График за хранене, препоръчан от лекар за вашето 6-месечно дете

График на хранене на 6 месеца

Ако вашето 6-месечно дете е готово да започне да яде твърди храни, може би се чудите как да го направите. Обясняваме какво, кога и как да храните вашето 6-месечно дете.

С какво да храня бебето си?

Преди всичко, не забравяйте, че на тази възраст майчиното мляко или адаптираното мляко все още са основният източник на хранене за вашето бебе.

Твърдата храна е просто добавка на тази възраст и все пак трябва да храните бебето си с много кърма или адаптирано мляко.

Купете формула за вашето бебе онлайн.

Често първата храна са бебешки зърнени храни, като ориз или овесени ядки. Някои бебета не приемат зърнени храни и това е добре.

Няма нищо лошо бебето ви да пропусне етапа на зърнени храни и да премине направо към пюрирани храни, но ние предлагаме първо да опитате зърнени храни. Има добавено желязо, от което бебето се нуждае на тази възраст.

Освен това, това е приятен мост от чистата течна диета с кърма или адаптирано мляко към по-твърда храна.

Ето селекция от зърнени храни за бебета, които да опитате.

Не слагайте зърнени храни в бутилката. Смесете го с адаптирано мляко или вода и го дайте с лъжица.

Ако кърмите, не смесвайте кърмата със зърнените храни при първите няколко опита за ядене. Докато бебето ви не покаже, че наистина ще го изяде, по-голямата част от зърнените храни ще се озоват някъде другаде освен стомаха им, като на пода, главата или тавата.

Кърмата ви е твърде ценна, за да я изхвърлите, така че първо смесете зърнените храни с малко вода. Когато вашето бебе го приема добре, тогава можете да го смесите с кърмата си.

Първо направете зърнените култури малко течни, по-близо до консистенцията на течност. Ако бебето ви приема това добре, постепенно го сгъстите до консистенцията на овесена каша.

Започнете, като предлагате само няколко лъжици наведнъж. Когато бебето ви се е овладяло и изглежда, че иска повече, увеличете до около 3 до 4 супени лъжици на хранене.

След като бебето ви е приемало надеждно зърнени храни веднъж дневно в продължение на седмица или две, опитайте да храните два пъти дневно. След като са направили това надеждно за седмица или две, тогава можете да започнете да ядете пюрирани храни.

Когато бебето ви е готово, започнете да приемате пюрирани бебешки храни като тези.

Традиционно оранжевите и жълтите зеленчуци са първите храни, които се дават на бебето, но други добри храни, които първо трябва да опитате, са бананите или авокадо.

Когато давате храна, която бебето ви не е яло преди, дайте й поне три дни подред, преди да опитате друга нова храна. Това е, за да ви помогне да определите към кои храни вашето бебе може да е алергично или непоносимо.

Освен това имайте предвид, че много от по-късните хранителни навици на вашето дете често започват в ранна детска възраст. едно проучване през 2014 г установи, че бебета, които не ядат много плодове или зеленчуци в периода от 6 до 12 месеца, вероятно няма да ядат много плодове или зеленчуци като по-големи деца.

С какво не трябва да храня бебето си?

Има само няколко храни, които трябва не дайте на бебето си на този етап:

Суров мед

Това може да причини ботулизъм при кърмачета. Изчакайте до 12 месеца, за да дадете на детето си мед.

Краве мляко

Бебетата не трябва да пият краве мляко на 6 месеца. Но след като са малко по-напреднали с твърдите храни, могат да имат малко кисело мляко или меко сирене.

Те може да не са в състояние да го усвоят правилно и това може да причини микроскопично кървене в изпражненията им.

Опасности от задушаване

Можете да дадете на бебето си пюрирани или меки, варени моркови, но не голямо, кръгло парче морков, с което може да се задави. Това е вярно, дори ако храната не е твърда, като цяло грозде.

Някои видове риба в излишък

Избягвайте да давате на бебето определени видове риба, които съдържат по-високи количества живак повече от веднъж месечно. Това включва някои форми на риба тон и няколко други.

Бела риба, сьомга и лека консервирана риба тон обикновено са безопасни за по-често. Говорете с Вашия лекар, ако не сте сигурни кои видове риби са безопасни за вашето бебе.

Какво друго?

Освен ако няма много основателна причина – понякога има медицински причини за това – най-добре е да избягвате да давате сок на детето си на тази възраст.

Дори 100% натурален плодов сок съдържа много захар. Прекомерният прием на захар на тази възраст е свързан с проблеми по-късно в живота. Приемът на подсладени със захар напитки в ранна детска възраст се свързва с двойно повече риск от затлъстяване на 6 години.

Ще забележите, че има много малко храни, които трябва да избягвате. Забележително отсъстват от списъка храни като яйца, фъстъчени продукти и ягоди.

Традиционно педиатрите казаха на родителите да отложат тези храни, с надеждата да предотвратят хранителни алергии. Но нов изследвания показа, че ранното въвеждане на тези храни всъщност може да помогне за предотвратяване на алергии.

Не забравяйте, че храните трябва да са във форма, която не представлява опасност от задавяне. Малко парче кремообразно фъстъчено масло върху банан, например, е подходящо, но не цял фъстък.

Говорете с Вашия лекар, ако се притеснявате за потенциални алергии поради фамилна анамнеза или ако детето Ви може да има алергична реакция (признаците включват обрив, повръщане или диария).

Незабавно се обадете на 911 ако детето ви има тежки симптоми като затруднено дишане.

Кога да храня бебето си?

Американската асоциация по педиатрия препоръчва отлагане на твърдите храни до 6-месечна възраст.

Започването на твърда храна много по-рано може да накара бебето ви да суче по-малко, което ще доведе до изсъхване на кърмата по-рано. Започването твърде рано може също да доведе до диета с ниско съдържание на протеини, мазнини и други хранителни вещества.

От друга страна, не започвайте твърда храна много по-късно от 6 месеца, тъй като твърде дългото чакане може да причини някои проблеми с храненето.

За някои деца има прозорец от възможности. Ако чакате твърде дълго, за да започнете да приемате твърди храни, изглежда, че те не го „разбират“ и може да се нуждаят от логопед или ерготерапевт, който да им помогне да се научат как да ядат твърди храни.

Не забравяйте, че бавно въвеждате твърди храни на бебето си, така че няма нужда да се движите твърде бързо.

Вашето бебе вероятно пие майчино мляко или адаптирано мляко шест до осем пъти на ден на този етап. Целта до 1-годишна възраст е да ги накарате да ядат около шест пъти на ден:

  • закуска
  • сутрешна закуска
  • обяд
  • следобедна закуска
  • вечеря
  • закуска преди лягане

Родителите обикновено хранят детето си с твърди храни в началото сутрин, след което добавят твърди храни към вечерното хранене малко по-късно. Но, разбира се, можете да храните бебето си, когато пожелаете.

Препоръчваме ви, ако давате храна за първи път, да я давате по-рано през деня, за да можете да видите каква е реакцията на детето.

И не започвайте твърди храни, когато бебето е гладно и плаче. Ако са в това състояние, хранете ги с кърма или адаптирано мляко, но може би не с пълно хранене.

Искате те все още да имат място за зърнените култури. След това след зърнените храни им дайте останалата част от кърмата или адаптираното мляко.

Можете също така да опитате да ги нахраните малко преди гърдата или шишето им, в момент, когато може да са достатъчно гладни, за да опитат твърди храни, но не прекалено гладни, за да бъдат нервни.

Няма грешен начин да направите това, така че експериментирайте и вижте какво харесва вашето бебе повече.

Как да храня бебето си?

Когато давате на бебето си твърди храни, уверете се, че то седи изправено на столчето за хранене, пристегнато с колан. Уверете се, че тавата е закрепена.

Когато давате зърнени храни или пюрирани храни, сложете малко върху лъжицата и поставете лъжицата до устата на бебето. Много бебета с нетърпение ще отворят устата си и ще вземат лъжицата. Някои може да се нуждаят от малко увещание.

Ако не отворят устата си, поставете лъжицата до устните им и вижте дали реагират. Никога не набивайте лъжицата в устата им.

Времето за хранене трябва да е приятно, така че не насилвайте бебето си да яде, ако не иска. Ако отначало откажат, това може да е знак, че не са готови.

Ако са яли твърди храни за известно време и след това са отказали нещо, може да се окаже, че не харесват тази храна или просто не се интересуват. Така че следвайте техните реплики.

Говорете с Вашия лекар, ако бебето Ви няма интерес да приема твърди храни след няколко седмици опити или ако има проблеми с храненето, като задавяне, задушаване или повръщане.

Опитайте се да накарате цялото семейство да се храни заедно, тъй като е доказано, че това има положителен ефект върху развитието на детето и връзката му със семейството.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss