Да, можете да получите слънчево изгаряне дори в облачен ден

Да сме навън е чудесно за нашето физическо, емоционално и психическо здраве. Когато излизате на открито, важно е да вземете мерки за защита на кожата си от слънцето.

Може да е изкушаващо да пропуснете слънцезащитата, когато не можете да видите слънцето през облаците. Но ултравиолетовата (UV) радиация на слънцето, макар и невидима, все още е много мощна. UV радиацията все още може да увреди кожата ви в облачни дни, причинявайки слънчево изгаряне и увреждане на кожата, което увеличава риска от рак на кожата.

Ето защо е толкова важно да търсите често сянка и да използвате слънцезащита през цялата година.

Прочетете, за да разберете защо слънчевите изгаряния могат да се появят в облачни дни, как да се предпазите от слънчеви изгаряния и какво трябва да подготвите, когато излизате на открито.

Защо е възможно да изгорите дори в облачен ден

Слънчевата UV радиация е вид естествен източник на енергия, който не можем да видим. Но можем да усетим ултравиолетовата енергия на слънцето. Ето защо незащитената кожа е гореща или топла през деня, когато слънцето е навън.

Слънчевата UV радиация е най-силна и най-вредна между 10 сутринта и 16 часа лятно часово време (от 9 сутринта до 15 часа стандартно време), когато Земята е най-пълно изложена на слънце.

UV радиацията става още по-мощна и потенциално вредна през лятото, тъй като Земята се накланя под ъгъл към слънцето (през зимата се накланя).

Ако живеете близо до екватора, слънчевата UV радиация е силна през цялата година, защото тази част от Земята стърчи най-близо до слънцето. Хората, които живеят, работят или си почиват на голяма надморска височина, също изпитват силно излагане на слънце по подобни причини.

Слънчевото ултравиолетово лъчение може да се засили и да причини повече щети, когато удари отразяващи повърхности като вода, цимент, пясък и сняг.

Така че е особено важно да се уверите, че имате адекватна слънцезащита, когато сте на места или ситуации, където ще срещнете тези увеличаващи слънцето фактори, като например когато:

 • плуване
 • на плажа
 • вървейки по циментов тротоар
 • гребане или игра в сняг

Вярно е, че облаците блокират част от UV светлината. Но повече от 90% от слънчевата ултравиолетова радиация все още може да премине през облаците в леко облачни дни и да причини слънчево изгаряне.

Видове ултравиолетово (UV) лъчение

Слънцето е най-големият и единствен естествен източник на UV светлина, на който сме изложени. Изкуствените източници на UV светлина, като солариумите, също могат да причинят слънчеви изгаряния и са изключително опасни.

Не е само един вид UV светлина, която слънцето изпраща, а три вида. Всеки има различни характеристики въз основа на енергийното си ниво или дължина на вълната и носи различни рискове за нашето здраве.

Ултравиолетови А (UVA)

UVA има най-висока дължина на вълната. Той преминава през защитния озонов слой на Земята дълбоко в кожата ни, причинявайки тен и слънчеви изгаряния.

UVA лъчите могат също да причинят генетично увреждане на кожните клетки, което значително допринася за риска от рак на кожата.

Въпреки че е по-слаба от другите два вида UV светлина, UVA се изпраща от слънцето в доста постоянни количества през цялата година.

Ултравиолетово B (UVB)

UVB има средна дължина на вълната. Той навлиза в най-външните слоеве на кожата и също може да причини тен и слънчево изгаряне.

Озоновият слой абсорбира малко UVB, преди да достигне Земята. Неговите нива се променят през деня, а също и сезонно: UVB е най-силен в късната сутрин до средата на следобед и от пролетта до есента в умерения климат. Но UVB лъчите могат да увредят кожата ви през цялата година.

Ултравиолетов C (UVC)

UVC има най-късата дължина на вълната. Озоновият слой го абсорбира напълно, така че не представлява особен риск за човешкото здраве.

Кой е изложен на повишен риск от слънчево изгаряне, дори в облачен ден?

Някои хора имат повишен риск от слънчево изгаряне, дори в облачен ден. Ако имате някой от следните рискови фактори, внимавайте да се предпазите от слънчевите лъчи:

 • имат по-светла кожа или очи
 • са били слънчеви изгаряния в миналото
 • приемате лекарства, които могат да повишат чувствителността към слънцето, като антибиотици и противозачатъчни хапчета
 • използвайте определени продукти за грижа за кожата, за които е известно, че повишават риска от слънчево изгаряне, като ретиноиди и бензоил пероксид

Бележка за цвета на кожата

А голямо проучване от 2010 г включващи чернокожи хора, живеещи в Калифорния, установиха, че от повече от 2000 възрастни само 31% използват редовно някакъв вид слънцезащита, а 63% никога не използват слънцезащитни продукти.

Хората с по-тъмна кожа имат по-високи нива на меланин в кожата си, отколкото хората с по-светла кожа. Меланинът предпазва кожата от увреждане от слънцето – но само до известна степен.

Проучване показва, че дори хората с по-тъмна кожа, съдържаща по-високи нива на меланин, са изложени на риск както от увреждане от слънцето, така и от рак на кожата.

Симптоми на слънчево изгаряне

Всеки е изложен на риск от слънчево изгаряне, дори в облачни дни.

Симптомите на слънчево изгаряне може да се проявят по различен начин в зависимост от цвета на кожата ви и тежестта на слънчевото изгаряне. Слънчевото изгаряне обикновено проявява най-интензивните си симптоми 24 до 36 часа след излагане на слънце. Обикновено се лекува в рамките на няколко дни до седмица.

Някои от най-честите симптоми на леко до умерено слънчево изгаряне включват:

 • мехури
 • объркване, слабост или прималяване
 • втрисане
 • суха, сърбяща или лющеща се кожа
 • висока температура
 • болка
 • подуване

Хората с по-светли тонове на кожата почти винаги изпитват силно зачервяване заедно със слънчево изгаряне.

Спешна медицинска помощ

Тежкото слънчево изгаряне, макар и по-рядко, може да има сериозни последици, които изискват незабавна медицинска помощ.

Обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ или отидете до най-близкото спешно отделение, ако имате слънчево изгаряне и:

 • симптоми на дехидратация, като замаяност, замаяност и силна жажда
 • ускорен или слаб пулс
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • затруднено дишане или повърхностно дишане
 • лепкава кожа
 • разширени зеници
 • болка в гърдите
 • гадене
 • объркване или безпокойство
 • губя съзнание

Как да се предпазим от слънцето в облачен ден

Най-полезно е да използвате няколко вида слънцезащита. Няма един тип, който да прави всичко.

И в слънчеви, и в облачни дни се опитайте да предприемете възможно най-много от следните стъпки за защита от слънцето:

 • Покрийте кожата си с дрехи и потърсете етикетите „ултравиолетов защитен фактор“ върху дрехите, които купувате.
 • Носете слънчеви очила. Излагането на UV лъчи също увеличава риска от сериозни очни заболявания с течение на времето.
 • Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем (който блокира както UVA, така и UVB лъчите) със SPF най-малко 30 (и 50 за кожа, която изгаря по-лесно). Нанесете щедро и нанесете отново, както е указано на етикета.
 • Прекарвайте време на сянка, когато сте на открито, особено в дните, когато има висок UV индекс. Можете да разберете UV индекса за деня в повечето метеорологични канали, приложения и уебсайтове.
 • Носете шапка с широка периферия или шапка с периферия, която покрива лицето ви.
 • Опитайте се да излезете на открито, когато слънцето е най-слабо, рано сутрин и вечер.

Слънчевите изгаряния може да са временни, но увреждането на кожата, което причиняват, е постоянно.

Какъв слънцезащитен крем трябва да нанесете в облачен ден?

Нанесете същия слънцезащитен крем, който бихте използвали в слънчев ден в облачни дни; широкоспектърни слънцезащитни продукти с SPF най-малко 30.

Обърнете внимание, че естествено получените „безопасни за рифове“ слънцезащитни кремове също са по-добри за нашите тела и природа, тъй като не съдържат токсичните химикали оксибензон и октиноксат.

Покрийте цялата си гола кожа със слънцезащитен крем, включително ръцете, ушите и шията. Водоустойчивите слънцезащитни продукти са за предпочитане за хора, които са физически активни или могат да прекарват време във или близо до вода.

Колко слънцезащитен крем трябва да нанесете в облачен ден?

Препоръчва се възрастните да нанасят около 1 унция слънцезащитен крем на приложение, за да покрият напълно тялото си. Това е горе-долу толкова слънцезащитен крем, колкото би се побрало в чаша за шот.

Уверете се, че сте втрили слънцезащитния крем изцяло в кожата си. Необходими са около 15 минути, докато слънцезащитният крем се абсорбира в кожата ви, така че е най-добре да нанесете, преди да излезете на открито.

Нанасяйте отново слънцезащитния си крем на всеки 2 часа, когато сте на слънце.

За вкъщи

Защитата от слънце е необходима не само в слънчеви дни, но всеки ден – дори и в облачни.

Слънцето е мощен източник на ултравиолетова радиация, която може да причини значителни щети, включително слънчеви изгаряния и да увеличи риска от рак на кожата.

Независимо от цвета на кожата ви, важно е да предпазите кожата си от UV радиация. Пазете кожата си в безопасност в облачни дни и всеки ден, като влезете в добра слънцезащитна рутина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss