Всичко, което трябва да знаете за сканирането с магнитен резонанс (MRI).

Магнитно-резонансната томография (MRI) е техника, използваща магнити, радиовълни и компютър, която произвежда изображения на меките тъкани в тялото, като мускули и органи. За разлика от някои други образни тестове, този тип сканиране не използва радиация.

изглед на пациент, подготвящ се за ЯМР от вътрешността на ЯМР
Cavan Images/Getty Images 961288726

MRI сканирането е неинвазивен медицински тест, който предоставя изображения на меките тъкани, като органи и мускули, в тялото. Изображенията се създават с помощта на магнитно поле заедно с радиовълни и компютър.

За разлика от рентгеновите лъчи или компютърната томография, ЯМР не използва радиация. В резултат на това това е безопасен избор за образна диагностика – особено за хора, които се нуждаят от чести образни тестове за хронични здравословни проблеми.

Какво представлява ЯМР?

Машината за ЯМР е достатъчно голяма, за да се побере около цялото ви тяло. Неговите тръбовидни магнити създават магнитно поле, което пренарежда протоните, намиращи се във всички водни молекули във вашите тъкани.

Радиовълните, предавани от машината, помагат за създаването на 3D изображения. Те изглеждат като резени, наречени напречни сечения, и позволяват на лекарите да визуализират всеки слой тъкан.

Отворете MRI

Отвореният MRI апарат има два магнита. Единият е над тялото, а другият е отдолу. Както подсказва името, страните на машината са отворени, което може да помогне за предотвратяване на чувството на клаустрофобия, което някои хора изпитват в затворени ЯМР машини.

Отвореният дизайн също помага при шума и може да поеме хора, чийто ръст или тегло правят традиционните ЯМР машини неудобни.

Затворен MRI

Затвореният ЯМР е по-традиционният дизайн на машина за ЯМР. Има пръстен от магнити, които обикалят цялото тяло. За разлика от отворения MRI, човек трябва да се подложи на затворен MRI в подобен на тръба тунел, който е отворен само от единия край.

Затворените ЯМР са свързани с по-ясни, по-подробни изображения. Въпреки това, по-нова отворените ЯМР машини също произвеждат висококачествени изображения и могат да се използват за много диагностични цели.

Какво представлява ЯМР с контраст?

Вашият лекар може да назначи ЯМР с контраст. Това означава, че преди сканирането ще Ви бъде приложен контрастен агент (понякога наричан „багрило“) интравенозно. Този агент обикновено съдържа метал, наречен гадолиний.

Когато контрастното вещество е в тялото ви, то ускорява протонната активност и създава по-ярки и ясни изображения.

Защо ви е необходим ЯМР?

ЯМР не се използва за диагностициране на неща като счупени кости. Това е така, защото костите не съдържат много вода, така че магнитното поле и радиовълните не могат да направят ясни изображения.

Вместо това ЯМР се използва за визуализиране на органи и други меки тъкани. Може да помогне за диагностицирането на различни здравословни състояния в цялото тяло.

ЯМР на мозъка и гръбначния мозък може да открие:

 • мозъчни аневризми
 • мозъчна травма
 • проблеми с очите или ушите
 • прищипани нерви
 • множествена склероза (МС)
 • удар
 • тумори на мозъка или гръбначния стълб

ЯМР на сърдечно-съдовата система може да оцени:

 • анатомичната структура на сърцето
 • блокажи или други проблеми

 • притока на кръв през артериите и съдовете
 • вродено сърдечно заболяване
 • увреждане от сърдечни удари
 • функцията на сърцето
 • инфекции, тумори и възпаления

Други приложения за MRI включват:

 • откриване на тумори и рак в цялото тяло, включително рак на гърдата
 • идентифициране на други проблеми с органи (мозък, сърце, бели дробове, храносмилателни органи)
 • визуализиране на наранявания на меките тъкани (лигаменти, сухожилия, мускули)
 • разкриване на ставни заболявания и наранявания

Какво да очаквате по време на ЯМР

Като цяло можете да очаквате вашият MRI да изглежда нещо подобно:

 1. Ще пристигнете на уговорения си час, ще се преоблечете в памучна или хартиена рокля и ще премахнете всякакви метални предмети (като бижута или часовници) от тялото си.
 2. Ще легнете на масата за сканиране и ще бъдете преместени в машината за ЯМР. Персоналът на болницата ще може да комуникира с вас чрез интерком.
 3. Машината ще издава звукови сигнали и ще щрака. Те могат да бъдат доста силни – до 120 децибелаили по-силно отколкото резачка. Болничният персонал може да ви осигури тапи за уши или друга защита срещу шума.
 4. Ще трябва да лежите неподвижно по време на сканирането. Може да забележите, че областта от тялото ви, която се сканира, е топла.
 5. Сканирането ще продължи между 20 и 90 минути. Продължителността зависи от това каква част от тялото се сканира.

Как да се подготвим за ЯМР

Няма много подготовка, свързана с получаването на ЯМР. Може да приемате лекарствата си и да продължите да ядете и пиете както обикновено.

Ако ви предстои ЯМР на корема или таза, може да се наложи да гладувате 5 или повече часа преди сканирането.

На малки деца може да се направи ЯМР под упойка. Вашият лекар ще предостави инструкции за хранене, пиене и други специални съображения по отношение на анестезията.

След вашето MRI сканиране

След сканирането можете да изчакате, за да сте сигурни, че изображенията са ясни. Ако рентгенографът се нуждае от допълнителни изображения, може да се наложи да се върнете към апарата за ЯМР.

Ако всичко изглежда наред, можете да се облечете и да се приберете вкъщи, за да изчакате резултатите. ЯМР са неинвазивни, така че няма необходимо време за възстановяване или последващи грижи.

Има ли рискове от ЯМР?

Отново, MRI машините не излъчват радиация като рентгенови лъчи или компютърна томография. Въпреки това, магнитите са изключително мощни във и около машината.

Важно е да информирате болничния персонал за всякакви медицински импланти, които имате и които съдържат метал. По същия начин ще трябва да премахнете всякакви бижута или други метални предмети (стомана, желязо и др.) от тялото и дрехите си, преди да влезете в стаята с машината.

Имплантите, които могат да бъдат засегнати, включват:

 • пейсмейкъри
 • стимулатори на блуждаещия нерв
 • имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори (ICD)
 • контурни записващи устройства
 • инсулинови помпи
 • кохлеарни импланти
 • дълбоки мозъчни стимулатори
 • капсули от капсулна ендоскопия

Ако имате някой от тези импланти, лекарят може да ви посъветва дали различен вид сканиране би бил по-добър за вас от ЯМР.

Кой не трябва да си прави ЯМР?

MRI сканирането обикновено е безопасно.

Експерти съветват, че може да се наложи бременните хора да избягват сканиране, особено през първия триместър, когато се формират органите на бебето.

Хората, които страдат от бъбречна недостатъчност и се нуждаят от диализа, трябва да говорят със своя лекар или здравен специалист, преди да получат ЯМР с контраст. Контрастното вещество гадолиний може да доведе до рядко и потенциално фатално състояние, наречено нефрогенна системна фиброза.

Кой ще разчете вашия ЯМР?

Вашите изображения ще бъдат разчетени от рентгенолог или друг лекар, който е обучен да интерпретира MRI сканирания. Докладът с констатациите на този специалист ще бъде препратен на Вашия лекар.

Вероятно ще имате последваща среща с Вашия лекар, за да обсъдите тези резултати и всички следващи стъпки.

MRI сканирането може да бъде полезен инструмент за диагностициране на наранявания на меките тъкани, тумори и заболявания. Този тест не наранява и не включва време за възстановяване. Също така е безопасно да го направите, ако имате нужда от многократни сканирания във времето.

Отвореният ЯМР е опция за хора, които се притесняват от тесни пространства, шум и комфорт. Ако имате въпроси относно предстоящия ЯМР, говорете с Вашия лекар, за да научите повече за машините и процедурите във Вашия здравен център.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss