Декомпресия на гърба за облекчаване на болката

Декомпресията на гърба има за цел да облекчи болките в гърба чрез премахване на натиска върху компресираните гръбначни дискове. Има хирургични и нехирургични методи за декомпресия на гърба. Нехирургичната терапия включва спинална тракция, докато хирургичните методи включват дискектомия, спинална фузия и ламинектомия.

Декомпресията на гърба или декомпресията на гръбначния стълб има за цел да облекчи болките в гърба чрез премахване на натиска върху дисковете в гръбначния ви стълб.

Има различни видове декомпресия на гърба, вариращи от нехирургични устройства за издърпване на гръбначния стълб до хирургични опции за по-тежки проблеми. Местоположението и причината за болката в гърба ще покаже кой метод може да работи най-добре.

Необходими са повече изследвания, за да се установи напълно колко ефективна е нехирургичната декомпресия на гърба, но много хора намират някаква форма на декомпресия на гърба за полезна, когато се прилага правилно.

Какво представлява декомпресията на гърба?

Като цяло, нехирургичната декомпресия на гръбначния стълб цели леко разтягане на гръбначния стълб и премахване на натиска върху изпъкнали, хернизирани или компресирани дискове. Това може да се направи от обучен специалист или ръчно, или с устройства за гръбначна тракция.

Теорията е, че внимателната декомпресия на гръбначния стълб може да създаде отрицателно налягане между дисковете, което може да позволи на компресираните области да се преместят, предлагайки облекчаване на болката.

Хирургическата декомпресия на гърба се предлага само след като нехирургичните методи за облекчаване на болката не са помогнали.

При какви видове състояния може да помогне декомпресията на гърба?

Спиналната декомпресия може потенциално да облекчи симптомите на много различни причини за болки в гърба, включително:

 • ишиас, което е болка или изтръпване, което се спуска по крака

 • дискова херния
 • дегенеративни дискове
 • прищипани нерви, което може да причини изтръпване или изтръпване

 • спинална стеноза, която представлява стесняване на гръбначния канал

Все още не е известно дали декомпресията на гърба е по-ефективна от други нехирургични терапии за справяне с болки в гърба. Говорете с лекар или здравен специалист за различните ви възможности и какво може да помогне на вашето състояние.

Какви са нехирургичните методи за декомпресия на гърба?

Нехирургичната гръбначна тракция може да бъде ефективна при лечението лека до умерена проблеми с компресията като дегенеративно дисково заболяване и дискова херния.

Спиналната тракция е форма на терапия, при която хиропрактор, физиотерапевт или друг обучен професионалист упражнява натиск върху гръбнака ви ръчно с ръце или със специализирани машини за теглене, за да отвори пространството между прешлените ви.

Тези терапии трябва да се започват само от обучен специалист с опит в използването на тракция за декомпресия на гръбначния стълб.

Устройствата у дома, предлагащи обещания за обратно декомпресиране, трябва да се използват с повишено внимание. Без подходящи инструкции можете да причините допълнително увреждане на гърба си и да влошите всички съществуващи проблеми. Говорете със здравен специалист, преди да използвате каквато и да е терапия у дома.

Вашият физиотерапевт или хиропрактик може да предложи специфични упражнения за разтягане, насочени към облекчаване на болки в гърба, които можете да правите у дома.

Работи ли нехирургичната декомпресия на гърба?

Когато се използва последователно, спиналната тракция може да е в състояние да осигури облекчаване на симптомите при някои заболявания на гръбначния стълб. В Проучване от 2022 гизследователите установиха, че 20-минутни сесии със специфично устройство за теглене в комбинация с физиотерапия подобряват симптомите на болка в прищипания нерв в долната част на гърба повече от физическата терапия самостоятелно.

Други проучвания обаче се различават. През 2016 г. изследователите установиха, че тягата не носи полза, когато се комбинира с програма за упражнения, ориентирана към удължаване.

Въпреки че твърдите подкрепящи доказателства за гръбначната тракция може да са ограничени, общата теория за декомпресията на гърба е до голяма степен приета и хората често съобщават за облекчаване на болката в гърба, когато използват терапии за декомпресия на гърба.

Въпреки че може да не е вредно да опитате с гръбначна тракция, хората със здравословни проблеми като рак, активни инфекции или остеопороза може да не са добри кандидати.

Какви хирургични методи се използват за декомпресия на гърба?

Може да се препоръчат операции за декомпресия на гръбначния стълб, ако други методи не помогнат.

Според Националната здравна служба (NHS) някои лекари смятат, че 4 месеца след появата на симптомите е идеалното време за операция, ако консервативното лечение не е ефективно.

За лечение стеноза в долната част на гръбначния стълбмного лекари смятат операцията за подходяща, ако имате:

 • без значително облекчаване на болката след консервативно лечение в продължение на 3 до 6 месеца
 • умерена до тежка радиационна болка в корена на нерв или увреждане на корен на нерв без болка
 • болка в краката, която се засилва, когато ходите на по-малко от 100 до 200 метра (109 до 219 ярда)
 • прогресивна сколиоза, причиняваща влошаване на симптомите
 • симптоми на синдром на cauda equina, който може да причини дисфункция на пикочния мехур или червата

Видове хирургия

Три често използвани хирургични техники за декомпресия на гърба включват:

 • Ламинектомия: По време на ламинектомия вашият хирург премахва задната част на прешлен, наречена ламина, за да облекчи натиска върху гръбначния ви мозък.
 • Дисектомия: По време на дискектомия, част от диск между прешлените ви се отстранява, за да се облекчи натискът върху гръбначния ви мозък.
 • Спинална фузия: По време на спинална фузия два или повече прешлена се сливат заедно, за да се предотврати движението в гръбначната става.

Обикновено ще останете в болницата от 1 до 4 дни след операцията, в зависимост от сложността и общото ви здравословно състояние. Повечето хора могат да ходят в рамките на един ден, но може да се наложи да изчакате около 6 седмици, за да се подложите на напрегната дейност.

Според NHS има добри доказателства, че хирургията за декомпресия може да бъде ефективно лечение за хора със силна болка от компресирани нерви. Много хора изпитват значително облекчаване на болката и имат по-добра подвижност.

В Преглед на проучванията за 2022 г, изследователите установиха, че декомпресионната хирургия сама по себе си осигурява подобно облекчаване на симптомите като декомпресията със сливане за компресия на долната част на гърба. Изследователите препоръчват декомпресионна хирургия само, тъй като сливането причинява трайна загуба на подвижност в ставата.

Има ли рискове от терапията за декомпресия на гърба?

Както хирургичните, така и нехирургичните лечения са свързани с някои рискове.

Нехирургични рискове

Когато се извършва от обучен специалист, физиотерапията и хиропрактиката за декомпресия на гърба са с много нисък риск. Спиналната тракция като цяло е безопасна, но може да причини странични ефекти като:

 • влошаване на болката
 • мускулна треска
 • мускулни спазми
 • припадък
 • гадене

Хирургически рискове

потенциал рискове на хирургическата декомпресия включват:

 • инфекция
 • излишно кървене
 • нараняване на нерв или кръвоносен съд
 • кръвни съсиреци
 • дурално разкъсване, разкъсване на външната обвивка на гръбначния ви мозък

При дискектомия възниква рана или дълбока инфекция със скорост от 2 до 3%а нараняването на корените на нервите се среща в честота от 1 до 2%.

Често задавани въпроси относно терапията за декомпресия на гърба

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно декомпресията на гърба.

Боли ли декомпресията на гърба?

Може да почувствате известна временна болезненост след нехирургично лечение, като физическа терапия или тракция. Не трябва да изпитвате силна болка, когато лечението се извършва от обучен специалист.

Колко време траят резултатите?

Може да изпитате временно или трайно облекчение на симптомите си след курс на лечение за декомпресия на гърба. Степента на облекчение зависи от фактори като основната причина за вашата компресия и вида на лечението, което получавате.

Работят ли устройствата за декомпресия на гърба?

Има смесени изследвания за това дали устройствата за гръбначна декомпресия, използвани при спинална тяга, са ефективни. Тягата може да бъде най-ефективна, когато се комбинира с други лечения, като физиотерапия.

Долния ред

Терапиите за декомпресия на гърба могат да помогнат за облекчаване на болки в гърба при състояния като дискова херния, ишиас, прищипани нерви или спинална стеноза.

Целта на тези терапии е леко разтягане на гръбначния стълб и облекчаване на натиска върху дисковете в гърба. Има нехирургични и хирургични методи за декомпресия на гърба.

Експертите обикновено препоръчват да се опитат нехирургични лечения за компресия на гърба, преди да се подложите на операция. Лекарят може да препоръча операция, ако нехирургичните лечения, като гръбначна тракция и физиотерапия, не са ефективни за около 3 до 6 месеца.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss