Диабет и запек: каква е връзката?

Преглед

Запекът е често срещано усложнение при хора с диабет. Да живееш с диабет означава да обръщаш специално внимание на всички системи на тялото си. Някои усложнения на диабета лесно се избягват или управляват с подходящ контрол на кръвната захар. В зависимост от вида на диабета може да са необходими лекарства за управление на кръвната захар и за защита на сърцето, бъбреците, мозъка и други органи, засегнати от диабет.

Когато става въпрос за управление на запека обаче, промените в диетата и начина на живот може да не са достатъчни. Ето какво трябва да знаете защо се среща по-често при хора с диабет и какво можете да направите по въпроса.

Колко често се среща запекът?

Запекът може да се определи като по-малко от три редовни изхождания всяка седмица. Може да се определи и като незадоволително изхождане с редки и трудни за изхождане изпражнения. Може да бъде неприятно и дори болезнено.

Скорошно проучване установи, че запекът е по-чест при хора с диабет. Смята се, че около 60 процента от хората с дългогодишен диабет се справят със запек.

Какво причинява диабетен запек?

Увреждането на нервната система е известно дългосрочно усложнение на диабета. Високите нива на кръвната захар от диабет тип 1 и тип 2 могат да доведат до диабетна невропатия или увреждане на нервите. Увреждането на нервите, контролиращи храносмилателния тракт, може да доведе до запек, диария и инконтиненция.

Лошият контрол на кръвната захар за дълъг период от време може да увеличи вероятността и честотата на запек.

В допълнение към избора на начин на живот и невропатия, хората с диабет понякога приемат лекарства, които могат да забавят подвижността на червата и да причинят запек. Говорете с Вашия лекар за страничните ефекти на всички лекарства, които приемате.

Прочетете повече: 6 естествени лека за запек »

Лечение на запек

Естествени опции

Простите решения са най-доброто място за начало. Опитайте се да увеличите приема на фибри, да пиете повече вода и да правите по-редовна физическа активност. Всичко това може да помогне на храносмилателната система да функционира по-гладко.

Въпреки че започването с естествени решения за запек може да се окаже полезно, хората с диабет могат да открият, че тези решения не носят голяма полза, ако има по-големи основни проблеми.

Лаксативи

Лаксативите също могат да осигурят облекчение, но трябва да ги използвате внимателно. Преди да преминете към лаксативи като потенциално лечение, консултирайте се с Вашия лекар. Някои лаксативи не са предназначени за продължителна употреба.

Вашият лекар може да успее да намери най-малко интензивното лечение за облекчаване на изхожданията. Може да ви накарат да опитате:

  • осмотични лаксативи
  • омекотители за изпражнения
  • обемни лаксативи
  • лубриканти

Прочетете още: 5 домашни рецепти за слабително »

Управление на кръвната захар

В много случаи правилното управление на кръвната захар е най-доброто решение за регулиране на храносмилането и запека при диабет. Той предотвратява увреждането на нервите, което може да доведе до запек, независимо от вашата диета или ниво на активност.

Вземането за вкъщи

Докато запекът може да е признак на лошо дългосрочно управление на диабета, той може да се дължи и на нещо толкова просто, като липсата на достатъчно фибри. Като преминете от най-простите към най-интензивните решения с помощта на Вашия лекар, може да откриете, че запекът Ви може да бъде управляван с промени в начина на живот и без нужда от лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss