Делта-8 показва ли се при тест за наркотици?

човек с къса руса коса, който държи джойнт между пръстите си
FOTOGRAFIA INC./Гети изображения

В днешно време много хора използват делта-8 THC продукти вместо делта-9 THC продукти.

Растенията канабис съдържат десетки различни канабиноиди. Всеки от тези химикали има уникален ефект върху човешкото тяло. Два често срещани канабиноида са канабидиол (CBD) и тетрахидроканабинол (THC).

Повечето от THC в канабиса е делта-9 THC. Малки количества делта-8 THC обаче се намират и в растенията канабис. И делта-9, и делта-8 THC са опияняващи. С други думи, те могат да ви качат високо.

Въпреки че делта-8 не се регулира на федерално ниво, много държави го ограничават. Те или конкретно ограничават делта-8 по име, или ограничават синтетичните канабиноиди, което делта-8 често е.

Какъв е краткият отговор?

Краткият отговор е, че да, делта-8 THC може да се покаже при тест за наркотици.

Националният институт на съда по наркотиците препоръчва да избягвате делта-8 THC, ако ще бъдете тествани за наркотици, а не само защото делта-8 попада в легална сива зона.

Някои нечисти делта-8 продукти също съдържат делта-9 THC. Освен това делта-8 сам по себе си може да повлияе на резултатите от теста ви.

Точно както съдилищата могат да забранят консумацията на маково семе, защото това може да доведе до положителен тест за наркотици за опиоиди, съдилищата за лечение могат да забранят употребата на делта-8.

Ако търсите начин да използвате канабис, който не може да бъде открит от тест за наркотици, делта-8 не е решението.

Колко дълго се открива делта-8 чрез тестове за наркотици?

Няма изследвания, които да предполагат, че делта-8 THC може да се открие за период от време, различен от обикновения THC.

Delta-8 THC може да бъде открит чрез тестване на лекарства за различни периоди от време, в зависимост от вида на използвания тест, честотата на използване на delta-8 и вашия собствен метаболизъм.

Изследване на урина

Изследването на урината е най-често метод за изследване на наркотици. Обикновено може да открие употребата на канабис до 30 дни след последната употреба.

Преглед от 2017 г. установи, че канабисът може да бъде открит в урината за следните периоди от време:

 • Еднократна употреба: 3 дни
 • Умерена употреба (четири пъти седмично): 5 до 7 дни
 • Хронична употреба (ежедневно): 10 до 15 дни
 • Хронична тежка употреба (няколко пъти на ден): повече от 30 дни

Кръвен тест

Кръвните тестове обикновено откриват само употребата на канабис през последните 2 до 12 часа. Въпреки това, при хора, които употребяват канабис често и силно, това е открито 30 дни след последно използване.

Тест за слюнка

Тестът на слюнката може да открие THC до 24 часа след като е бил консумиран.

Въпреки това, преглед от 2020 г. с хора, които често пушат канабис, установи, че THC все още се открива в слюнката 72 часа след употреба.

Тест за коса

Тестовете за космени фоликули могат да открият THC до 90 дни след като е бил използван. Тези тестове работят, защото канабиноидите достигат до космените фоликули чрез кръвоносни съдове, след като използвате канабис.

Колко време отнема делта-8, за да се разгради (метаболизира)?

Тестовете за наркотици не просто търсят THC. Те търсят неговите метаболити.

Метаболитите са малки молекули, които се произвеждат, когато тялото ви разгражда дадено вещество. Метаболитите остават в тялото ви дълго след действителния THC.

Ето защо тестовете за наркотици могат да открият употребата на наркотици дълго след като сте спрели употребата на веществото.

По-честата употреба е свързана с по-висока изходна концентрация на THC метаболити. Колкото повече THC метаболити има човек в тялото си, толкова повече време ще отнеме, за да бъдат екскретирани.

Какви фактори влияят върху това колко дълго delta-8 остава във вашата система?

Въпреки че има малко изследвания за факторите, които влияят на това колко дълго delta-8 остава във вашата система, ние знаем, че много фактори влияят върху това колко дълго delta-9 остава във вашата система. Същите фактори могат да се прилагат и за делта-8.

Тези фактори включват:

 • Колко често го използвате: Ако използвате по-високи дози по-често, ще отнеме повече време да напусне системата ви, отколкото ако сте използвали по-малко дози по-рядко.
 • Вашият уникален метаболизъм: Някои тела естествено елиминират THC по-бързо от други.
 • Как сте консумирали продукта: Ако използвате делта-8 продукти орално – да речем, чрез хранителни продукти или тинктури – той може да остане във вашата система малко по-дълго отколкото ако сте пушили канабис.

Има ли нещо, което можете да направите, за да метаболизирате делта-8 по-бързо?

Онлайн форуми и продавачи казват, че можете да се подложите на програми за детоксикация с канабис, за да помогнете на тялото ви да метаболизира делта-8 по-бързо. Но няма действително изследване, което да предполага, че това е ефективен начин за преминаване на тест за наркотици след използване на делта-8.

Бъдете внимателни, когато опитвате „детоксикации“, които включват билкови добавки. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира билковите добавки за качество или чистота. Някои могат да бъдат вредни за тялото ви.

Винаги е най-добре да говорите с лекар или друг медицински специалист, преди да използвате каквито и да било добавки, особено ако приемате някакви лекарства.

Някои детоксикации включват и лаксативи. Докато много хора безопасно използват лаксативи, те могат да имат странични ефекти. В някои случаи те могат да причинят диария, която може да доведе до дехидратация.

Други детоксикации включват пиене на големи количества вода. Имайте предвид, че е възможно да сте свръххидратирани. Това е, когато пиете толкова много вода, че изпитвате водна интоксикация.

Други често задавани въпроси

Има ли разлика между делта-8 и делта-9?

да Delta-8 THC и delta-9 THC са подобни канабиноиди, но тяхната химическа структура е малко по-различна.

За разлика от делта-9, делта-8:

 • обикновено се прави синтетично
 • не е посочено в законопроекта за земеделието от 2018 г., който направи конопа легален за покупка, продажба и отглеждане
 • може да има по-малко силен ефект

Въпреки това, както делта-8, така и делта-9 могат да ви накарат да се почувствате опиянени и и двете могат да се покажат при тест за наркотици.

Как делта-8 влияе на тялото?

Delta-8 THC може да ви накара да се почувствате опиянени (или „надрусани“). Според а Проучване от 1973 гделта-8 може да има следните ефекти:

 • еуфория
 • релаксация
 • зрителни изкривявания
 • затруднения с мисленето и говоренето

Проучване от 2021 г. анкетира хора, които използват делта-8, и установи, че около половината от тях използват делта-8 по медицински причини, като например:

 • паническа атака
 • стрес
 • депресия
 • биполярно разстройство
 • хронична болка

Липсват изследвания за ползите и страничните ефекти на делта-8. Поради това е важно да бъдете внимателни, ако го използвате по медицински причини.

Колко време отнема ефектите на делта-8 да започнат?

Това зависи от това как използвате delta-8. Ако пушите или изпарявате продукт делта-8, ефектите ще бъдат почти незабавни. Ако поглъщате делта-8 хранителни продукти или тинктури, ще отнеме повече време, за да започне – между 30 минути и 2 часа – защото тялото ви трябва да го смила.

Колко дълго могат да продължат ефектите от делта-8?

Ефектите на делта-8 могат да продължат няколко часа.

Делта-8 законен ли е?

Правният статут на delta-8 в Съединените щати е сложен.

Законопроектът за земеделието на САЩ от 2018 г., който направи конопа легален за покупка, продажба и отглеждане, дефинира конопа като растение, съдържащо по-малко от 0,3% делта-9 THC в сухо тегло.

Законопроектът за фермата конкретно споменава делта-9, а не делта-8 или делта-10. По този начин продуктите делта-8 и делта-10, получени от коноп, могат да попаднат в легална сива зона.

Това е привлекателно за производителите и потребителите, които живеят в държави, където канабисът не е легализиран за развлекателна употреба.

Но много държави специално ограничават синтетичните канабиноиди. Ако делта-8 продукт е синтетично направен – каквито обикновено са – той все още може да е незаконен.

Долния ред

Delta-8 THC може да се покаже при редовен тест за наркотици. Тъй като е химически подобен на делта-9 THC, той може да причини положителен тест за наркотици за канабис, дори ако не използвате „обикновени“ продукти от канабис.

Ако знаете, че ще бъдете тествани за канабис, най-добре е да избягвате напълно делта-8 продуктите.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss