Втвърден срещу незакален бекон

Преглед

бекон. Там ви зове в менюто на ресторанта, или цвърчи на котлона, или ви изкушава в цялата си мазна доброта от непрекъснато разширяващата се секция с бекон във вашия супермаркет.

И защо този раздел непрекъснато се разширява? Тъй като производителите на бекон продължават да измислят нови начини да направят бекона да звучи още по-добре, с описания като ябълково дърво, централно изрязване и ирландски бекон.

Но единственото нещо за бекона, което може да направи разлика по отношение на вашето здраве, е дали вашият бекон е излекуван или неизлекуван.

Основи на бекона

Беконът обикновено е с високо съдържание на натрий, общи мазнини и наситени мазнини. И ако не ядете малки порции, получавате още повече натрий и мазнини.

Високото ниво на натрий е рисков фактор за високо кръвно налягане. Американската сърдечна асоциация препоръчва не повече от 2300 mg натрий ежедневно. Прекомерната консумация на наситени мазнини е свързани с високия холестерол, които могат да се натрупват в артериите и да причинят сърдечни проблеми.

Диетичните насоки за американците за периода 2015–2020 г. препоръчват ограничаването на наситените мазнини до не повече от 10 процента от общите калории.

В допълнение, мазнините съдържат 9 калории на грам, повече от два пъти това на протеините и въглехидратите, които съдържат по 4 калории на грам. Хората, които не се съобразяват с общия прием на калории, когато консумират храни с по-високо съдържание на мазнини, могат да получат наддаване на тегло.

И така, как излекуваният в сравнение с несъхранения бекон има значение за вашето здраве?

Какво е лечение?

Втвърдяването е процес, използван за запазване на храната. Освен това добавя вкус. Можете сами да излекувате храни с дим или като ги опаковате със сол. Комбинация от сол, захар и други вкусове обаче има по -добър вкус.

Изсушен бекон технически означава всяка форма на консервиран бекон. Тъй като целият бекон е консервиран или с дим, или със сол, няма такова нещо като невтвърден бекон. Но този факт не е попречил на маркетолозите да възприемат термините „излекуван“ и „незалечен“.

И така, какво означават тези термини?

Излекувани срещу неизлекувани

Втвърденият бекон се консервира с търговски препарат от сол и натриеви нитрити. Нитритите са добавки, отговорни за придаването на розовия цвят на бекона, наред с много неща.

Има два метода за втвърдяване: изпомпване и сухо втвърдяване. Концентрацията на нитрити не може да надвишава 200 части на милион (ppm) в сушен бекон и 120 ppm в изпомпван бекон, според Службата за безопасност и инспекция на храните (FSIS).

Несъхраненият бекон е сланина, която не е втвърдена с натриеви нитрити. Обикновено се излекува с форма на целина, която съдържа естествени нитрити, заедно с обикновена стара морска сол и други овкусители като екстракти от магданоз и цвекло.

Несъхраненият бекон трябва да бъде обозначен с „Несушен бекон. Не се добавят нитрати или нитрити. ” Това обаче не означава, че няма нитрити от естествени източници.

Нитритите вредни ли са за вас?

Може би сте чували, че нитритите, използвани за лечение на бекон и други меса, са свързани с по-висока честота на някои видове рак. Или че нитритите са в отрова за плъхове. Защо тогава нитритите се добавят към храната на първо място?

Заедно с розовия бекон, нитритите поддържат вкуса на бекона, предотвратяват миризмите и забавят растежа на бактериите, които причиняват ботулизъм.

Нитритите също се срещат естествено в много храни, включително много зеленчуци. Въпреки това, зеленчуковата диета е по-малко вероятно да ви изложи на риск от рак на дебелото черво или панкреаса, отколкото диетата, съдържаща много преработен бекон и хот-дог.

Това е така, защото зеленчуците също са склонни да съдържат много витамин С, сред много други здравословни витамини, минерали и антиоксиданти. Във високо киселинната среда на стомаха нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, смъртоносен канцероген. Изглежда обаче, че витамин С предотвратява това превръщане.

Тъй като зеленчуците, които съдържат нитрити, също имат високи нива на витамин С, консумирането им избягва рисковете, свързани с яденето на много храни с високо съдържание на нитрити, които не съдържат витамин С.

Взимането

Значи по -добър е за вас несъхраненият бекон от бекона, излекуван с нитрити? Не много. Все още не е известно дали естествените нитрити, открити в целина, са по -малко вредни от тези, добавени към втвърдения бекон.

А беконът все още се нарежда с високо съдържание на сол и наситени мазнини, като и двете трябва да бъдат ограничени, за да се намали рискът от сърдечни заболявания.

Насладете се на бекон в много умерени порции и поддържайте диетата си пълна със здравословни зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss