Дехисценция на раната: Когато разрезът се отвори отново

Дехисценция на раната възниква, когато хирургически разрез се отвори отново отвътре или отвън. Известно е също просто като дехисценция.

Въпреки че това усложнение може да възникне след всяка операция, то обикновено се случва най-често след коремни или кардиоторакални процедури. Обикновено се свързва с инфекция на хирургичното място.

Дехисценцията обикновено се случва в рамките на 3 до 10 дни след операцията.

Какви са симптомите на дехисценция на раната?

Дехисценцията може да бъде идентифицирана по усещането за внезапна издърпваща болка. Ако сте загрижени за възможно дехисценция, проверете как заздравява раната ви.

Чистата рана ще има минимално пространство между ръбовете на раната и обикновено ще образува права линия. Ако вашите шевове, скоби или хирургично лепило са се разцепили или ако видите някакви дупки, образуващи се в раната, изпитвате дехисценция.

Други симптоми, които може да изпитате, включват:

 • кървене
 • треска
 • зачервяване
 • подуване

Защо раната ми ще се отвори отново?

Има няколко предоперативни и следоперативни рискови фактора за дехисценция, включително:

 • затлъстяване. Затлъстяването забавя оздравителния процес, тъй като мастните клетки имат по-ниска ефективност в притока на кръв и оксигенацията в сравнение с други тъкани.
 • Недохранване. Недохранването може също да забави заздравяването поради липса на витамини, протеини и други хранителни вещества, необходими за възстановяване. Хипоалбуминемията, липса на протеин албумин, е свързана с дехисценция.
 • Пушенето. Пушенето намалява оксигенацията в тъканите, които са необходими за бързото заздравяване.
 • Периферни съдови, дихателни и сърдечно-съдови нарушения. Всички периферни съдови, респираторни и сърдечно-съдови нарушения засягат оксигенацията, както и анемията, захарния диабет и хипертонията.
 • Рак. Хирургията за лечение на ракови заболявания като рак на главата и шията или колоректален рак може да доведе до дехисценция.
 • възраст. Възрастните над 65 години са много по-склонни да имат други състояния, които забавят процеса на заздравяване на раната.
 • секс. Мъжете са по-склонни от жените да получат дехисценция при определени видове операции, включително някои коремни операции.
 • стероиди. Използването на стероидни лекарства забавя заздравяването на рани.
 • Инфекция. Зарастването на рани с инфекция ще отнеме повече време, което ви прави по-податливи на дехисценция.
 • Неопитност на хирурга. Ако вашият хирург е с по-малко опит, може да имате по-дълго време за работа или шевовете да не се поставят правилно. Това може да доведе до повторно отваряне на раните.
 • Спешна операция или повторно изследване. Неочаквана операция или връщането на хирурга в преди оперирана зона може да доведе до допълнителни неочаквани усложнения. Това включва повторното отваряне на оригинална рана.
 • Напрягайте се от кашлица, повръщане или кихане. Ако коремното налягане се повиши неочаквано, силата може да бъде достатъчна, за да отвори отново раната.

Кои усложнения са свързани с дехисценция на раната?

Важно е да следите напредъка на заздравяването на раната си, тъй като всякакви отвори могат да доведат до инфекция.

В допълнение, отворът може да доведе до изкормване, което е много по-тежко състояние, което възниква, когато раната ви се отвори отново и вътрешните ви органи излязат през разреза.

Как да предотвратя дехисценцията на раната?

Най-добрият начин да предотвратите дехисценция след операцията е да следвате инструкциите на Вашия лекар и най-добрите практики за хирургично възстановяване. Някои от тях са:

 • Избягвайте да повдигате нещо по-голямо от 10 паунда, тъй като това може да увеличи натиска върху раната.
 • Бъдете изключително внимателни през първите 2 седмици от възстановяването. Трябва да се разхождате, за да избегнете образуването на кръвни съсиреци или пневмония, но в повечето случаи не трябва да се насилвате много повече от това.
 • След 2 до 4 седмици започнете малко по-строга физическа активност със собствено темпо. Ако започнете да усещате напрежение, помислете за почивка от 1 до 2 дни и опитайте отново друг път.
 • След около 1 месец започнете да се натискате още малко, но се уверете, че слушате тялото си. Ако нещо наистина не е наред, спрете.

Как се лекува дехисценцията?

Средното време за пълно зарастване на разрез на корема е приблизително 1 до 2 месеца. Ако смятате, че раната ви може да се отваря отново, или ако забележите някакви симптоми на дехисценция, незабавно се свържете с Вашия лекар или хирург.

Може също да се наложи да се поставите на почивка в леглото и да спрете всякаква дейност или повдигане. Това може да влоши състоянието и може да е причина за повторно отваряне.

Каква е храната за вкъщи?

Въпреки че може да е само малък отвор или един шев, който е счупен, дехисценцията на раната може бързо да ескалира до инфекция или дори изкормване. Обадете се на вашия хирург, ако забележите някакви симптоми.

Ако изпитвате изкормване, незабавно потърсете спешна медицинска помощ. Не се опитвайте сами да избутате органите обратно в тялото си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss