Действа ли наистина „диетите за припадъци“? Поглед към Кето, модифициран Аткинс и други

Повечето хора, живеещи с епилепсия, приемат лекарства за предотвратяване на припадъци. Лекарствата действат в 2 от 3 хора, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Ако лекарствата, отпускани с рецепта, не работят, промените в диетата могат също да предотвратят или намалят припадъците при някои хора.

„Диети за припадъци“ са използването на храна за предотвратяване на припадъци. Някои диети с припадъци, като кетогенната диета, са с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и контролирани протеинови планове, които променят начина, по който тялото ви използва енергия. В случай на кетогенна (кето) диета, този начин на хранене кара тялото да произвежда вещество, наречено деканова киселина. Последните проучвания показват, че това вещество намалява конвулсивната активност.

Въпреки че тези диети могат да намалят гърчовете, те могат да имат и други странични ефекти. Поради тази причина е важно да следвате този хранителен план под наблюдението на лекар или регистриран диетолог.

Какви са примерите за „диети с припадъци“?

Има различни диетични планове, които могат да намалят гърчовете. Повечето хора, опитващи диетичен подход, следват кето диетата или модифицираната диета на Аткинс. Тези диети се фокусират върху даването на телесни мазнини, като същевременно намаляват въглехидратите и протеините.

Кето диетата има два възможни подхода. Класическият план включва измерено съотношение между мазнини, въглехидрати и протеини. Този тип диета се наблюдава внимателно от диетолог.

Планът за средноверижни триглицериди (MCT) включва стремеж към поглъщане на определен процент калории във всяка от същите тези три категории. Този втори подход позволява повече въглехидрати. Планът MCT може да включва мазнини от добавка от MCT масло.

Модифицираната диета на Аткинс е по-малко рестриктивна форма на кето диетата. Няма специфична формула за мазнини, протеини и въглехидрати. Тази диета се фокусира върху храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Друга „диета за припадъци“ е лечението с нисък гликемичен индекс (LGIT). Той също така цели нисък прием на въглехидрати. Но е по-лесно да се следва от други диети за припадъци, защото има по-малко ограничения.

Защо диетите за припадъци работят?

Диетата с припадъци – и особено кето диетата – кара тялото да използва мазнини вместо въглехидрати за енергия. В това състояние тялото произвежда кетони, откъдето идва енергията. Хората, които не ограничават въглехидратите, получават енергията си от глюкоза, която идва от въглехидратите.

Друг ефект от кето диетата е производството на деканова киселина. В някои проучвания е доказано, че това вещество има противогърчова активност. Например, проучване от 2016 г. в списание Brain показа, че декановата киселина намалява активността на припадъците при лабораторни животни.

Кето диетата работи при много различни видове епилепсия и гърчове. Може да се адаптира и към различни видове диетични кухни.

Има ли доказателства, че работи?

Изследванията на диетите за припадъци показват обещаващи резултати. Традиционната кетогенна диета намалява гърчовете при повечето деца. Около 10 до 15 процента от децата на кетогенна диета са без припадъци.

Проучване от 2016 г., публикувано в Epilepsy and Behavior, е проследило 168 души, включени в диетична терапия за епилепсия между 2010 и 2015 г. Сред участниците в проучването, които са останали на модифицираната диета на Аткинс през цялото време, 39% или са изчезнали от припадъци, или са имали 50% намаление на припадъци.

В Проучване от 2017 г от 22 участници на модифицираната диета на Аткинс, шест са имали повече от 50% намаление на активността на припадъците след един месец. Дванадесет имаха повече от 50 процента намаление след два месеца.

Лечението с нисък гликемичен индекс (LGIT) също е обещаващо. А Проучване от 2017 г в малка група деца е установено, че повече от половината са имали повече от 50% намаление на гърчовата активност след три месеца на LGIT.

Рискове и странични ефекти

Кетогенната диета и нейните вариации, като модифицираната диета на Аткинс, не са без странични ефекти. Следването на този хранителен план може да доведе до висок холестерол и стомашно-чревни симптоми. Освен това може да повлияе негативно на здравето на костите и да причини камъни в бъбреците. Децата, които следват кето диетата, също могат да получат ацидоза и проблеми с растежа.

Тъй като тези диети могат да бъдат ограничаващи, те често са трудни за спазване от много хора. Дори и да са ефективни, на много хора им е трудно да се придържат към плана достатъчно дълго, за да видят дали работи.

Вземането за вкъщи

Повечето хора, живеещи с епилепсия, реагират добре на антиепилептични лекарства. За тези, които не го правят, промените в диетата могат да намалят честотата на припадъците.

Диетите за припадъци не работят за всеки и може да са силно ограничаващи. Работейки с квалифициран медицински специалист, може да успеете да усетите подобрение на симптомите за продължителен период от програмата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss