Възможно ли е раздразнените ми очи да са сухо око?

Повечето случаи на сухо око могат да бъдат овладени с капки за очи без рецепта (OTC), но някои може да изискват капки с рецепта или операция.

Всички получаваме сухи очи в даден момент. Може би сте прекарали твърде дълго втренчени в екрана или полените оставят очите ви песъчинки и изсъхнали. Умората или прекарването на дълги периоди зад волана също може да допринесе за сухота в очите. Но за някои хора, сухота в очите е продължаващо раздразнение.

В допълнение към факторите на околната среда, основното състояние може да допринася за вашите сухи очи – и лечението на състоянието може да изисква различни подходи. Ако сте уморени от раздразнени, песъчинки в очите, които пречат на ежедневните ви дейности, продължете да четете, за да научите повече за сухото око и как да го управлявате.

Как изглежда изпарителното сухо око (EDE)?

EDE стои зад над 80% от случаите на сухо око. EDE се причинява от производството на лошо качество на сълзите и често се дължи на физическо запушване или възпаление в мастните жлези на клепача, известни като мейбомиеви жлези. Маслото, произведено от здрави мейбомиеви жлези, съставлява най-външния слой на слъзния филм и забавя изпарението на сълзата.

Мигането освежава и равномерно разпределя слъзния филм по очната повърхност. Рядкото мигане често може да допринесе за EDE, защото колкото по-малко мигате, толкова по-вероятно е да натрупате остатъци по краищата на клепачите си, което води до запушване на жлезите.

По същия начин, прекарването на продължителни периоди, взирани в екраните, може да намали честотата на мигане, като също така увеличава риска от EDE.

Хората с EDE обикновено изпитват:

 • песъчинка
 • жилене
 • замъглено зрение
 • умора на очите
 • затруднено носене на контактни лещи
 • светлочувствителност
 • подути очи

Как изглежда сухото око с дефицит на водна течност (ADDE)?

ADDE, което представлява 10% от случаите на сухо око, е състояние на очите, причинено от намаляване на способността на окото да произвежда водния компонент на естествените сълзи. В някои случаи може да бъде причинено от синдрома на Sjögren. Сухото око на Sjögren е подкатегория на ADDE.

Сухото око, което не е причинено от синдрома на Sjögren, има тенденция да се появява по-късно в живота. По-напреднала възраст, вирусни инфекции и увреждане на слъзните жлези или канали могат да бъдат допринасящи фактори.

По същия начин, подлагането на катаракта или рефрактивна хирургия – като LASIK, LASEK или PRK – също може да увеличи риска от развитие на ADDE.

Симптомите на сухото око, различно от Sjögren, са подобни на това, което много хора свързват със сухото око. Тези симптоми включват:

 • сърбеж
 • усещане за песъчинки в очите
 • замъглено зрение
 • напрежение на очите, особено след четене

 • затруднено носене на контактни лещи
 • болка, парене или зачервяване на очите
 • неспособност да произвежда сълзи, когато плаче
Авторско право © 2017 MedEdicus LLC. Всички права запазени. CC-BY

Изследване от 2020 г предполага, че наличието на ADDE може да допринесе за развитието на EDE.

Как изглежда сухото око на Sjogren?

Докато възрастта, факторите на околната среда и вирусните инфекции могат да допринесат за сухото око, различно от Sjögren, сухото око на Sjögren е свързано със синдрома на Sjögren, което е автоимунно състояние.

Авторско право © 2013 Tincani et al.; лицензополучател BioMed Central Ltd. CC-BY

Сухи, песъчинки в очите, които са червени и горят, са доста често срещани симптоми. Но може да изпитате и следното:

 • болка в очите
 • влажни очи
 • чувството, че нещо е в окото ви
 • повишено мигане
 • суха уста

Какво да направите, ако смятате, че имате сухо око

Случайните сухи очи често могат да бъдат отстранени с извънборсови изкуствени сълзи. Но ако имате симптоми, които не изчезнат след няколко дни, може да имате по-сериозна форма на сухо око. Не забравяйте да си уговорите среща с опитен очен лекар, за да се подложите на обстоен очен преглед.

The изпита ще центрира за определяне на качеството и количеството на вашите сълзи. По същия начин вашият очен лекар вероятно ще попита за вашата медицинска история и ще определи дали някое физическо увреждане на областта на очите, жлезите или каналите може да е причина за вашето сухо око.

Лечение на сухо око

Правилното лечение на сухото око ще зависи от факторите, допринасящи за сухото око и тежестта на симптомите.

Леките случаи могат да се възползват от изкуствени сълзи без рецепта без консерванти, докато по-тежките случаи може да изискват процедура, която временно блокира слъзните канали, за да се предотврати твърде бързото изтичане на естествените сълзи.

В други случаи може да Ви бъдат предписани капки за очи за увеличаване на производството на сълзи.

За справяне с възпалението, свързано със сухото око, Вашият лекар може също да препоръча лечение като изкуствени сълзи, капки за очи с рецепта или хигиенни навици на клепачите, като използване на топъл компрес и ежедневно избърсване на клепачите.

Докато сухото око може да бъде леко раздразнение за някои хора, за други то може да попречи на ежедневните им дейности.

Докато трите често срещани форми на сухо око са склонни да споделят симптоми, основните причини варират.

Ако имате сухи очи и използвате изкуствени сълзи без рецепта за продължителни периоди, за да управлявате симптомите, насрочете среща с вашия очен лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss