ГЕРБ при бебета: Как мога да помогна на бебето да спи?

Общ преглед

Плюването или рефлуксът е много често при по -малки бебета и може да се дължи на:

  • прехранване
  • слаби коремни мускули
  • незрял или слаб долен езофагеален сфинктер
  • бавна храносмилателна система

В някои редки случаи рефлуксът при по -големи бебета се дължи на хранителни алергии. При по -големите деца това може да бъде и резултат от непоносимост към лактоза. Тези деца не могат да преработват лактоза, захар, която се намира в млякото.

При хора с киселинен рефлукс киселина от стомаха им постъпва в хранопровода. Рефлуксът е често срещан при кърмачета и обикновено не причинява други симптоми освен изплюване.

Повечето бебета израстват от него до навършване на 12 месеца и не се нуждаят от лечение, освен прости промени в начина на живот.

Бебетата, които имат по -тежки симптоми, могат да бъдат диагностицирани с гастроезофагеална рефлексна болест (ГЕРБ). Тези симптоми могат да включват:

  • раздразнителност
  • лошо наддаване на тегло
  • повръщане последователно

Бебетата с тези симптоми може да се наложи да приемат лекарства или дори да се подложат на операция.

ГЕРБ може да бъде болезнено за бебетата, причинявайки раздразнителност и дискомфорт. Това може да им затрудни падането или заспиването. Ако имате проблеми с заспиването на вашето бебе с ГЕРБ, ето няколко предложения, които могат да ви помогнат.

Планирайте време между сън и хранене

Тъй като киселинният рефлукс се появява след хранене, не поставяйте бебето си в леглото веднага след хранене. Вместо това ги оригвайте и изчакайте 30 минути, преди да легнете бебето си за дрямка или за вечерта. Това ще помогне да се гарантира, че тяхната система усвоява храната.

Подобно на киселинния рефлукс при възрастни, киселинният рефлукс при кърмачета може да се влоши от тяхното положение, особено след хранене. Тъй като много малките бебета не могат да седят сами, уверете се, че вашето бебе остава изправено 30 минути след хранене. Това ще подпомогне храносмилането, преди детето ви да спи.

Повдигнете главата на яслите

Повдигането на главата на креватчето на вашето бебе също може да помогне за облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс. Можете да направите това, като поставите кърпа под главата на матрака.

За възрастни лежането по корем може да помогне за намаляване на киселинния рефлукс. Лекарите обаче не препоръчват това като положение за сън за кърмачета, тъй като е свързано със синдрома на внезапната детска смърт. Бебетата с тежка ГЕРБ често изпитват сънна апнея (липса на дишане), така че винаги поставяйте бебето си по гръб за сън.

Работете с вашия педиатър

Понякога киселинният рефлукс кара бебетата да изхвърлят всичко, което са яли. Бебе, което не е яло достатъчно, вероятно ще има проблеми със заспиването. Говорете с педиатър на детето си, ако смятате, че киселинният рефлукс причинява на бебето затруднения със съня. Те могат да ви помогнат да намерите решение. Вашето бебе може да се нуждае от лекарства, промяна във формулата или – в редки случаи – операция. Вашият педиатър може също да препоръча начини да помогнете на бебето да спи.

Давайте лекарства, както е предписано

Ако вашето бебе има ГЕРБ и приема лекарства, не забравяйте да им дадете лекарството точно както е предписано от вашия педиатър. Бъдете наясно с всички странични ефекти и кога да се обадите на Вашия лекар в спешен случай.

Следвайте последователна рутина за лягане

Сънят е важен, както за бебетата, така и за техните родители. Не забравяйте да установите последователна рутина за лягане и след това да я следвате всяка вечер. Люлеенето на бебето в изправено положение, докато стане сънливо и почти заспива, може да му помогне да го успокои и може да намали симптомите на ГЕРБ или киселинен рефлукс.

Взимането

Приспиването на бебето може да бъде трудно за всеки, но киселинният рефлукс може да добави още едно предизвикателство. Говорете с вашия педиатър за това как киселинният рефлукс може да повлияе на съня на вашето бебе и как можете да помогнете на бебето да спи по -добре. Вашият лекар може да предложи съвети и трикове, които ще помогнат на вашето бебе да се чувства по -комфортно. Трябва също така да си водите бележки за всички тригери, които виждате, че влияят върху състоянието на вашето бебе, и да говорите с вашия педиатър за тях.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss