Всичко, което трябва да знаете за хапчето Ella сутрин след

двама души си говорят в кафене
Getty Images/South_agency

Какво точно е Ела?

Ела – известна още като улипристалов ацетат – е хапче за сутрин след. Приет перорално в рамките на 120 часа след P-in-V секс, ella е предназначен да предотврати оплождането на яйцеклетката от спермата. Това означава, че спира настъпването на бременност.

Професионалисти

 • Това е много ефективно. Може да намали шансовете ви да забременеете с 85 процента, ако се приема в рамките на 5 дни след секса.
 • Безопасно е. Може да изпитате леки странични ефекти, но те не са свързани със сериозни усложнения.
 • Може да се приема в рамките на 5 дни след полов акт. Други хапчета за сутринта трябва да се приемат в рамките на 3 дни, за да бъдат най-ефективни.
 • Той е проектиран да бъде по-ефективен за хора с по-висок ИТМ. Установено е, че действа по-добре от други хапчета за сутринта при хора с ИТМ 26 или по-висок.
 • Може да бъде покрито от застраховка. Вашата застраховка или местният здравен отдел може да покрие разходите за ella.

минуси

 • Имате нужда от рецепта. Ella не се предлага без рецепта (OTC).
 • Ella може да не е толкова широко разпространена, колкото други видове спешна контрацепция. (ЕО) Добра идея е да се обадите в местната аптека, за да се уверите, че предлагат лекарствата, които искате.
 • Ела обикновено е по-скъпа от другите опции на ЕК. Цената на ella може да варира от $50 до $105, докато Plan B обикновено струва $35 до $50.

Кой трябва да използва ella?

Спешната контрацепция като ella е предназначена да предотврати бременност при всеки, който е изложен на риск от забременяване, но не желае.

Това включва всеки, който:

 • са имали P-in-V секс без използване на презерватив или друг контрацептив
 • имаше скъсване на презерватива, изплъзване, разкъсване по време на секс
 • забелязали, че презервативът е бил продупчен по време на или след секс

„Ако сте имали полов акт и презервативът се спука, счупи или се изплъзне, рискът от бременност е същият, както би бил, ако изобщо не сте използвали презерватив“, обяснява д-р София Йен, главен изпълнителен директор и съосновател на Pandia Health.

Но как решавате дали да използвате ella или друга EC опция?

Йен препоръчва това всеки който е решил да вземе хапче EC, избере ella.

„Доказано е, че Ella е по-ефективно хапче за спешна контрацепция от всяка друга опция, когато се приема във всеки момент в рамките на 5 дни след секс“, обяснява тя.

Как действа ella?

Ella съдържа нехормонално лекарство, наречено улипристал ацетат.

Това лекарство се свързва с прогестероновите рецептори на тялото, което забавя овулацията, обяснява Кристин Хакел, практикуваща медицинска сестра в Nurx.

Тя обяснява, че също така намалява дебелината на ендометриума, което не позволява на оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката (което е необходима стъпка за създаване на бременност).

Колко ефективна е ella?

Ella има степен на ефикасност от 85 процента, когато се приема в рамките на 120 часа.

Могат ли други лекарства да повлияят на ella?

Да, изследователи Препоръчвам че хората избягват едновременната употреба на лекарства, потискащи киселината, като инхибитори на протонната помпа, хистамин2-рецепторни антагонисти и антиациди.

Хормоналният контрол на раждаемостта също намалява ефективността.

Преди да приемете ella, говорете със здравен специалист, за да сте сигурни, че няма да попречи на вашия хормонален контрол на раждаемостта, като хапчето, пластира, пръстена или инжекцията. Приемането на ella по време на хормонален контрол на раждаемостта може да ги направи по-малко ефективни.

„Хормоналният контрол на раждаемостта съдържа прогестин, а Ела действа, като блокира активността на прогестина в тялото, така че ако ги приемате заедно, те могат да се отменят взаимно“, обяснява Хакел.

„След като приемете Ела, използвайте презервативи до края на цикъла си и възобновете хормоналния си контрол на раждаемостта след следващата менструация“, казва Хакел.

Ами ако приемете ella след 72 часа?

Можете да приемате Ела до 120 часа след секс. Така че, стига да го вземете в рамките на 120 часа, трябва да работи!

Има ли ограничение на теглото за Ела?

Технически, не.

Въпреки това е установено, че ella е най-ефективен за тези с ИТМ 30 или по-малко. Установено е, че единична доза е неефективна за хора с ИТМ 35 или повече.

(План Б е най-ефективен за тези с ИТМ 25 или по-малко, което прави ella достъпна за по-висок процент от населението).

Ако имате ИТМ над 30, удвояването на дозата на вашето хапче EC може да увеличи неговата ефективност.

Ела има ли странични ефекти или рискове?

Най-честата нежелана реакция е промяна в следващата Ви менструация.

Въпреки това, няма начин да разберете дали тези промени са резултат от самото лекарство или стреса от това, че сте в ситуация, в която можете да забременеете.

„Стресът е наистина често срещан модулатор на менструацията, така че е трудно да се разбере дали менструалните промени са просто реакция на стрес“, казва Йен.

Също така е обичайно да забележите повече зацапване преди и след цикъла си от обикновено и кръвообращението ви да бъде променено.

Някои хора също съобщават, че изпитват гадене, замаяност или главоболие, отбелязва Йен. Но отново, тя казва, че не е ясно дали това е резултат от лекарството или свързания стрес.

Ако сте предразположени към гадене, замаяност или главоболие, можете да изберете превантивно да вземете извънборсово лекарство против гадене или противовъзпалително лекарство.

„Вижте лекар незабавно, ако почувствате силна болка в долната част на стомаха 3-5 седмици след употребата на Ела“, казва Хакел. „Както при всяко лекарство, потърсете спешна помощ, ако почувствате признаци на алергична реакция.“

Колко струва Ела?

В крайна сметка зависи дали имате застраховка или не.

„Съгласно закона за достъпни грижи, ако имате застраховка, всяка одобрена от FDA спешна контрацепция трябва да се предлага безплатно“, казва Йен. Можете да се свържете с вашия доставчик на здравно осигуряване, фармацевт или лекар, за да разберете дали вашият план покрива ella.

Ако не сте застрахован или работите с личен или телездравен доставчик, който не приема застраховка, ella обикновено струва между $50 и $60.

Но тези разходи могат да варират – на някои места може да таксуват над $100.

Може също да можете да получите ella безплатно или на по-ниска цена от местния здравен отдел, клиника за семейно планиране или Planned Parenthood.

Къде можете да вземете Ела?

Ще трябва да работите с личен или телездравен доставчик, за да получите рецепта.

Лекар от първичната медицинска помощ, местен здравен отдел или клиника за семейно планиране може да предпише това лекарство.

Ако предпочитате да използвате доставчик на телездраве, вижте:

 • Нуркс
 • Пандия Здраве
 • Планирано родителство
 • Wisp

След като имате рецепта, можете да закупите ella от лична аптека или онлайн аптека.

Каква е разликата между Ела и План Б?

Ella и Plan B са безопасни и ефективни форми на спешна контрацепция. Но разбирането на основните им разлики може да ви помогне да определите кое е най-доброто за вас.

Ella и Plan B имат различни активни съставки

Ella съдържа улипристалов ацетат, а Plan B съдържа левоноргестрел.

Левоноргестрел е подобен по действие на висока доза противозачатъчни хапчета. Подобно на контрола върху раждаемостта, План Б спира отделянето на яйцеклетки от яйчниците, като същевременно предотвратява достигането на сперматозоидите и оплождането на съществуващите яйцеклетки.

Ella предотвратява или забавя овулацията и затруднява вграждането на яйцеклетка в матката.

Ела е по-ефективна след 72 часа

„Ella може да се приема до 5 дни (120 часа) след незащитен секс, докато Plan B и неговите генерични лекарства могат да бъдат ефективни само до 3 дни“, казва Hackel.

„Това е така, защото Ела може да предотврати овулацията дори след като хормоналният скок преди овулацията е започнал, но План Б не може да спре овулацията в този момент.“

Изследванията показват, че Ела е най-малко 85 процента ефективен по това време, докато План Б е по-близо до 75 процента, в зависимост от това кога го приемате.

Това каза, че „и двете лекарства е по-вероятно да бъдат ефективни, ако ги вземете възможно най-скоро след секс“, казва Хакел.

План Б е достъпен извънборсово

План Б се предлага извън рецепта в местната аптека. Нуждаете се от рецепта, за да закупите ella.

Трябва ли да си направите тест за бременност?

В крайна сметка зависи от това къде се намирате във времевата линия след секса.

Ако сте правили секс през последните 5 дни

Няма причина да правите тест за бременност в момента. Повечето експерти препоръчват да изчакате поне 2 седмици след полов акт, за да направите тест.

Правенето на тест сега ще доведе до отрицателен резултат, защото просто е твърде рано да се знае.

Можете да вземете ella в рамките на 5 дни след секса, така че ако искате да избегнете бременност, все още сте в рамките на прозореца, за да го вземете.

Ако сте правили секс преди повече от 5 дни

Трябва да изчакате поне 2 седмици след полов акт без контрацепция или неуспех на контрацепцията, за да направите тест за бременност.

Ако са минали повече от 14 дни, направете тест за бременност.

„Ако имате положителен тест за бременност, никакви спешни контрацептиви няма да работят“, казва Йен. „Има съвсем различен вид хапче, известно като хапче за аборт, което ще трябва да вземете, за да прекратите бременността.“

Други често задавани въпроси

Имате ли други въпроси относно Ела? По-долу бързи въпроси и отговори за този спешен контрацептив.

Можете ли да получите ella без рецепта?

не Това е само по рецепта.

Ако искате извънборсова опция, вместо това разгледайте Plan B, Take Action, My Way, Option 2, Preventeza, AfterPill, My Choice, Aftera и EContra.

(Само имайте предвид, че тези опции ще бъдат по-малко ефективни за хора с по-висок ИТМ).

Къде се продава Ела?

Повечето аптеки носят ella, включително Walgreens, CVS и Target. Разбира се, няма нищо лошо да се обадите предварително, за да проверите отново.

Ела ще действа ли, ако го приемате след овулация?

„Ела е най-вероятно да бъде ефективна, ако я приемете преди овулация, така че я вземете възможно най-скоро след секс“, казва Хакел.

Това не означава, че няма да действа, ако го приемате след овулация (но в рамките на 5 дни след секса); просто може да не е толкова ефективен.

Ако търсите метод за ЕК, който е също толкова ефективен след овулация, колкото и преди, помислете за получаване на медна спирала, предлага Йен.

Има ли други EC хапчета, които можете да приемате?

да! Има много други EC хапчета и нито едно не изисква рецепта.

Това включва:

 • План Б
 • Предприемам действие
 • Моят начин
 • Вариант 2
 • Превенция
 • AfterPill
 • Моят избор
 • След
 • EContra

За да бъде ясно: това е или/или ситуация.

Не трябва да приемате ella едновременно с друго хапче EC или в рамките на 5 дни след друго хапче EC, защото те могат да си противодействат взаимно и да станат неефективни.

Колко често можете да приемате EC хапчета?

Зависи какъв тип!

Ella може да се приема само веднъж на менструален цикъл.

Базираните на левоноргестрел EC хапчета могат на теория да се приемат няколко пъти по време на цикъл, ако е необходимо. Те не са свързани с никакви дългосрочни странични ефекти или усложнения.

Въпреки това, ако откриете, че редовно използвате EC, помислете за хормонален или нехормонален вариант за контрол на раждаемостта, който е по-ефективен за предотвратяване на нежелана бременност, отколкото приема на EC.

Могат ли хапчетата EC да повлияят на менструацията ви?

Вероятно!

„След като са взели ella, около една трета от хората нямат промяна в следващия си менструален цикъл, около една трета от хората съобщават, че следващата им менструация е ранна, а около една трета съобщават, че е закъсняла“, обяснява Йен.

Долния ред

Ако правите секс без контрацепция или имате контрацептивен неуспех и искате да предотвратите бременност, има няколко EC хапчета.

Ella е безопасна, ефективна форма на ЕК. Доказано е, че предотвратява бременност, когато се приема в рамките на 5 дни след полов акт. Ако обмисляте да приемате ella, говорете със здравен специалист, за да научите повече.


Габриел Касел е базирана в Ню Йорк писателка за секс и здраве и треньор по CrossFit ниво 1. Тя се е превърнала в сутрешен човек, тества над 200 вибратора, яде, пие и се измива с въглен – всичко това в името на журналистиката. В свободното си време тя може да бъде намерена да чете книги за самопомощ и любовни романи, да върти пейка или да танцува на пилон. Последвайте я в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss