В центъра на вниманието на психичното здраве: Лечение на безсъние и депресия

 • Не е необичайно да имате едновременно безсъние и депресия.
 • Връзката изглежда е двупосочна.
 • Лечението на едно състояние може да помогне за разрешаване на другото.

Потърсете помощ сега

Ако имате мисли за самонараняване или самоубийство, можете да се обадите на National Suicide Prevention Lifeline на 800-273-8255. Помощта е безплатна, поверителна и достъпна 24/7. TTY: Използвайте предпочитана релейна услуга или наберете 711, след това 1-800-273-8255. En Español: 888-628-9454

Има двупосочна връзка между безсънието и депресията. Проблемите със съня могат да бъдат както симптом, така и рисков фактор за депресия.

Безсънието може да означава проблеми със заспиването, оставането в сън или събуждането в желаното време. По принцип не спите достатъчно, за да функционирате добре. Депресията може да варира от няколко депресивни симптоми до голяма депресия.

В това ръководство ще разгледаме как тези две условия могат да се съберат. Ще разгледаме и възможностите за лечение, ако имате безсъние и депресия.

Връзката с депресията и безсънието

Ранното сутрешно събуждане понякога може да е признак на депресия. Доказано е, че лошият сън значително влошава симптомите на много психични проблеми.

Голяма Мета-анализ за 2016 г установи, че безсънието е значително свързано с повишен риск от депресия. Някои теории за това са:

 • Загубата на сън може да причини когнитивни промени и промени в настроението.
 • Нарушението на съня може да наруши емоционалната регулация и стабилност и да промени нервните процеси.
 • Липсата на сън може да предизвика реакция на стрес и да повиши нивата на възпалителни маркери.

Според систематичен преглед от 2013 г. доказателствата сочат, че безсънието и депресията са двупосочна улица: наличието на едно състояние увеличава риска от друго. Изследователите също така отбелязаха, че безсънието предсказва депресия по-последователно, отколкото депресията предсказва безсъние.

Друго изследвания предполага, че около 90 процента от хората с депресия имат оплаквания от сън като:

 • безсъние
 • нарколепсия
 • нарушено дишане
 • синдром на неспокойните крака (RLS)

Д-р Дейвид А. Мерил, възрастен и гериатричен психиатър и директор на Тихоокеанския мозъчен здравен център на Тихоокеанския институт по невронауки в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния, каза пред Healthline, че вижда много пациенти както с безсъние, така и с депресия.

„Това със сигурност е една от онези двупосочни отношения. Нарушеният сън е основна характеристика на депресията. Класически симптом на депресията е ранното сутрешно събуждане“, каза Мерил.

„А нарушеният сън може да доведе до тревожно, депресивно настроение. Безсънието може да се прояви като част от голям депресивен епизод, който е клинично достатъчно тежък, за да се нуждае от лечение.

Трябва ли първо да лекувате безсънието или депресията?

Подходът към лечението зависи от индивида. Лекарите обикновено първо лекуват това, което пациентът идентифицира като основен проблем, обясни Мерил.

„Ако сте депресирани и Вашият лекар Ви предпише антидепресант, настроението Ви може да се подобри. И сънят следва”, каза Мерил.

„Или не можеш да спиш, така че може да си вземеш хапче за сън. Това може да бъде по-предизвикателно. Няма добри доказателства за продължителна употреба на хапчета за сън. Те са склонни да не работят при хронично безсъние.”

Понякога лечението на депресия може да разреши проблемите ви със съня, добави той.

Нелекарствени и естествени възможности за лечение

Може да успеете да подобрите съня и да се справите с депресията със следните лечения:

 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Тази краткосрочна терапия е първата линия за лечение на безсъние и често се използва за лечение на депресия. CBT се ръководи от специалист по психично здраве, който ви помага да се научите как да идентифицирате и променяте мисли и поведение, свързани с безсъние или депресия. Може да се комбинира с други техники, за да ви помогне да спите по-добре, включително хигиена на съня и техники за релаксация.
 • Техники за релаксация. За справяне с безсънието често се препоръчват практики като дълбоко дишане, визуализация, прогресивна мускулна релаксация и биофидбек. Мета-анализ от 2020 г. установи, че техниките за релаксация са безопасни и могат да намалят симптомите на депресия, ако се практикуват редовно.
 • Упражнение. Мета-анализ от 2021 г. установи, че редовните упражнения подобряват качеството на съня, изразената от самооценката, тежестта на безсънието и сънливостта през деня. А преглед от 2016 г. на 22 проучвания установи, че упражненията са ефективни при лечение на депресия, особено в комбинация с лекарства.
 • Практики на ума и тялото. А Систематичен преглед за 2019 г предполага, че практики като йога, тай чи, чигонг и медитация могат да подобрят симптомите на безсъние и следователно цялостното здраве. А преглед за 2017 г заключиха, че йога може да бъде полезна за намаляване на депресията, въпреки че повечето проучвания по темата са малки и кратки по продължителност.

Някои естествени добавки могат да подобрят както настроението, така и съня, каза д-р Никол Зигфрид, лицензиран клиничен психолог и главен клиничен директор на Lightfully Behavioral Health в Таузънд Оукс, Калифорния, пред Healthline.

„Всички добавки трябва да бъдат одобрени от лекар, особено когато се добавят към съществуващ режим на лечение“, добави тя.

Зигфрид изброява следните интервенции, насочени към двете състояния:

 • Корен от валериана, магнезий и пасифлора. Смята се, че те повишават гама амнио маслена киселина (GABA), което може да подобри настроението и съня.
 • лавандула. Лавандулата има антиоксидантни ефекти, които намаляват възпалението и създават по-добро цялостно здраве и благополучие. Лавандулата действа върху холинергичната система, част от централната нервна система, която регулира когнитивната обработка на високо ниво. Това може би е причината да е доказано, че има положително въздействие върху настроението и съня.
 • Триптофан. Това е предшественик на серотонина, хормон, който насърчава сън и облекчава депресията.

Д-р Кимбърли Шапиро, психиатър и медицински директор на амбулаторни поведенчески здравни услуги в болницата Providence Mission в Ориндж Каунти, Калифорния, каза пред Healthline, че въпреки че е установено, че някои естествени добавки са полезни при лека депресия или безсъние, нито една не е от Администрацията по храните и лекарствата (FDA)-одобрен за тези употреби.

Хигиената на съня също може да помогне специално за справяне с безсънието. Това включва поддържане на редовен график за сън, избягване на стимулиращи дейности и храни преди лягане и създаване на спокойно място за сън.

Лекарство, използвано за лечение както на безсъние, така и на депресия

А 2019 г прегледна статия предполага, че хората с безсъние и депресия са склонни да имат по-тежки депресивни симптоми, отколкото хората само с депресия. Изследователите установиха, че антидепресантите обикновено се предписват за депресия, но някои видове могат да попречат на качеството на съня.

„Някои антидепресанти се използват преди лягане, защото са успокояващи. Можете да се възползвате от този страничен ефект, за да помогнете със съня“, каза Мерил. „Но някои по-стари антидепресанти също могат да причинят увреждане на паметта или други проблеми. Така че трябва да внимаваме.”

Лекарства за безсъние

Ако имате депресия, консултирайте се с Вашия лекар, преди да опитате лекарства за сън без рецепта (OTC). Лекарствата за сън, отпускани с рецепта, попадат в няколко категории, включително:

 • агонисти на бензодиазепиновите рецептори: триазолам, темазепам, естазолам, лоразепам
 • небензодиазепинови рецепторни агонисти: есзопиклон (Лунеста), залеплон (Соната), золпидем (Амбиен)
 • агонисти на рецептора на мелатонин: рамелтеон (розерем)
 • агонисти на хистаминови рецептори: доксепин (Silenor)
 • орексин рецепторни агонисти: суворексант (Belsomra), лемборексант (Dayvigo)

„Тези лекарства наистина са предназначени за краткосрочна употреба. Класическите хапчета за сън могат да бъдат проблематични при продължителна употреба. Доста често тялото свиква и все още имате проблеми със заспиването“, каза Мерил.

Важно е винаги да работите с Вашия лекар, преди да започнете каквото и да е ново лекарство. Merrill предупреждава, че използването на множество лекарства може да доведе до взаимодействия и да увеличи симптомите на депресия.

„Препоръчвам да не използвате комбинации от лекарства за сън. Всяко седативно лекарство, добавено към друго, може да причини умора през деня, объркване и забавяне на времето за реакция. По-добре е да работим върху основните причини за дисфункция на съня“, продължи той.

„Психотерапията или лекарствата през деня могат да ви помогнат да спите по-добре през нощта, като лекувате депресията“, каза Мерил.

Лекарства, одобрени за лечение на депресия

Има много видове лекарства, използвани за лечение на депресия. Сред тях са:

 • селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs)
 • инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRI)
 • атипични антидепресанти
 • трициклични и тетрациклични антидепресанти
 • инхибитори на моноаминооксидазата (МАО)

„SSRIs и SNRIs често могат да се използват за лечение на безсъние, което е свързано с депресия, тъй като лекува настроението, вторично разрешава симптомите, които идват заедно със синдрома на депресията“, каза Шапиро.

Тя отбеляза, че някои видове антидепресанти, поради техните седативни ефекти, обикновено се използват за лечение на безсъние, дори с изключение на депресия:

 • трициклични доксепин и амитриптилин
 • тразодон, модулатор на серотонин
 • миртазапин, атипичен антидепресант

Според а Прегледна статия за 2017 г, всички антидепресанти могат да подобрят съня вторично спрямо настроението в дългосрочен план. Но в краткосрочен план някои могат да нарушат съня, особено SNRIs, MAOIs, SSRIs и трицикличните. Ето защо е важно да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар и да съобщавате за нови или влошаващи се симптоми.

Как да намерите специалист по психично здраве

Хроничното безсъние е проблем със заспиване или заспиване поне три пъти седмично, което продължава повече от 3 седмици. Ако изпитвате хронично безсъние, трябва да бъдете прегледани от лекар.

Ако все още не се лекувате за депресия, започнете, като посетите вашия доставчик на първична медицинска помощ. От там можете да получите направление към специалист, което може да включва:

 • психиатър
 • психолог
 • специалист по съня
 • невролог

Вашите индивидуални обстоятелства ще ръководят лечението ви. Може да се наложи да работите с повече от един лекар.

Ако имате депресия и не знаете къде да се обърнете, свържете се с Националната телефонна линия за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) на 800-662-4357 или TTY: 800-487-4889. Тази безплатна услуга може да ви насочи към услуги за лечение и поддръжка във вашия район. Той е поверителен и е достъпен на английски и испански език 24/7.

Outlook

Дори и най-тежките случаи на депресия могат да бъдат лекувани. Колкото по-рано започнете, толкова по-ефективно ще бъде.

Антидепресантите могат да отнемат от 2 до 4 седмици, за да подействат. Симптоми като проблеми със съня обикновено се подобряват преди настроението.

Безсънието може да се лекува успешно. Може да е необходима комбинация от корекции на навиците за сън и CBT. Понякога краткосрочната употреба на помощни средства за сън може да помогне. някои изследвания предполага, че безсънието може да се превърне в постоянен проблем за някои хора, особено за тези с по-тежко безсъние.

Опитите сами да се справите с безсънието и депресията могат да бъдат опасни. Всеки е различен. Лекарят може да ви помогне да идентифицирате вашите специфични нужди и да определи кои лечения е вероятно да помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss