Дали е херпес зостер или псориазис? Научете знаците

Херпес зостер и псориазис

Херпес зостер и псориазисът са две кожни състояния. И двете могат да засегнат големи участъци от кожата със сърбящи, болезнени обриви. Прочетете, за да научите разликите между тези две условия.

Херпес зостер

Самият херпес зостер не може да се предава от човек на човек. Но можете да се заразите с вируса, който причинява херпес зостер от човек, който има херпес зостер. Вирусът, който причинява херпес зостер, се нарича вирус на варицела-зостер (VZV).

VZV може да бъде в тялото ви в неактивна форма в продължение на десетилетия. Това е същият вирус, който води до варицела. Може да стане активен отново по всяко време. Ако преди сте имали варицела, може да развиете херпес зостер от реактивирания вирус. Може да причини обрив и мехури при повторно активиране.

Можете да предадете вируса на някой, който не е имунизиран срещу варицела, ако имате херпес зостер във фаза на мехури. Някой, който не е имунизиран срещу варицела, никога не е имал варицела или не е получавал ваксината срещу варицела. Вирусът се предава при контакт с течност от мехурчетата на обрива.

Ако предадете вируса на някой, който не е болен от варицела, той може да развие варицела, но не и херпес зостер.

Вирусът живее в нервната система. Когато се активира, той се придвижва нагоре по нервите към външната повърхност на кожата. След като обривът от херпес зостер покрие, той вече не е заразен.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 1 от 3 души ще развият херпес зостер в някакъв момент от живота си. CDC изчислява, че всяка година в Съединените щати има 1 милион случая на херпес зостер.

Рискът от развитие на херпес зостер се увеличава с възрастта. Приблизително половината от всички случаи се появяват при хора на възраст 60 и повече години. Можете да намалите риска си чрез 51 процента ако вземете ваксина срещу херпес зостер, според CDC. Трябва да го приемате отново на всеки пет години.

Псориазис

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване. За разлика от херпес зостер, той не е заразен. Хората с псориазис ще изпитат периоди на ремисия, последвани от обостряния. Състоянието е свързано с бърз оборот на кожните клетки.

Има пет различни вида псориазис:

 • плака
 • гутат
 • пустулозен
 • обратно
 • еритродермичен

Хората могат да получат повече от един вид псориазис. Може да се появи на различни места по тялото им в различно време през целия им живот.

Според Американската академия по дерматология 7,5 милиона души в Съединените щати имат псориазис. Мнозина започват да виждат симптоми на възраст между 15 и 30 години. Друг пиков период на симптомите на псориазис е на възраст между 50 и 60 години. Хората, които имат псориазис, обикновено имат поне още един член на семейството с това състояние.

Няма лек за псориазис. Въпреки това, стероидите и лекарствата, които потискат имунната система, могат да помогнат за лечение на пристъпи.

Какви са различните симптоми?

Херпес зостер

Обрив от херпес зостер може да се появи навсякъде по тялото ви. Често се намира от дясната или лявата страна на торса ви. Може също да се разпространи в гърба, гърдите или корема.

Обривът обикновено е доста болезнен, сърбящ и чувствителен на допир. Обичайно е да усещате болка на повърхността на кожата няколко дни преди да се развие забележим обрив.

Други симптоми могат да включват висока температура, умора и главоболие.

Псориазис

Псориазисът може да се появи и на торса ви, но петна от мъртва, люспеста кожа обикновено се образуват по скалпа, коленете и лактите. Червеният обрив може да бъде покрит със сребристи люспи или суха, напукана кожа. Може да се появи и по ноктите на ръцете и краката. Засегнатите зони могат да сърбят или изгарят.

Псориазисът може да засегне и ставите, което ги кара да се чувстват сковани и възпалени. Това състояние е известно като псориатичен артрит.

Снимки, сравняващи херпес зостер и псориазис

Как се диагностицират тези състояния?

Вашият лекар ще трябва първо да диагностицира състоянието, преди да може да Ви лекува. Ето различните методи, които Вашият лекар ще използва, за да Ви диагностицира.

Херпес зостер

Ранните симптоми на херпес зостер могат да бъдат объркани с копривна треска, краста или други кожни заболявания. Понякога Вашият лекар може да постави диагноза, като разгледа кожата Ви и свързаните с нея симптоми. Може да не им се наложи да тестват допълнително.

Ако сте изложени на риск от други усложнения поради херпес зостер, Вашият лекар може да назначи следните тестове, за да го диагностицира:

 • Вирусна култура. Взима се проба течност от блистера, за да се провери за вируса.
 • Тест за антитела. Взима се кръвна проба за изследване за наличие на VZV антитела.
 • Кожна биопсия. Част от обрива се отстранява и се оценява под микроскоп.

Псориазис

Диагностицирането на псориазис е подобно на диагностицирането на херпес зостер. Лекарите обикновено могат да диагностицират псориазис с преглед на скалпа, ноктите и кожата ви, заедно с вашата медицинска история. Понякога Вашият лекар може да назначи кожна биопсия на обрива, за да диагностицира псориазис и да изключи други състояния. Това също може да помогне за диагностицирането на точния тип псориазис.

Ако изпитвате постоянен обрив, който не изчезва и болка или треска, консултирайте се с Вашия лекар.

Как се лекуват тези състояния?

Херпес зостер

Въпреки че няма лек за херпес зостер, лечението все още е достъпно, за да направи хората по-удобни. Лечението може също да намали продължителността на заболяването, което обикновено продължава между две и шест седмици. Лечението на херпес зостер включва:

 • Антивирусни лекарства. Те могат да ускорят заздравяването и да намалят вероятността от усложнения.
 • Лекарства за нервна болка. Тези обезболяващи агенти, като лидокаин, могат да помогнат при всяка болка.

Херпес зостер започва с болка и скоро след това се появяват мехури. В края на курса на вируса тези мехури ще се покрият с коричка. Най-заразни сте, когато мехурите се появят и все още не са покрити с коричка. Преди и след този етап не сте заразни.

Неправилното лечение на мехури може да доведе до бактериални кожни инфекции. Може да се появят и белези. Това ще зависи от тежестта на обрива и от това колко добре е бил лекуван.

Псориазис

Псориазисът е хронично състояние. Може да бъде по-сложно за лечение от херпес зостер. Въпреки това е възможно да управлявате симптомите си. Това се върти около лечението на симптомите и предотвратяването на пристъпите.

Опциите за лечение включват:

 • Локални лекарства. Кортикостероидите, например, могат да намалят възпалението и зачервяването.
 • Катранен шампоан. Използва се за лечение на псориазис на скалпа и лющене.
 • Перорални лекарства. Примерите включват ацитретин или отезела за намаляване на симптомите. Тези лекарства изискват чести кръвни изследвания, за да се следят ефектите им.
 • Биологични лекарства насочват се към определени части от имунната система вместо към цялата система. Тези лекарства могат да се насочат към специфични протеини, свързани с псориатични пристъпи.
 • Фототерапия. UVB светлина се прилага върху кожата, за да помогне за лечение на пристъпи и симптоми. Може да се направи в лечебно заведение или у дома със специализирана лампа.

Пристъпите на псориазис обикновено са резултат от задействане. Пристъпът може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Ето 10 често срещани причини, които трябва да избягвате.

Белезите са често срещани при хора с псориазис, особено при хора с плакатен псориазис. Намалете вероятността и тежестта на белези чрез:

 • поддържане на кожата ви овлажнена
 • прилагане на ледени пакети върху кожата
 • да държите лекарствата си под ръка

Предотвратяване на херпес зостер и псориазис

Херпес зостер може да бъде предотвратен, докато псориазисът не може. Въпреки това, има неща, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите ви.

Херпес зостер

Рискът от развитие на херпес зостер се увеличава с възрастта. В CDC препоръчва здрави възрастни на 50 и повече години да получат ваксина срещу херпес зостер, дори ако сте имали варицела, когато сте били по-млади. CDC смята, че ваксината е около 90 процента ефективен за предотвратяване на херпес зостер.

Ваксината е добра за около пет години. Важно е да поддържате своята защита. Усложненията от херпес зостер могат да бъдат по-сериозни, колкото по-стари сте. Ако вече сте имали херпес зостер, трябва да си направите ваксината, за да избегнете повторно херпес зостер.

Псориазис

Няма ваксина срещу псориазис. Въпреки че не можете да предотвратите псориазис, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите симптомите си. Едно нещо, което можете да направите, е да се опитате да премахнете или намалите излагането си на тригери за псориазис, като стрес и дразнене или нараняване на кожата ви, включително слънчево изгаряне.

Ако пушите цигари, откажете се. Ако пиете алкохол, пийте умерено. Избягването на инфекции, доколкото е възможно, също може да ви помогне да избегнете пристъпи или да ви улесни да се справите с тях.

Какви са рисковите фактори?

Рисковите фактори за херпес зостер и псориазис се различават. Но наличието на друго състояние, което засяга имунната система, е рисков фактор и за двете.

Херпес зостер

Рисковите фактори за херпес зостер включват напреднала възраст и заболяване, което отслабва имунната система. Това включва рак и ХИВ. Лечението на рак също може да намали вашата резистентност, което прави по-вероятно неактивен вирус на херпес зостер да стане активен.

Псориазис

Рисковите фактори за псориазис са по-свързани с фамилната анамнеза. Ако имате близък роднина с псориазис, шансовете ви също да имате заболяването се увеличават. Подобно на херпес зостер, псориазисът е по-вероятно да се появи при хора с отслабена имунна система. Други рискови фактори включват:

 • пушене
 • стрес
 • затлъстяване

Кога да видите Вашия лекар

Посетете Вашия лекар при първите признаци на обрив, мехури или петна от мъртва кожа. Те могат да ви насочат към дерматолог, ако състоянието е сериозно. Ако изглежда, че имате псориазис, може да се наложи да посетите ревматолог, който лекува автоимунни състояния, като псориатичен или ревматоиден артрит (РА).

Не пренебрегвайте симптомите на херпес зостер или псориазис. Ранната диагноза и лечение често могат да контролират симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss