рутина. Ако сте обхванати от ADA, вашият работодател трябва да направи разумни приспособления. Това са промени, предназначени да ви помогнат да управлявате диабета си, докато изпълнявате служебните си задължения. Например, можете да помолите работодателя си да:

 • ви позволяват да държите храна и консумативи за диабет под ръка
 • ви позволяват да правите редовни почивки, за да проверите кръвната си захар, да хапнете лека закуска, да приемате лекарства или да използвате тоалетната
 • осигурете ви лично място, където да тествате кръвната си захар и да си дадете инсулин
 • осигуряват безопасно място за почивка, докато кръвната Ви захар се нормализира след хипогликемичен епизод
 • да ви даде свободно време, за да получите медицинско лечение за вашия диабет или да се възстановите от усложнения, свързани с вашия диабет
 • променете работния си график, ако очакваните от вас смени пречат на способността ви да управлявате състоянието си
 • ви позволяват да използвате специален стол или табуретка или да използвате пряк път, ако имате проблеми със стоенето или ходенето поради диабетна невропатия
 • да ви осигурят компютърен монитор с голям екран или други помощни устройства, ако имате зрителни увреждания, причинени от диабет

Вашата нужда от настаняване на работното място трябва да бъде оценена на индивидуална основа. Повечето разумни условия представляват малко разходи за работодателите и причиняват малко смущения на работното място. Ако предоставянето на настаняване представлява ненужни затруднения за вашия работодател, може да не се изисква от него да направи промяната. Това включва настаняване, което е изключително скъпо или смущаващо за прилагане. Дори и тогава вашият работодател трябва да се опита да намери работещ компромис.

Можете да вземете медицински отпуск

Чували ли сте някога за Закона за семейните и медицински отпуски (FMLA)? Ако вашият работодател има повече от 50 служители или е държавен работодател, вие сте обхванати от FMLA. Този закон изисква вашият работодател да ви предоставя до 12 седмици медицински отпуск годишно, за да управлявате сериозно здравословно състояние. Това включва медицински отпуск, необходим за състояния или усложнения, свързани с диабет. Можете да вземете всичките 12 седмици отпуск наведнъж. Или можете да го свалите на парчета, за да управлявате краткосрочни проблеми.

Някои работни места може да са забранени

Ако лекувате диабета си с инсулин, няма да имате право на някои работни места. Например, ако искате да работите като пилот, можете да получите медицински сертификат за летец от трета класа на FAA. Но не можете да получите първокласен сертификат, необходим за летене на големи търговски самолети. Ако искате да работите в армията, вашите възможности може да са ограничени. Вашите перспективи ще зависят от военния клон, към който се присъединявате, очакваните от вас задължения и вашето състояние. Влизането в други специфични полета може също да изисква от вас да отговаряте на определени критерии.

Има много информация там

Ако имате въпроси, няколко агенции имат отговори. За да научите повече за вашите трудови права, посетете тези уебсайтове:

 • Комисия за равни възможности за заетост на САЩ
 • Американска диабетна асоциация
 • Центрове за контрол и превенция на заболяванията

Поемам отговорност

Можете да помогнете да осигурите успех на работното си място, като управлявате правилно диабета си. Попитайте Вашия лекар как можете да управлявате състоянието си, като използвате диета, упражнения, лекарства и самонаблюдение, докато сте на работа. Това може да е особено важно, ако работите на смени или дълги часове.

След това помислете да разкриете състоянието си на работодателя си. Попитайте за всички помещения, от които се нуждаете, за да останете в безопасност и здраве, докато работите. Ако имат 15 или повече служители или са държавен работодател, те трябва да спазват ADA.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss