Да живееш с изкуствено коляно: Какво казват получателите години по -късно?

Днес повече от 4,5 милиона американци живеят с пълна подмяна на коляното (TKR), според Националния институт по здравеопазване на Националния институт по здравеопазване на САЩ за артрит и мускулно -скелетни и кожни заболявания. Всъщност броят на операциите се е удвоил през последното десетилетие, като най -голямо увеличение се наблюдава при по -млади пациенти. Безопасно е да се каже, че процедурата – някога в сферата на научната фантастика – сега се е преместила напълно в мейнстрийма.

TKR, от разглеждане до възстановяване, е сложен и сериозен въпрос. Лесно е да се претоварите. Важно е да се проведат необходимите изследвания и да се разберат фактите за процедурата. Също така е разумно да чуете историите на други – хора, които са живели с проблеми с коляното и са преминали TKR – за да разберете напълно какво е свързано и какви проблеми от реалния свят влизат в картината. Табла за дискусии и блогове, фокусирани върху смяната на коляното, са отлични ресурси за истории от реалния свят. Можете да научите как другите се грижат за изкуственото си коляно, как управляват процеса на възстановяване и какви съвети предлагат.

Историите на тези, които са получили подмяна на коляното, в повечето случаи не са нищо друго освен вдъхновяващо. Това не е изненадващо, ако считате, че процентът на усложнения е много нисък и 9 от 10 пациенти казват, че са много доволни. Една жена, която вече не можеше да се занимава със значителна физическа активност, изчака болката да бъде непоносима и след това продължи операцията. Шест седмици след операцията тя отново беше на крака. „Безболезнена съм. Това направи дълбока промяна в живота ми “, казва тя.

Друга жена, учителка, която преди това е ходила с накуцване, тъй като не може да огъне единия крак правилно, сега ходи с по -естествено движение и е в състояние да общува с учениците и да се движи по -свободно. „Чувствам се като отново цял след операцията … Исках да имам нормален живот и сега се чувствам така, сякаш го правя. Аз съм развълнуван! ”

Преди няколко години полицай с 25 -годишен опит установи, че не може да се движи добре и се прибира всеки ден с болка, подуване и невъзможност да извършва каквито и да било дейности около къщата. След TKR и около 10 седмици рехабилитация – през това време той свали 50 килограма – той успя да се върне на работа и да не изпитва почти никаква болка. Освен това „Работя на бягаща пътека и мога да разхождам кучето и да извършвам нормални домакински дейности. Имам чувството, че отново живея. “

Тези, които имат ново коляно от няколко години, също отчитат изключително благоприятни резултати. Сред коментарите: „Справяш се много добре. Почти никога не мисля за коленете си. ” (7 години). „Мога да ходя, да се разхождам, да играя голф и да правя всякакви други дейности, които бяха невъзможни преди смяната на коляното. Не съм толкова мобилен, колкото някой с добри колене, но нямам абсолютно никакви оплаквания. ” На 10 години същият пациент все още беше силен.

Тези видове коментари са често срещани. Освен това онлайн дъските и блоговете са добро място за публикуване на въпроси и искане на съвет от другите. Много хора, които са преминали през смяна на коляното, имат съвет от мъдрец и с удоволствие споделят. Имайте предвид обаче, че хората тълкуват и възприемат събитията по различен начин. Трябва да признаете, че има високо ниво на субективност към това, което хората публикуват, и да разглеждате всеки коментар само като малка част от цялостната картина.

Например, един мъж, който е имал TKR, съобщава за усложнения и след това инфекция след първоначалната операция. Той беше принуден да направи ревизионна операция и отне около шест месеца, за да се изправи на крака. Три години по -късно коляното все още не функционира, както се надяваше, но може да се движи. Въпреки че се надяваше на повече, той казва, че поне е в състояние да се движи с по -малко болка, отколкото преди процедурата.

Проучванията показват, че 90 % от пациентите с подмяна на коляното изпитват подобрена подвижност и качество на живот. Нещо повече, резултатите обикновено продължават много години. Много пациенти също съобщават, че операцията, която са избягвали с години – от страх да не бъде ужасна и изтощителна – се е оказала напълно управляема. Мнозина също съжаляват, че не са извършили операцията по -рано.

Въпреки че TKR няма да върне краката ви в пред-артритно състояние-те никога няма да имат същата сила и най-вероятно няма да възвърнат същата гъвкавост като здравословно естествено коляно-вероятно ще ви позволи да се занимавате с много дейности, които не са възможно преди операцията. Тези, които са получили ново коляно, казват, че физическите ползи се отразяват и в психическото им състояние. Те обикновено са по -щастливи и по -доволни от живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss