Дефицит на витамини и псориазис

  • Хората с псориазис може да имат по-ниски нива на жизненоважни хранителни вещества като B12, цинк и витамин D.
  • Някои хранителни вещества имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на активността на псориазиса.
  • Добавянето на витамин D, омега-3 мастни киселини и пробиотици може да помогне.

Смята се, че псориазисът се причинява от собствената имунна система на тялото, която работи срещу себе си. Възпалителните процеси, които обикновено се борят с инфекцията, вместо това атакуват здрави кожни клетки. Тялото създава повече кожни клетки по-бързо, което води до натрупване на клетки на повърхността на кожата.

Въпреки че никой не знае точно защо някои хора имат псориазис, има все повече доказателства, че хранителните дефицити са свързани със състоянието. Допълването с перорални или локални продукти може да помогне за намаляване на симптомите на псориазис.

Симптоми

Повечето хора с псориазис имат плаков псориазис, който образува участъци от дебела, люспеста кожа, наречена плаки. Симптомите включват повдигнати и дебели петна по кожата, покрити със сребристи люспи. Люспите може да са много сърбящи и неудобни.

Плаките могат да се образуват навсякъде по кожата, но най-често се срещат по лактите, коленете, долната част на гърба и скалпа.

Хранителни дефицити

Хората с псориазис могат да имат по-ниски нива на някои жизненоважни хранителни вещества, които могат да допринесат за възпалителния процес на псориазис. В допълнение, някои хранителни вещества имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на активността на псориазиса.

Някои хранителни вещества, като витамин D, също играят критична роля за имунната функция.

Витамин B12 и фолат

Витамин B12 може да бъде важно средство за лечение на псориазис. Малък 2017 проучване от 24 души установиха, че локален мехлем с витамин В12 води до по-ниски резултати от индекса на тежестта на зоната на псориазис (PASI) след 12 седмици лечение, отколкото крем с глицерол-вазелин.

Причината може да е хомоцистеин. Хомоцистеинът е аминокиселина, а витамин В12 регулира количеството в кръвта. Хората с псориазис са склонни да имат високи нива на хомоцистеин. Тялото го разгражда с фолиева киселина и витамин B12, но хората с псориазис могат да изразходват фолат по-бързо поради бързото производство на клетки по време на обостряне.

Хомоцистеинът също може да насърчавам възпалителния процес в кожните клетки, който води до симптоми на псориазис. Витамин B12, в допълнение към разграждането на хомоцистеина, помага за контролиране на възпалението и предпазва клетките от оксидативно увреждане.

Недостигът или дефицитът на фолат и витамин В12 може да бъде причина за висок хомоцистеин при хора с псориазис. някои проучвания са установили, че хората с псориазис имат по-ниски нива на тези витамини в сравнение с общата популация.

Витамин D

Някои хора смятат, че слънчевата светлина помага при обостряне на псориазис, дори намалява симптомите. Една връзка може да бъде витамин D от слънцето. Има възможна връзка между ниските нива на витамин D и псориазиса.

А Проучване от 2022 г от 602 души установиха, че 60% от хората с псориазис имат дефицит на витамин D в сравнение със 17,5% в контролната група. Проучването също така показва, че ниските нива на витамин D са свързани с по-тежък псориазис.

Витамин D подпомага растежа на кожните клетки, наречени кератиноцити. Тези клетки растат извън контрол поради възпалителните процеси на псориазис.

Хората с ниски нива на витамин D трябва да приемат добавки. Поддържането на оптимални нива на витамин D би могло намалявам тежестта на псориазис и намалявам възпаление.

Предлагат се предписани локални лечения със синтетичен витамин D за директно прилагане върху псориазисните плаки.

Селен

Селенът е жизненоважно хранително вещество, което има антиоксидантни свойства. Освен това помага за регулиране на имунната система и контролира възпалението. Хранителните източници на селен включват миди, домашни птици и зърнени храни.

Изследванията показват, че хората с псориазис имат по-ниски от средните нива на селен в кръвта, отколкото хората без псориазис. Например, проучване от 2017 г. на 118 души, сравняващо тези с и без псориазис, установи средно по-ниски нива на селен в групата с псориазис.

Не е ясно обаче дали добавките със селен помагат за намаляване или разрешаване на симптомите на псориазис.

Допълване

Изследванията, че хранителните добавки могат да намалят симптомите на псориазис, все още са ограничени. Има обаче няколко опции, които да опитате, които могат да помогнат:

  • перорални добавки с витамин D и локални лечения с витамин D
  • витамин D от слънцето
  • орален витамин В12
  • добавки с омега-3 мастни киселини и хранителни източници на омега-3 като мазна риба и миди
  • пробиотични добавки и богати на пробиотици храни като кимчи и кисело мляко с живи и активни култури

Намалените нива на цинк също имат е видян при хора с псориазис и лечения, които повишават нивата на цинк, могат да помогнат.

Тъй като добавките могат да взаимодействат с други лекарства за псориазис, добра идея е да се придържате към всеки избор, който обмисляте с Вашия лекар. Някои добавки, като локален синтетичен витамин D, се предлагат като лекарства с рецепта.

Ако имате псориазис, можете да помолите медицински специалист да ви тества за често срещан дефицит на хранителни вещества като B12 и витамин D.

Яденето на много цели храни и намаляването на консумацията на свръхпреработени храни и добавени захари може да помогне за поддържане на вашето здраве.

Изследванията показват връзка между дефицита на хранителни вещества и псориазиса. Някои добавки, като витамин D, могат да помогнат за намаляване на симптомите на псориазис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss