Всичко, което трябва да знаете за инфекцията с хламидия

Какво е хламидия?

Хламидията е често срещана полово предавана инфекция (ППИ), причинена от бактерии. Хората, които имат хламидия, често нямат външни симптоми в ранните етапи.

Всъщност около 90 процента от жените и 70 процента от мъжете с ППИ нямат симптоми. Но хламидията все още може да причини здравословни проблеми по-късно.

Нелекуваната хламидия може да причини сериозни усложнения, така че е важно да правите редовни прегледи и да говорите с Вашия лекар или доставчик на здравни услуги, ако имате някакви притеснения.

Хламидията може да причини вагинално течение. Може да прилича на гной или слуз.

Симптомите на хламидия могат да бъдат подобни на симптомите на други ППИ.

Причини за хламидията

Сексът без презерватив и незащитеният орален секс са основните начини за предаване на инфекция с хламидия. Но не е задължително да се случи проникване, за да се свие.

Докосването на гениталиите заедно може да предаде бактериите. Може да се зарази и по време на анален секс.

Новородените бебета могат да получат хламидия от майка си по време на раждането. Повечето пренатални тестове включват тест за хламидия, но не пречи да проверите отново с акушер-гинеколог по време на първия пренатален преглед.

Инфекция с хламидия в окото може да възникне чрез орален или генитален контакт с очите, но това не е често срещано.

Хламидията също може да се зарази дори при някой, който е имал инфекцията веднъж преди и успешно я е лекувал.

Колко често се среща хламидията?

През 2017 г. повече от 1,7 милиона случая за хламидия са докладвани на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Въпреки това, много случаи остават нерегистрирани, така че реалният брой на инфекциите с хламидия всяка година може да бъде по-близък до 3 милиона.

И мъжете, и жените могат да получат инфекцията, но повече случаи при жените се съобщават.

Процентът на заразяване е най-висок сред по-младите жени, с най-високи ставки на инфекция при жени на възраст между 15 и 24 години.

The CDC препоръчва всички сексуално активни жени на възраст 25 години и по-млади да се изследват за хламидия всяка година, както и по-възрастните жени с рискови фактори като множество или нови партньори.

Статистически е по-вероятно човек да получи ППИ, ако е правил секс с повече от един човек. Други рискови фактори включват наличие на ППИ в миналото или в момента има инфекция, тъй като това може да намали резистентността.

Акт на сексуално насилие може да повиши риска от заразяване с хламидия и други ППИ. Ако сте били принудени да извършвате някаква сексуална активност, включително орален секс, стремете се да бъдете прегледани възможно най-скоро.
Организации като Националната мрежа за изнасилване, злоупотреба и кръвосмешение (RAINN) предлагат подкрепа на оцелелите от изнасилване или сексуално насилие. За анонимна, поверителна помощ:

 • Обадете се на 24/7 национална гореща линия за сексуално насилие на RAINN на 800-656-4673
 • Намерете местен доставчик на услуги за прожекции

 • Чат 24/7 на тяхната онлайн гореща линия за сексуално насилие на online.rainn.org

През последните години процентът на хламидия и други ППИ се покачва.

Симптоми на хламидия при мъжете

Много мъже не забелязват симптомите на хламидия. Повечето мъже нямат никакви симптоми.

Ако симптомите се появят, обикновено това е 1 до 3 седмици след предаването.

Някои от най-честите симптоми на хламидия при мъжете включват:

 • усещане за парене по време на уриниране
 • жълто или зелено течение от пениса
 • болка в долната част на корема
 • болка в тестисите

Възможно е също да получите инфекция с хламидия в ануса. В този случай основните симптоми често са отделяне на секрет, болка и кървене от тази област.

Правенето на орален секс с някой, който има инфекция, повишава риска от получаване на хламидия в гърлото. Симптомите могат да включват възпалено гърло, кашлица или треска. Също така е възможно да носите бактерии в гърлото и да не знаете това.

Симптоми на хламидия при жените

Хламидията често е известна като „тиха инфекция“. Това е така, защото хората с хламидия може изобщо да не изпитват симптоми.

Ако една жена зарази ППИ, може да отнеме няколко седмици, преди да се появят симптоми.

Някои от най-честите симптоми на хламидия при жените включват:

 • болезнен полов акт (диспареуния)
 • вагинално течение
 • усещане за парене по време на уриниране
 • болка в долната част на корема
 • възпаление на шийката на матката (цервицит)
 • кървене между менструациите

При някои жени инфекцията може да се разпространи до фалопиевите тръби, което може да причини състояние, наречено тазово възпалително заболяване (PID). PID е спешна медицинска помощ.

Симптомите на PID са:

 • треска
 • силна болка в таза
 • гадене
 • необичайно вагинално кървене между менструациите

Хламидията може да зарази и ректума. Жените може да не изпитват симптоми, ако имат инфекция с хламидия в ректума. Ако обаче се появят симптоми на ректална инфекция, те могат да включват ректална болка, секрет или кървене.

Освен това жените могат да развият инфекция на гърлото, ако извършват орален секс на човек с инфекцията. Въпреки че е възможно да се заразите, без да знаете това, симптомите на инфекция с хламидия в гърлото ви включват кашлица, треска и възпалено гърло.

Симптомите на ППИ при мъжете и жените могат да бъдат различни, така че е важно да говорите с медицински специалист, ако имате някой от горните симптоми.

Лечение на хламидия

Добрата новина е, че хламидията е лесна за лечение. Тъй като е бактериална по природа, се лекува с антибиотици.

Азитромицинът е антибиотик, който обикновено се предписва в единична голяма доза. Доксициклинът е антибиотик, който трябва да се приема два пъти дневно в продължение на около една седмица.

Могат да се дават и други антибиотици. Независимо кой антибиотик е предписан, инструкциите за дозиране трябва да се следват внимателно, за да се гарантира, че инфекцията се изчисти напълно. Това може да отнеме до две седмици, дори при еднократни лекарства.

По време на лечението е важно да не правите секс. Все още е възможно да се предаде и зарази хламидия, ако бъде изложена отново, дори ако сте лекували предишна инфекция.

Въпреки че хламидията е лечима, все пак е важно да останете защитени и да предотвратите рецидив.

Домашни средства за лечение на хламидия

Хламидията се причинява от бактериална инфекция. Единственото истинско лекарство за този вид инфекция са антибиотиците.

Но някои алтернативни лечения могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Важно е да запомните, че нелекуваната хламидия може да доведе до дългосрочни усложнения, включително проблеми с плодовитостта и хронично възпаление.

Домашните лекарства за хламидия, които могат да бъдат ефективни (за симптоми, а не за самата инфекция), включват:

 • Goldenseal. Това лечебно растение може да ограничи симптомите по време на инфекция чрез намаляване на възпалението.

 • ехинацея. Това растение се използва широко за укрепване на имунната система, за да помогне на хората да преодолеят инфекции от много видове, от обикновена настинка до кожни рани. Може да помогне за намаляване на симптомите на хламидия.

Въпреки че съединенията в тези растения могат да помогнат за облекчаване на възпалението и инфекцията като цяло, няма никакви качествени проучвания, които да показват, че са ефективни специално за симптомите на хламидия.

Тест за хламидия

Когато видят медицински специалист за хламидия, те вероятно ще попитат за симптомите. Ако няма такива, те може да попитат защо имате притеснения.

Ако има симптоми, лекарят може да извърши физически преглед. Това им позволява да наблюдават всякакво течение, рани или необичайни петна, които могат да бъдат свързани с възможна инфекция.

Най-ефективният диагностичен тест за хламидия е да се направи тампон от влагалището при жените и да се изследва урината при мъжете. Ако има вероятност инфекцията да е в ануса или гърлото, тези области също могат да бъдат натривани.

Резултатите може да отнеме няколко дни. Лекарският кабинет трябва да се обади, за да обсъдим резултатите. Ако тестът даде положителен резултат, ще бъдат обсъдени последваща среща и възможности за лечение.

Тестването на ППИ може да се направи по няколко начина.

Хламидия нелекувана

Ако се види доставчик на здравни услуги веднага щом се подозира хламидия, инфекцията вероятно ще се изчисти без трайни проблеми.

Въпреки това, хората могат да получат сериозни медицински проблеми, ако чакат твърде дълго, за да го лекуват.

Усложнения при нелекувана хламидия при жените

Някои жени развиват PID, инфекция, която може да увреди матката, шийката на матката и яйчниците. PID е болезнено заболяване, което често изисква болнично лечение.

Жените също могат да станат безплодни, ако хламидията не се лекува, защото фалопиевите тръби могат да останат белези.

Бременните жени с инфекцията могат да предадат бактериите на бебетата си по време на раждането, което може да причини очни инфекции и пневмония при новородени.

Мъжки усложнения от нелекувана хламидия

Мъжете също могат да получат усложнения, когато хламидията не се лекува. Епидидимът – тръбата, която държи тестисите на място – може да се възпали, причинявайки болка. Това е известно като епидидимит.

Инфекцията може да се разпространи и в простатната жлеза, причинявайки треска, болезнен полов акт и дискомфорт в долната част на гърба. Друго възможно усложнение е мъжкият хламидиален уретрит.

Това са само някои от най-честите усложнения на нелекуваната хламидия, поради което е важно незабавно да получите медицинска помощ. Повечето хора, които се лекуват бързо, нямат дългосрочни медицински проблеми.

Хламидия в гърлото

ППИ също могат да се предават и заразяват по време на орален секс. Контактът с устата, устните или езика може да е достатъчен за предаване на хламидия.

Ако се заразите с хламидия от орален секс, може да нямате симптоми. Подобно на вагинални или анални хламидиални инфекции, симптомите не винаги се появяват.

Ако има симптоми на хламидия в гърлото, те могат да включват:

 • възпалено гърло
 • сухо гърло
 • треска
 • кашлица

Други ППИ могат да се развият в гърлото. Всеки вид ППИ в гърлото причинява уникални симптоми и притеснения.

Хламидия в окото

Инфекцията с хламидия е най-честа в гениталната област, но може да се появи на по-рядко срещани места като ануса, гърлото и дори очите. Може да се появи в очите при директен или индиректен контакт с бактерията.

Например, инфекцията може да премине от гениталиите към окото, ако докоснете окото си, без да си миете ръцете.

Ако имате очна инфекция с хламидия, известна още като хламидиален конюнктивит, могат да се появят следните симптоми:

 • зачервяване
 • подуване
 • сърбеж
 • дразнене
 • слуз или секрет
 • чувствителност към светлина (фотофобия)

Ако не се лекува, хламидията в окото може да доведе до слепота. Но се лекува лесно и ранното лечение ще помогне за излекуване на инфекцията и предотвратяване на усложнения.

Хламидията в окото може да бъде объркана с по-чести очни инфекции.

Хламидия и гонорея

Хламидията и гонореята са две често срещани ППИ. И двете се причиняват от бактерии, които могат да се предават по време на вагинален, орален или анален секс.

И двете ППИ е малко вероятно да причинят симптоми. Ако симптомите се появят, хората с хламидия изпитват първите признаци в рамките на няколко седмици след заразяването на инфекцията. При гонорея може да мине много повече време, преди да се появят симптоми, ако изобщо се появят.

И двете инфекции имат някои сходни симптоми. Те включват:

 • болка или парене по време на уриниране
 • необичайно течение от пениса, вагината или ануса
 • подуване на тестисите или скротума
 • ректална болка
 • кървене от ректума

Двете инфекции могат също да доведат до възпалителни заболявания на таза и репродуктивни проблеми, ако не се лекуват.

Нелекуваната гонорея може да доведе до сърбеж, болезненост и болка в ректума, например по време на изхождане. Жените с нелекувана гонорея също могат да получат продължителни, обилни периоди и болка по време на полов акт.

И хламидията, и гонореята могат да се лекуват ефективно с антибиотици. И двете са лечими и е малко вероятно да причинят дългосрочни проблеми, ако се лекуват бързо.

Няколко други ключови разлики помагат да се разграничат двете ППИ.

Профилактика на хламидия

Най-сигурният начин за сексуално активен човек да избегне заразяването с хламидия е да използва презерватив по време на полов акт.

За да практикувате безопасен секс, се препоръчва:

 • Използвайте защита с всеки нов партньор.
 • Правете тестове редовно за ППИ с нови партньори.

 • Избягвайте да правите орален секс или използвайте защита по време на орален секс, докато партньорът не бъде прегледан за ППИ.

Безопасният секс може да предпази всички от инфекции, нежелана бременност и други усложнения. Безопасният секс е невероятно успешен, ако се прави правилно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss