Всичко, което трябва да знаете за болките в тазобедрената става

Преглед

Болката в тазобедрената става е общият термин за болка, която се усеща във или около тазобедрената става. Не винаги се усеща в самото бедро, но вместо това може да се усети в слабините или бедрото.

Какво причинява болка в тазобедрената става?

Някои наранявания или състояния могат да причинят болка в тазобедрената става.

Възпалени сухожилия

Най-честата причина за остра болка в тазобедрената става е възпалените сухожилия или тендинит. Това често се дължи на твърде много упражнения. Това състояние може да бъде много болезнено, но обикновено се лекува в рамките на няколко дни.

Артрит

Най-честата причина за продължителна болка в тазобедрената става е артритът. Артритът може да причини болка, схванати и чувствителни стави и затруднено ходене. Има различни видове артрит:

 • Остеоартритът (ОА) може да бъде резултат от свързано с възрастта износване на хрущяла, който заобикаля ставите.

 • Травма на ставата, като фрактура, може да причини травматичен артрит като остеоартрит.
 • Инфекциозният артрит се дължи на инфекция в ставата, причиняваща разрушаване на хрущяла.

 • Ревматоидният артрит (РА) се дължи на имунната система на тялото, която атакува ставите. Този тип артрит може в крайна сметка да унищожи ставния хрущял и костите.

Остеоартритът се среща много по-често от ревматоидния артрит.

Трохантерен бурсит

Друга възможна причина за болка в тазобедрената става е трохантерният бурсит. Това състояние се появява, когато бурсата, която е пълна с течност торбичка близо до тазобедрената става, се възпали.

Редица фактори могат да причинят трохантерен бурсит, включително нараняване на тазобедрената става, прекомерно натоварване на ставите или проблеми с стойката.

Други състояния като RA също могат да причинят болка в тазобедрената става. Това състояние е много по-често при жените, отколкото при мъжете.

Фрактури на тазобедрената става

Фрактурите на тазобедрената става са чести при по-възрастни хора и при тези, които имат остеопороза, което е отслабване на костите поради възраст или други фактори.

Фрактурите на тазобедрената става причиняват много внезапна, силна болка в тазобедрената става и изискват незабавна медицинска помощ. Има усложнения, които могат да възникнат от фрактура на бедрото, като кръвен съсирек в крака.

Фрактурата на бедрената кост обикновено изисква операция за коригиране. Най-вероятно ще трябва да имате физическа терапия, за да се възстановите.

По-рядко срещани причини

Има и други, по-рядко срещани състояния, които могат да причинят болка в тазобедрената става. Те включват синдром на прищракване на бедрото и остеонекроза или аваскуларна некроза.

Синдром на щракане на бедрото

Синдромът на щракане на бедрото, който най-често се среща при танцьори или спортисти, се характеризира със щракащ звук или усещане в бедрото.

Това щракане може да се случи, когато ходите или ставате от стол, например. Състоянието обикновено е безболезнено, но в някои случаи може да причини болка.

Счупването на бедрото с болка обикновено е признак на разкъсване на хрущяла или фрагменти от материал в бедрото.

Остеонекроза

Остеонекрозата или аваскуларната некроза се появява, когато кръвта не достига до костите, временно или постоянно. Това може да доведе до загуба на поддържащата кост.

В това състояние хрущялът първоначално е нормален, но в крайна сметка ще се срути, докато прогресира. В крайна сметка костите могат да се счупят или смачкат. Не винаги е ясно какво причинява остеонекроза.

Нараняване на ставите, тежка употреба на стероидни лекарства или алкохол и лечение на рак могат да ви изложат на по-голям риск от това състояние. Но в много случаи причината никога не се установява.

Кога трябва да потърся спешна помощ?

Свържете се с Вашия лекар, ако имате болка в тазобедрената става, която продължава повече от няколко дни. Те могат да измислят план за управление на болката и лечение на вашето състояние.

Въпреки това, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, ако бедрото кърви или можете да видите открита кост или мускул, ако се появи пукащ шум или не можете да понесете тежест.

Също така, потърсете незабавна помощ, ако тазобедрената ви става изглежда деформирана или подута, или ако имате силна болка.

Необходима е бърза медицинска помощ при болка в тазобедрената става, придружена от някое от следните:

 • подуване
 • нежност
 • болезненост
 • топлина
 • зачервяване

Това може да са признаци на сериозни състояния, включително септичен артрит, който е ставна инфекция. Ако не се лекува, септичният артрит може да доведе до деформирани стави и остеоартрит.

Как се диагностицира болката в тазобедрената става?

За болка, която може да бъде свързана със състояние като артрит, Вашият лекар ще Ви зададе редица въпроси, включително:

 • Болката по-силна ли е по време на деня?
 • Влияе ли на способността ви да ходите?
 • Кога за първи път се появиха симптомите ви?

Може да се наложи да се разхождате, за да позволите на Вашия лекар да наблюдава ставата в движение. Те ще измерват движението в нормалното и анормалното бедро и ще сравняват двете.

За да диагностицира артрит, Вашият лекар ще извърши тестове за течности и изображения. Тестовете за течности включват вземане на проби от кръв, урина и ставна течност за изследване в лаборатория. Тестовете за изображения могат да включват:

 • рентгенови лъчи
 • CT сканирания
 • ЯМР сканиране
 • ултразвук

Тестовете за изображения ще предоставят на Вашия лекар подробни изгледи на костите, хрущялите и други тъкани.

Какви са възможностите за лечение на болки в тазобедрената става?

Лечението на болка в тазобедрената става зависи от причината. При болка, свързана с упражнения, почивката обикновено е достатъчна, за да позволи на бедрото да се излекува. Този тип болка обикновено изчезва в рамките на няколко дни.

Ако имате артрит, Вашият лекар ще Ви предпише лекарства за облекчаване на болката и сковаността.

Вашият лекар може да ви насочи към специалист, който може да предложи допълнителни съвети и физиотерапевт, който може да ви покаже как да правите упражнения, за да поддържате ставата подвижна.

При наранявания лечението обикновено включва почивка на легло и лекарства, като напроксен (Aleve), за облекчаване на подуване и болка.

Фрактури на тазобедрената става, малформация на тазобедрената става и някои наранявания може да изискват хирургическа интервенция за възстановяване или замяна на тазобедрената става. При операция за смяна на тазобедрената става хирургът замества увредената тазобедрена става с изкуствена.

Въпреки че операцията за смяна на тазобедрената става ще изисква известна физическа терапия, за да свикне с новата става, това е често срещана операция, която най-често е успешна.

Алтернативни терапии

Някои холистични терапии могат да осигурят облекчение от болката в тазобедрената става. Уверете се, че сте обсъдили възможностите за лечение с Вашия лекар, преди да се подложите на някакво алтернативно лечение.

Възможните холистични терапии включват посещение на хиропрактик за корекция или провеждане на акупунктура. Това включва временно поставяне на много малки игли в ключови области на тялото, за да се насърчи заздравяването.

Каква е дългосрочната перспектива?

След като разберете причината за болката в тазобедрената става и лекувате правилно болката, можете успешно да я управлявате.

При много леки наранявания и злополуки, свързани с упражнения, може да не е необходимо лечение и бедрото ви може скоро да се върне към нормалното.

Въпреки това, при по-сериозни състояния, като артрит, фрактури и некроза, симптомите вероятно ще се влошат, докато не получите лечение. Говорете с Вашия лекар, за да Ви помогне с план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss