Дали това е крак на спортиста или екзема? Ето как да разберете

Сърбящи крака? Въпреки че може да го определите като обикновено старо безпокойство, това може да бъде и микозно стъпало или екзема.

Тези две състояния са различни, но хората често ги бъркат поради сходните им симптоми.

Тази статия прави разлика между стъпалото на спортиста и екземата и ви предоставя съвети за предотвратяване и управление на всяко състояние.

Крака на спортиста срещу екзема

Микоза на краката, известна още като tinea pedis, е гъбична кожна инфекция, която може да се появи на краката ви. Най-често засяга кожата между пръстите на краката, но може да се разпространи и върху подметката, петата и под ноктите на краката.

Инфекцията е заразна и може да се разпространи чрез директен контакт с кожата или контакт с кожни люспи. Може да проникне през отворена кожа, пукнатини или рани и вирее във влажна и топла среда.

Ето защо тази инфекция обикновено се появява на краката. Например, хората обикновено се заразяват, когато стоят под общи душове.

От друга страна, екземата, известна още като атопичен дерматит, е хронично възпалително състояние на кожата, което може да повлияе на качеството на живот и да доведе до инфекция, ако не се лекува правилно. Може да се появи на всяка част от тялото, включително краката. Не е заразно.

Екзема вероятни резултати от комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Хората с екзема също могат да имат нефункционираща кожна бариера, така че кожата им може да бъде по-суха или по-лесно раздразнена от алергени и аромати.

Как изглеждат краката на спортиста и екземата?

Микозата по краката и екземата имат много прилики.

И двете могат да причинят зачервяване на кожата, сухота, сърбеж и напукване. Засегнатата кожа може също да се удебели, да се подуе и да стане бяла.

А рядка форма на остро възпаление може да възникне при микоза на краката. В тези случаи на краката ви може да се появят мехури, отворени рани и подутини, пълни с гной.

Когато имате екзема, инфектирана кожа може да се развие мехури, рани и гнойни подутини. В тежки случаи мехурите могат да плачат и да изпускат течност.

Снимки

Как се диагностицират?

Стъпалото на спортиста често се диагностицира чрез физически преглед, въпреки че някои здравни специалисти може също направете тест на кожна проба, за да изключите други състояния. Това включва изстъргване на малко количество кожа и изследване за идентифициране на гъбични спори.

За да диагностицира екзема, медицинският специалист обикновено взема внимателна анамнеза и извършва физически преглед. Те могат също така да извършат пропусната биопсия. Тъй като алергиите са често срещани при екзема, здравните специалисти може да направи тестове за алергия за търсене на отключващи фактори.

Съвети за справяне с тези състояния

Ако имате крак на спортист, медицински специалист може да препоръча лекарства без рецепта (OTC) или локални противогъбични лекарства с рецепта, които могат да помогнат за елиминирането на гъбичките. В някои редки случаи те могат да препоръчат перорални противогъбични лекарства.

Можете да помогнете за намаляване на растежа на гъбичките, като миете и подсушавате краката си редовно. Също така е полезно да носите чорапи, изработени от естествени тъкани или бързосъхнещи тъкани, за да намалите влагата. Избягвайте да носите тесни обувки и, ако е възможно, редувайте обувките, които носите всеки ден.

За да предотвратите разпространението, внимавайте да носите джапанки в обществени басейни и съблекални и избягвайте да споделяте кърпи, спално бельо или обувки с други хора.

Ако се справяте с обостряне на екзема, може да намерите облекчение на симптомите чрез използване на кремове и шампоани без рецепта, които намаляват зачервяването и сърбежа. Също така е важно да избягвате грубите сапуни.

Избягвайте да носите груби или недишащи тъкани и се опитайте да избегнете надраскване, доколкото можете. Можете да използвате перорални антихистамини за нощен сърбеж, но не се препоръчват за употреба през деня.

Здравен специалист може също предписват локални стероиди, локални имуномодулатори, антихистамини, светлинна терапия (фототерапия) или перорални или инжекционни лекарства.

Тъй като екземата е възпалително състояние на кожата, яде повече противовъзпалителни храникато мазна риба, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, може да помогне за облекчаване на пристъпа.

Други навици в начина на живот също могат да бъдат от полза за справяне с обострянията. Пийте много вода и хидратирайте с продукти без аромати, за да поддържате кожата си хидратирана.

Мислите, че може да имате екзема? Прочетете историята на един писател за тяхното диагностично пътуване и вижте избраните от Healthline 12 най-добри продукта за грижа за кожата при екзема.

Съвети за предотвратяване на тези състояния

Важно е редовно да миете краката си със сапун и вода. Това може да помогне за предотвратяване по-специално на краката на спортиста.

Освен това можете да помогнете сведете до минимум риска от микоза на краката от:

 • подсушаване на краката с чиста кърпа след вземане на душ или вана или плуване
 • носенето на джапанки или чехли около обществени плувни басейни, съблекални и душове
 • избягване на много тесни обувки
 • събувайте обувките си възможно най-често
 • носенето на естествени тъкани или тъкани, които съхнат бързо
 • перете вашите чорапи, спално бельо и кърпи редовно при 140°F (60°C) или повече

Следните стратегии могат да помогнат за минимизиране на пристъпите на екзема:

 • Идентифицирайте и избягвайте алергени и отключващи фактори.
 • Овлажнявайте кожата си ежедневно.
 • Носете памучни дрехи и избягвайте тесни дрехи.
 • Пии много вода.
 • Потърсете здравословни начини за управление на стреса.
 • Използвайте овлажнител.
 • Изперете прането си с перилен препарат без аромат.
 • Избягвайте прекалено горещи вани и душове.
 • Избягвайте резки промени в температурата.

Научете повече за предотвратяването на обостряне на екзема, особено през лятото.

Често задавани въпроси

Ето въпроси, които хората често задават за стъпалото на спортиста и екземата.

Може ли екземата да се сбърка с краката на спортиста?

Да, екземата може да се сбърка с стъпалото на спортиста, тъй като симптомите могат да бъдат подобни.

Ако подозирате, че имате някое от двете заболявания, внимателно отбележете вашите симптоми, начин на живот и среда, за да ги обсъдите със здравен специалист, като ортопед или дерматолог.

Мога ли да използвам крем против екзема върху краката на спортиста?

Не, кремът против екзема няма да бъде ефективен за лечение на гъбична инфекция, която причинява микоза. Вероятно ще се нуждаете от противогъбично лекарство без рецепта или с рецепта за лечение на микоза.

Стъпалото на спортиста същото ли е като екземата?

Не. Екземата е хронично възпалително състояние на кожата, докато стъпалото на спортиста е гъбична инфекция на кожата.

Долния ред

Въпреки че стъпалото на спортиста и екземата могат да засегнат кожата на краката, те са две много различни състояния.

Микозата е гъбична инфекция, която може да се предаде чрез директен контакт с кожата или контакт с кожни люспи, често в обществени басейни и съблекални.

Екземата не е заразна и е резултат от генетични фактори и фактори на околната среда.

И двете състояния могат да причинят зачервяване на кожата, пукнатини, изсветляване и удебеляване, както и сърбеж и мехури, които могат да сълзят.

Независимо кой имате, важно е да практикувате подходяща хигиена. Измийте и подсушете добре краката си, носете естествени или бързосъхнещи тъкани и перете редовно. Помислете за носене на джапанки на обществени места като съблекални.

Също така е важно да останете хидратирани, да се храните разнообразно и да избягвате всички известни възпалителни тригери.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss